Image default
Πρώτο Θέμα

«Μπαζούκα» Draghi 1,1 τρισ. Ε – Η Ελλάδα στο «ψυγείο»

«Μπαζούκα» Draghi 1,1 τρισ. Ε – Η Ελλάδα στο «ψυγείο»

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ.M.Draghi κατά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Ε.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους». Όπως σημείωσε υπάρχει η πρόβλεψη παραίτησης (waiver) στα ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα.

«Το όριο του 33% ανά εκδότη σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο όταν υπάρχουν μεγάλες λήξεις», πρόσθεσε.

Συνεπώς η Ελλάδα είναι «τεχνικά» αποκλεισμένη από το πρόγραμμα μέχρι τις μεγάλες λήξεις ομολόγων της τον Ιούλιο τα όποια βεβαίως θα πρέπει να πληρωθούν προτού οι ελληνικές τράπεζες μπορέσουν να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ για να αποκτήσουν ρευστότητα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει η Ελλάδα να είναι σε πρόγραμμα γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε απόλυτη συμφωνία με την Τρόικα και τις αξιολογήσεις της. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, λόγω των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, η χώρα μας είναι ήδη στο «ψυγείο» της Ε.Ε και σίγουρα όχι ισότιμο μέλος της.

Κατά τα λοιπά σε αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι. Οργισμένη είναι η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που ανακοίνωσε ο Mario Draghi.  Ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του CDU, του κυβερνητικού κόμματος της Merkel, Kurt Lauk, δήλωσε ότι η ΕΚΤ κρύβει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης, μέσω της λήψης μέτρων νομισματικής πολιτικής. Όπως τόνισε η ΕΚΤ απλώς αγοράζει χρόνο μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Όπως διευκρίνισε ο Μ. Ντράγκι οι αγορές θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015, θα διαρκέσουν τουλάχιστον για ένα χρόνο και θα αφορούν ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, Συγκεκριμένα, οι αγορές θα αφορούν ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση, ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν, όπως τα ελληνικά, τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το ΔΝΤ θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια.

Οπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, η ΕΚΤ επιβεβαιώνει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα καταστήσει τον δανεισμό πιο εύκολο. Το σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ.ευρώ

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το πρόγραμμα προβλέπει δύο όρια:

-όριο 33% στον κάθε εκδότη

-και όριο 25% στην κάθε έκδοση

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε πως είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016. «Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016» τόνισε.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Λήξη συναγερμού για τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Πως η ΕΕ θα ελέγξει τις κινέζικες επενδύσεις

admin

Με κατήφεια κλείνει το 2015 για τις αγορές

admin

Πόσο εύρωστη είναι η τουρκική οικονομία;

admin

Ο Μακρόν στρέφεται ανατολικά στις ευρωπαϊκές προσπάθειές του

admin

Γιατί οι ελληνικές μετοχές προσελκύουν τους ξένους επενδυτές

admin

Νέες αποφάσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin

Επιχειρηματικές συνέργειες σε Ελλάδα και Γερμανία

admin

Τα ευρωπαϊκά «ζόμπι» της λιτότητας

admin

Γαλλία, Ιταλία και η αναβίωση παλαιών αντιπαλοτήτων

admin

Παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών…

admin

Πιθανές εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου

admin

Τώρα είναι η ώρα των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ η γεωπολιτική και το Graccident

admin

Handelsblatt: Οι Ελληνες δεν χρωστάνε μόνο στους δανειστές αλλά και στο κράτος

admin

Κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index

admin

Η γερμανική παρασκηνιακή επίθεση στην ΕΚΤ αναδεικνύει το τέλμα της ευρωζώνης

admin

XA:Κομβική εβδομάδα

admin