Image default
Πρώτο Θέμα

Αποκάλυψη: Τι είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά για το χρέος!

Αποκάλυψη: Τι είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά για το χρέος!

Έκανε πως ξέχασε να… μιλάει αγγλικά η Άνγκελα Μέρκελ, στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο Αντώνης Σαμαράς έφερε τη συζήτηση, κατά την κρίσιμη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο, στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!

Όπως αποκαλύπτει η “Wall Street Journal”, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα γεγονότα που οδήγησαν στις εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στην Γερμανίδα καγκελάριο το ζήτημα του χρέους. Στη συζήτηση, που βεβαίως γινόταν στα αγγλικά, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους (debt relief).

Η αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, θα μπορούσε να εκληφθεί ακόμη και ως προσβλητική: παρότι μιλάει αρκετά καλά αγγλικά και η φράση «debt relief» δεν μπορεί να της είναι άγνωστη, γύρισε προς το διερμηνέα που ήταν παρών και του ζήτησε να της εξηγήσει στα γερμανικά το νόημα της φράσης!

Όταν άκουσε τη γερμανική μετάφραση, η καγκελάριος Μέρκελ γύρισε προς τον Α. Σαμαρά, για να του πει: «στα γερμανικά δεν ακούγεται πολύ καλά»! Αυτή η συζήτηση, που θα παρέπεμπε έναν σινεφίλ στη γνωστή ταινία «Χαμένοι στη μετάφραση»,  έδωσε τέλος στις προσδοκίες του Έλληνα πρωθυπουργού για μια θετική στάση της Γερμανίας στο ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους.

Η ναυαρχίδα του αμερικανικού οικονομικού Τύπου εξάγει το συμπέρασμα ότι οι ατυχείς χειρισμοί των κυβερνήσεων της Αθήνας και του Βερολίνου οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και στην πολύ πιθανή, πλέον, άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές, θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο το ενοχλητικό, για τους Γερμανούς, θέμα του χρέους.

Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, επίσημα τουλάχιστον, σε αυτό το ζήτημα. Όμως, το τελευταίο διάστημα, επιφανείς Γερμανοί καθηγητές Οικονομικών τάσσονται ανοικτά υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σπάζοντας ένα ισχυρό ταμπού της γερμανικής ελίτ.

Δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 80% προτείνει ο γνωστός Γερμανός καθηγητής Οικονομικών, στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Ρούντολφ Χίκελ, αμφισβητώντας ευθέως την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζει σε σχετικό δημοσίευμά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο καθηγητής Χίκελ τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή θα φέρει υπερπληθωρισμό και μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, ενώ θα εξασθενήσει την οικονομία, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει σημαντικές εξαγωγικές βιομηχανίες, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα. «Η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο», εκτιμά ο καθηγητής.

Παρότι η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει το αντίθετο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Χίκελ βλέπει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την ευρωζώνη από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας. Κατά την άποψή του, θα κινδύνευαν περισσότερο η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Το σωστό, λέει ο Χίκελ, είναι μια στρατηγική βασισμένη σε τρεις άξονες: «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, με βάση το μοντέλο των συμφωνιών του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και δραστικές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για να χτυπηθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.

Η στρατηγική διάσωσης που εφαρμόσθηκε ως τώρα, τονίζει ο καθηγητής, έχει αποτύχει, αφού το χρέος έχει αυξηθεί από τα 200 δισ. ευρώ στα 320 δισ. ευρώ, το «κούρεμα» του 2012 δεν έφερε σημαντική ελάφρυνση, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο από το 2008, η ανάπτυξη που έχει αρχίσει δεν είναι αρκετά γρήγορη και η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή.

Ο Χίκελ είναι ο δεύτερος γνωστός καθηγητής Οικονομικών στη Γερμανία, μέσα σε λίγες ημέρες, που προτείνει δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ο καθηγητής Μαρσέλ Φράτσερ έχει προτείνει να διαγραφεί το μισό χρέος της Ελλάδας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τα κράτη της ευρωζώνης, δηλαδή να διαγραφεί χρέος ύψους 120 δισ. ευρώ.

Ο Φράτσερ, που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση ως επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, είχε δηλώσει στην Deutsche Welle ότι μια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους με παράλληλη μείωση των επιτοκίων δεν θα αρκέσει για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά απαιτείται η δραστική λύση του «κουρέματος».

Πάντως, ο καθηγητής Φράτσερ είχε τονίσει ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις. «Xωρίς μεταρρυθμίσεις», έλεγε, «θα κοπεί η χρηματοδότηση των τραπεζών και τυχόν νέα κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα θα βρεθεί σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση. Κούρεμα και μεταρρυθμίσεις είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».

Ο υπουργός Σίτισης, Κάρλος Οζόριο, παραδέχτηκε μεν τα προβλήματα στη διανομή των προϊόντων, όμως προειδοποίησε τους πολίτες να μην πιστεύουν «στις εκστρατείες που στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι επιχειρηματίες της χώρας διαβεβαίωσαν το κοινό ότι η κατάσταση μέσα στις επόμενες ημέρες θα βελτιωθεί, αφού το πρόβλημα ήταν πως οι εταιρείες διανομής εξαιτίας των εορτών δεν παρείχαν τις υπηρεσίες τους στον μέγιστο βαθμό. Οπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ένωσης των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τα προβλήματα στη διανομή θα λυθούν μέσα σε αυτήν την εβδομάδα.

