Image default
Πρώτο Θέμα

Χτύπημα από Morgan Stanley σε τράπεζες και ομόλογα

Σε μείωση μέχρι και 39% στις τιμές στόχους των μετοχών των ελληνικών τραπεζών προχωρά σε έκθεσή της η Morgan Stanley, καθώς το βασικό της σενάριο εμφανίζεται πιο συντηρητικό για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οίκου εκτιμούν ότι η ανάκαμψη στις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να καθυστερήσει για ένα ακόμη έτος.

Για αυτό το λόγο η Morgan Stanley θέτει μέχρι και 39% χαμηλότερα τις τιμές στόχους, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία εξακολουθεί ωστόσο να βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές του οίκου.

 Συγκεκριμένα για την Alpha Bank δίνει σύσταση για απόδοση ίση με εκείνη της αγοράς από ουδέτερη που ήταν προηγουμένως  και τιμή 0,55 ευρώ μειωμένη κατά 32%.Μεγαλύτερο «κόψιμο» που ανήλθε στο 39%  υπέστη η μετοχή της Eurobank για την οποία η τιμή τέθηκε στα 0,20 ευρώ και σύσταση για απόδοση ίση με εκείνη της αγοράς.

 Ίδια σύσταση και για την Τράπεζα Πειραιώς με την τιμή-στόχο να διαμορφώνεται στα 0,96 ευρώ χαμηλότερα κατά 36% σε σύγκριση με ότι ίσχυε  προηγουμένως.Το βασικό σενάριο του οίκου υποθέτει την έκβαση ενός σχετικά καλού αποτελέσματος σε πολιτικό επίπεδο.

 ‘Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα αποτύχουν και γίνει πραγματικότητα ο κίνδυνος της αποκοπής των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, τότε οι τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου μπορεί να αποδειχθούν υπερτιμημένες στα τρέχοντα επίπεδα.

 Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της τράπεζας βλέπουν περιθώριο για συμβιβασμό και αντικίνητρα από όλες τις πλευρές μπροστά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

 Έτσι, υιοθετούν μια πιο ουδέτερη στάση απέναντι στον κλάδο, η οποία αντικατοπτρίζει τη ρευστότητα που επικρατεί ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων οι οποίες ενδέχεται να αποδειχθούν πιο ήπιες από ότι πολλοί προσδοκούν.

Επιπλέον, οι αναλυτές του οίκου εξακολουθούν να βλέπουν μακροπρόθεσμα αξία στις ελληνικές τράπεζας διατηρώντας την προτίμησή τους για τη μετοχή της Alpha Bank.

Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας για τον οίκο. Παράλληλα σημειώνεται ότι την ανησυχία των αγορών έχει πυροδοτήσει ο φόβος ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ηγηθεί της νέας κυβέρνησης δε θα ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Ακριβά τα ελληνικό ομόλογα

Στην παρούσα φάση οι αποτιμήσεις που έχουν τα ελληνικά ομόλογα είναι ακριβές δηλαδή δεν έχουν αποτιμήσει το υφιστάμενο ρίσκο της εκλογικής αναμέτρησης και των πολιτικών εξελίξεων, εκτιμά η Morgan Stanley.

Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί στάση αναμονής για αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αρκετοί μήνες μέχρι αυτά να συμπεριληφθούν στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.

Το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει προς το 1,12 εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει στην Ελλάδα και θα μπορούσε να φτάσει κάτω από 1 σε περίπτωση σεναρίου Grexit στο οποίο δίνεται 25% πιθανότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

Η πιθανότητα να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι 55% και σε μια τέτοια περίπτωση οι μετοχές έχουν προοπτική ανόδου 78%. Σε μια τέτοια περίπτωση το strip (μέση τιμή) των ομολόγων θα ανέβει στο 70% της ονομαστικής αξίας.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται και η πιθανότητα παραμονής της χώρας, υπό συνθήκες επιφυλακής όπου προφανώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση που δεν έχει ολοκληρωθεί με πολλές εκκρεμότητες σε διάρκεια.

Σε αυτή την περίπτωση που συγκεντρώνει 20% το strip των ομολόγων (μέση τιμή), πρέπει να διαπραγματεύεται στο 45% της ονομαστικής αξίας έναντι 57% τώρα και οι μετοχές ενδέχεται να πέσουν κατά 36%. Στην περίπτωση του Grexit οι μετοχές θα πέσουν κατά 76%.

Συμπερασματικά, οι μετοχές θεωρείται ότι στα τρέχοντα επίπεδα έχουν αποτιμήσει ένα μεγάλο μέρος του ρίσκου σε σχέση με τις πιθανότητες που υφίστανται για το κάθε σενάριο.

Σχετικα αρθρα

Όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρεξηγούν την πολιτική

admin

Ανάλυση ισολογισμών 14.223 ελληνικών επιχειρήσεων από την Icap

admin

Η κρίση που χρειάζεται η Ευρώπη

admin

Συμφέρει ή όχι τους δανειστές το Grexit;

admin

Ο Ερντογάν νομίζει ότι εκβιάζει τη Δύση, αλλά κρατά το όπλο στον δικό του κρόταφο

admin

Η Μέρκελ έχει έξι εβδομάδες για να γράψει ιστορία

admin

Το Brexit επιστρέφει στο προσκήνιο

admin

Η ανάλυση της Moody’s για την απόφαση του Eurogroup

admin

Η Ιταλία απορρίπτει έκτακτα οικονομικά μέτρα

admin

Έρευνα ICAP: Μεγάλες οι επιπτώσεις της πανδημίας σε επιχειρήσεις και οικονομία

admin

Τράπεζες:Σε τεντωμένο σκοινί…

admin

Κομισιόν: «Όχι» στην δημιουργία μας bad bank στην Ελλάδα

admin

Σε ποιούς εμπορικούς δρόμους μπαίνουν τα περισσότερα λουκέτα

admin

ΔΝΤ : «Υπογράφει» ότι η Ελλάδα θα πετύχει πλεονάσματα 3,5% ως το 2022

admin

Οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας

admin

Προς τι ο ξαφνικός «έρωτας» των ξένων με την Ελλάδα;

admin

Reuters: Μεγαλύτερη κεφαλαιακή ελάφρυνση για τις τράπεζες της ΕΕ

admin

KPMG: Aπώλειες πάνω από 600 εκατ. ευρώ το 2016 από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων

admin