Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια σύγκρουση ή μια διαπραγμάτευση

Η Ευρώπη καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια σύγκρουση ή μια διαπραγμάτευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμέτωπη με την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα, θα χρειαστεί να συμβιβαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα, τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, και να επιλέξει ανάμεσα σε μια σύγκρουση και σε παραχωρήσεις που θα είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές από ορισμένες χώρες, ιδίως τη Γερμανία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ. Οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ δεν προβλέπουν παρά μια ελάφρυνση, υπό τον όρο μάλιστα ότι θα συνεχιστούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Τα πρώτα μηνύματα θα σταλούν αργότερα, σήμερα Δευτέρα, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, στο οποίο ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι το μέλλον του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας. Θα προηγηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε για το μέγεθός της, αλλά δεν κατέλαβε εξαπίνης τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ. «Δεν πρόκειται να αποφύγουμε μια επαναδιαπραγμάτευση, το ζήτημα είναι τι θα αφορά: τις προθεσμίες, τα ποσά, αμφότερα» δήλωσε αργά χθες, Κυριακή, στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες. «Το πιο δύσκολο» μέρος της διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία δεν κατονομάζεται, θα αφορά «τα ποσά».

Η θέση της Γερμανίας θα είναι αποφασιστική. Η νίκη του Αλ. Τσίπρα «υπονομεύει τη σημερινή πολιτική, η οποία βασίζεται στις αρχές της Γερμανίας», τόνισε χθες ο Γιούλιαν Ράπολντ του γερμανικού ινστιτούτου εξωτερικής πολιτικής. «Η οδός που σύμφωνα με την [καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα] Μέρκελ δεν έχει εναλλακτική τίθεται υπό αμφισβήτηση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι εταίροι της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δώσουν χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να διαπραγματευθεί όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης με ηρεμία, είχε διαβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Μια εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο είχε ήδη παραταθεί τον Δεκέμβριο ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, αναμένεται να είναι μια πρώτη αντίδραση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Όμως ο χρόνος πιέζει. Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αναλυθεί κυρίως το ερώτημα «ως πότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών. Θα είναι σε θέση η Ελλάδα στα τέλη του Μαρτίου να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της;» είχε σημειώσει ο Σαπέν.

«Πρέπει να δούμε τις προτάσεις που θα κάνει ο Τσίπρας» σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Σάντρο Γκότζι.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως προέβλεψε ότι θα υπάρξουν στιγμές μεγάλης έντασης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ της Άγγελα Μέρκελ και μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «θα παιχθεί μια συναρπαστική παρτίδα πόκερ», εκτίμησε από τη δική του πλευρά ο Γιούλιαν Ράπολντ. «Αυτή τη στιγμή, για τη γερμανική κυβέρνηση δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση μια διαγραφή χρέους» της Ελλάδας, αλλά «θα πρέπει να υπάρξει κάποια παραχώρηση» από μέρους του Βερολίνου, εξήγησε. Η κυβέρνηση της Γερμανίας «δεν θα ήθελε να είναι αυτή που θα σπρώξει την Ελλάδα στην άβυσσο».

Ο οικονομολόγος Ζακ Σαπίρ σημείωσε από τη δική του πλευρά μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Libération ότι «πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος» της Ελλάδας, «για παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ορισμένων εκ των δανείων» αυτών.

Ο οικονομολόγος Πάουλ Ντε Χράουε προειδοποίησε, εξάλλου, ότι μια άρνηση της ευρωζώνης να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους θα ήταν σφάλμα, καθώς «θα καταδικάσει την Ελλάδα να περάσει πολλά δύσκολα χρόνια και θα ενθαρρύνει τα εξτρεμιστικά πολιτικά κινήματα», κάτι που «θα κλονίσει την ευρωζώνη στο σύνολό της».

Σχετικα αρθρα

Τα τρία κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία

admin

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές

admin

Η επιστροφή των υπνοβατών

admin

Τι δεν έχουν καταλάβει οι αναλυτές του Σόρος για την Ανατολική Ευρώπη

admin

Ζητούμενο η επανεκκίνηση της οικονομίας

admin

Το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Οι τελευταίες προτάσεις στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

admin

Η άλλη κρίση…

admin

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι απερίσκεπτο με το ευρώ

admin

Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης είναι η πιο σημαντική του κόσμου

admin

Επικίνδυνη αντεπίθεση της Τουρκίας για το αέριο!

admin

Covid-19: Θα διαλύσει τελικά την Ευρώπη;

admin

Tα μεγέθη των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών το 2012 επιδεινώθηκαν…

admin

DW: Καταρρέει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων

admin

DW: Σε αναζήτηση φόρμουλας για την ελάφρυνση του χρέους

admin

Η ΕΚΤ επιταχύνει τον ρυθμό της αγοράς ομολόγων

admin

Πόσο στενή μπορεί να γίνει η σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

admin

Spiegel: H απελπισία των Ελλήνων ξενοδόχων

admin