Ομόλογα

Η προαναφερθείσα κατάσταση σε συνδυασμό με την κατάρρευση του πετρελαίου, τις αιματηρές διαδηλώσεις και την περιστολή των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας κλόνισε περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το 2014 καμία χώρα δεν είχε χειρότερες αποδόσεις στα κρατικά της ομόλογα από τη Βενεζουέλα. Τα εκπεφρασμένα σε δολάρια ομόλογά της απώλεσα 31% στις αποδόσεις τους κατά μέσον όρο στη διάρκεια του 2014. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση, σύμφωνα με τον δείκτη του -, ενώ δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Ουκρανία. Σύμφωνα με τους επενδυτές, υπάρχει πιθανότητα 90% να χρεοκοπήσει η Βενεζουέλα τα προσεχή πέντε χρόνια.

Αναφορικά με το πετρέλαιο τώρα, αυτό καλύπτει το 95% των εξαγωγών της χώρας. Η τιμή του έχει καταβαραθρωθεί στα 48 δολάρια από τα 95 δολάρια το βαρέλι τον Σεπτέμβριο. Και αυτό σημαίνει πως ελαττώνονται τα έσοδα της Βενεζουέλας και αυξάνονται οι δανειακές της ανάγκες από τη διεθνή αγορά στα 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2015, σύμφωνα με την Bank of America. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στα 22,5 δισ. δολάρια μπορούν να καλύψουν για δύο χρόνια την αποπληρωμή χρεών της κυβέρνησης και της κρατικής πετρελαϊκής Petroleos de Venezuela. Στις αρχές Δεκεμβρίου η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα διευρύνει τον ορισμό των συναλλαγματικών διαθεσίμων, ώστε να συμπεριληφθούν διαμάντια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι, καθώς και μετατρέψιμο ξένο νόμισμα. Αναλυτές επισημαίνουν πως θεωρητικά ο Μαδούρο μπορεί να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα με την αύξηση της τιμής της βενζίνης και τον δανεισμό από την Κίνα, αλλά είναι απίθανο να το κάνει λόγω της ήδη χαμηλής δημοφιλίας του.

Υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης

Υπό αυτών των συνθηκών οι οίκοι αξιολόγησης προχωρούν σε υποβάθμιση της οικονομίας της Βενεζουέλας. H Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε Caa3 από Caa1 και άλλαξε το outlook σε σταθερό από αρνητικό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο διεθνής οίκος τονίζει πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από την μεγάλη πτώση στις τιμές του αργού.Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s πως ακόμα και αν η τιμή του αργού καταγράψει περαιτέρω πτώση, οι αναμενόμενες απώλειες για τους ομολογιούχους θα είναι ανάλογες με μια αξιολόγηση Caa3. Οι αναλυτές της Moody’s προβλέπουν ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βενεζουέλας θα διολισθήσει σε έλλειμμα περίπου 2% του ΑΕΠ το 2015, από πλεόνασμα 2% το 2014. Πρόκειται για το πρώτο ετήσιο έλλειμμα από το 1998.

Και η Fitch Ratings πριν από λίγες εβδομάδες υποβάθμισε κατά δύο μονάδες το αξιόχρεο της Βενεζουέλας, από το B στο CCC, ρίχνοντάς την στην κατηγορία των χωρών για τις οποίες ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι «μια πραγματική πιθανότητα». Ο Fitch αιτιολόγησε αυτήν την απόφαση σημειώνοντας ότι η χώρα είναι ευάλωτη, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τιμής του πετρελαίου καθώς έτσι χάνει «την κυριότερη πηγή συναλλάγματος για την οικονομία της». Από την πώληση πετρελαίου προέρχεται το 96% των εσόδων της Βενεζουέλας σε συνάλλαγμα. Ο οίκος εξήγησε επίσης ότι οι δυνατότητες της Βενεζουέλας να απορροφήσει το σοκ είναι περιορισμένες δεδομένου ότι τα εθνικά αποθεματικά της είναι «σχετικά χαμηλά» και διαθέτει επίσης περιορισμένες «πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης».  Υπενθύμισε εξάλλου τη μακροοικονομική αστάθεια της χώρας, όπου ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 55% κατά μέσο όρο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους και η ύφεση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4%.

Σχετικα αρθρα

Στουρνάρας: Να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος- Τα δύσκολα έχουν περάσει

admin

H Lamda και το Ελληνικό…

admin

Το μακροπρόθεσμο κόστος της αβεβαιότητας του Brexit

admin

XA: Τα μάτια της επενδυτικής κοινότητας στην άρση των μέτρων και στον τουρισμό

admin

Το ΔΝΤ και η κρίση της ευρωζώνης

admin

Ευρωπαϊκή κρίση χρέους: δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πνίγεται στα χρέη

admin

Alpha Bank: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία στην κρίση

admin

Η ανεπιτυχής διάσωση της Ελλάδας

admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις “ανατίναξε” την αγορά ομολόγων

admin

Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος

admin

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας φέρουν χτύπημα στον Ραχόι

admin

Η πολιτική της βραδείας ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin

Ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες τροφίμων φέρνει o ΦΠΑ 23%

admin

Λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους όχι νωρίτερα από το 2018

admin

Ο πόλεμος παλαιάς και νέας Ευρώπης

admin

Ποιο είναι το μέλλον της ΕΕ

admin

Χαμηλότερη ήταν η διείσδυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2014

admin

Εταιρεία των Paradise Papers συνδέεται με χρηματοδότηση τρομοκρατών και οργανωμένου εγκλήματος

admin