Image default
Πρώτο Θέμα

Με ποιους όρους θα κάνει πίσω ο Τσίπρας για το «κούρεμα»

Με ποιους όρους θα κάνει πίσω ο Τσίπρας για το «κούρεμα»

Τους δικούς του όρους στη διαπραγμάτευση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας εμμένοντας σε μία απαίτηση, που αν ικανοποιηθεί θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω στις προτάσεις της για «κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Η απαίτηση αυτή δεν είναι άλλη από τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας έκλεισε ήδη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, σχηματίζοντας μια κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη 162 βουλευτών, προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για το μνημόνιο και το χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριανδρία που θα σχηματίσει το νέο οικονομικό επιτελείο θα αποτελείται από τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.

Δύο είναι τα κρίσιμα πρώτα βήματα στη νέα διαπραγμάτευση:

  1. Σήμερα το Eurogroup αναμένεται να δώσει χρονικά περιθώρια στη νέα κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί, εξετάζοντας θετικά μια νέα τεχνική παράταση του προγράμματος ως το τέλος Ιουνίου και μια αύξηση στο περιθώριο δανεισμού με έντοκα κατά 5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν άνετα οι υποχρεώσεις του Δημοσίου το πρώτο τρίμηνο.
  2. Την Τετάρτη φθάνει στην Αθήνα ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ως άτυπος μεσολαβητής με το Βερολίνο. Ο κ. Σούλτς θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, για να ενημερώσει αναλυτικά τη Γερμανίδα καγκελάριο, την Παρασκευή. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αυτό που θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας και το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι κατ’ ανάγκη μια διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, που άλλωστε προσκρούει σε ισχυρές αντιδράσεις, αλλά στον τερματισμό της λιτότητας.

Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι κατ’ ανάγκη να «κουρευτεί» το χρέος, αλλά να υπάρξει τέτοια διευθέτησή του, που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να «δώσει τέλος στο φαύλο κύκλο της λιτότητας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες, μιλώντας στα Προπύλαια, ο νικητής των εκλογών.

Η νέα κυβέρνηση, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα διεκδικήσει από την Ευρώπη μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση για να βγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. Το μνημόνιο, τόνισε, θα δώσει τη θέση του σε ένα νέο, εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, σε ένα τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα, αλλά δεν θα έχει στόχο εξωπραγματικά δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Αυτό είναι και το κλειδί της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ: να καταφέρει η Αθήνα, με όποια ρύθμιση για το χρέος μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους, να απαλλαγή από το στόχο για πλεονάσματα ίσα με το 4,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, θα άνοιγε ένα περιθώριο της τάξεως των 9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για άμεση ενεργοποίηση μέτρων με κόστος 2 δισ. ευρώ, για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει ότι είναι «νεκρό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες και ο Γιάννης Μηλιός, και θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα εγκριθεί από την Κομισιόν και θα εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από την τρόικα.

Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, δίνοντας στους Ευρωπαίους ένα σημαντικό κίνητρο για συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση.

Σχετικα αρθρα

Κάτι κινείται στο Βερολίνο: Ποιοι και γιατί μιλούν για «κούρεμα»

admin

Ευρωζώνη: Ένας «τεταμένος» δεσμός

admin

Γιούνκερ: Η τελευταία ελπίδα πριν το Βατερλό!

admin

Το New Deal για οφειλέτες και… η τρόικα

admin

Η χαμένη ευκαιρία των 704 δισ. ευρώ της Deutsche Bank

admin

Ποια Tesla; Η πραγματική ευκαιρία βρίσκεται στην BMW

admin

Το 2014 δεν είναι 1914

admin

Νευρικότητα και απογοήτευση στο Βερολίνο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit

admin

Εθνικές εκλογές 2019: Τι δείχνουν τέσσερις δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές

admin

Πως «στήνουν» την αγορά forex

admin

Το Brexit αποκαλύπτει τις αδυναμίες της Βρετανίας

admin

Οι δημοσιονομικές κρίσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις

admin

Οι υψηλότερες αποδόσεις το 2018 δε σημαίνουν αναταραχή των αγορών

admin

Το Bitcoin δεν είναι το μέλλον του χρήματος

admin

Η τέχνη του αδύνατου: Η ευρωπαϊκή μετάρρυθμιση μετά τις ιταλικές εκλογές

admin

Η νίκη του Putin, ο πειρασμός της Ευρώπης

admin

Με κλειστά χαρτιά ο Σολτζ για την ελάφρυνση του χρέους

admin

Προς λύση με τις Βρυξέλλες οδεύει η Ρώμη

admin