Image default
Πρώτο Θέμα

«Μπαζούκα» Draghi 1,1 τρισ. Ε – Η Ελλάδα στο «ψυγείο»

«Μπαζούκα» Draghi 1,1 τρισ. Ε – Η Ελλάδα στο «ψυγείο»

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ.M.Draghi κατά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Ε.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους». Όπως σημείωσε υπάρχει η πρόβλεψη παραίτησης (waiver) στα ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα.

«Το όριο του 33% ανά εκδότη σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο όταν υπάρχουν μεγάλες λήξεις», πρόσθεσε.

Συνεπώς η Ελλάδα είναι «τεχνικά» αποκλεισμένη από το πρόγραμμα μέχρι τις μεγάλες λήξεις ομολόγων της τον Ιούλιο τα όποια βεβαίως θα πρέπει να πληρωθούν προτού οι ελληνικές τράπεζες μπορέσουν να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ για να αποκτήσουν ρευστότητα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει η Ελλάδα να είναι σε πρόγραμμα γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε απόλυτη συμφωνία με την Τρόικα και τις αξιολογήσεις της. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, λόγω των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, η χώρα μας είναι ήδη στο «ψυγείο» της Ε.Ε και σίγουρα όχι ισότιμο μέλος της.

Κατά τα λοιπά σε αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι. Οργισμένη είναι η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που ανακοίνωσε ο Mario Draghi.  Ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του CDU, του κυβερνητικού κόμματος της Merkel, Kurt Lauk, δήλωσε ότι η ΕΚΤ κρύβει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης, μέσω της λήψης μέτρων νομισματικής πολιτικής. Όπως τόνισε η ΕΚΤ απλώς αγοράζει χρόνο μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Όπως διευκρίνισε ο Μ. Ντράγκι οι αγορές θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015, θα διαρκέσουν τουλάχιστον για ένα χρόνο και θα αφορούν ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, Συγκεκριμένα, οι αγορές θα αφορούν ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση, ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν, όπως τα ελληνικά, τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το ΔΝΤ θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια.

Οπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, η ΕΚΤ επιβεβαιώνει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα καταστήσει τον δανεισμό πιο εύκολο. Το σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ.ευρώ

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το πρόγραμμα προβλέπει δύο όρια:

-όριο 33% στον κάθε εκδότη

-και όριο 25% στην κάθε έκδοση

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε πως είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016. «Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016» τόνισε.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Σχετικα αρθρα

Η υπόγεια σχέση Trump-Deutsche Bank

admin

Σταθερά έσοδα μετά από 9 χρόνια ο ΟΤΕ το 2016

admin

Όταν ο Warren Buffett πουλά τις μετοχές του στην Goldman Sachs, είναι ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε

admin

ΕΚΤ : Επέκταση του «μπαζούκα» κατά 600 δισ. € (UPD)

admin

Συμφέρει ή όχι τους δανειστές το Grexit;

admin

Ε.Ε: Τριετές πρόγραμμα στήριξης και σταθερότητας από τον ΕΜΣ για την Ελλάδα

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά 19 ετών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

admin

Γκάμπριελ: «O συμπαθητικός Γερμανός στην Αθήνα»

admin

Το ιρλανδικό ερώτημα απαιτεί ψυχραιμία

admin

Η πλατφόρμα του Brexit της Τερέζα Μέι

admin

Η απειλή της παγκόσμιας επιβράδυνσης κάνει τους επιχειρηματίες επιφυλακτικούς

admin

Ο επικείμενος μαύρος Σεπτέμβρης…

admin

Ποια είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου; Όχι των ΗΠΑ

admin

XA : Mε νέα άνοδο 0,68% ξεκίνησε ο Ιούλιος

admin

Η Αργεντινή, οι «καρχαρίες» και η χρεοκοπία

admin

Εθνική Τράπεζα: Οι αυξανόμενες επιδράσεις του κορονοϊού πλήττουν κομβικούς τομείς της οικονομίας

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένη η παραγωγή της βιομηχανίας ειδικών προϊόντων το 2013

admin

Reuters: Σχέδιο για σταδιακή εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

admin