Image default
Πρώτο Θέμα

«Αίμα και… δάκρυα» σε Χ.Α. και ομόλογα

«Αίμα και… δάκρυα» σε Χ.Α. και ομόλογα

Kαθεστώς πανικού επικράτησε και σήμερα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 9,24% και τραπεζικούς τίτλους να πραγματοποιούν «βουτιά» μέχρι και 30%. Σε δίνη ρευστοποιήσεων βυθίστηκαν και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η μετοχή της ΔΕΗ, μετά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για παύση των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε εικόνα διάλυσης με το Γενικό Δείκτη να καταρρέει στις 711,13 μονάδες με πτώση -9,24%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 781,28 μονάδες (-0,29%) και χαμηλό στις 708,61 μονάδες (-9,56%).  Ο τζίρος σε πολύ αυξημένα επίπεδα έφθασε τα 199,38 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος εκτοξεύεται στα 341,1 εκατ. τεμάχια, με τα 303,2 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 20,5 εκατ. στα warrants.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 53,94 μονάδες με πτώση – διάλυση -26,67%. Η Εθνική κατέρρευσε εκ νέου κλείνοντας στα ιστορικά χαμηλά των 0,8350 ευρώ με πτώση 25,45%, διακινώντας όγκο 48,5 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 2,95 δισ. ευρώ. Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,2710 ευρώ με πτώση – ισοπέδωση -26,76% και όγκο 100 εκατ. τεμάχια, με αποτίμηση 3,46 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,4980 ευρώ με πτώση -29,26% και όγκο 43,36 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 3 δισ. ευρώ. Η Eurobank υποχώρησε κατά 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεφαλαιαγορά διενεργεί real time ελέγχους για τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρουσιάζονται στον τραπεζικό τομέα. Οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονται πέραν των συνήθων διαδικασιών καθώς οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών συνεχίζονται για τρίτη μέρα με πρωτοφανή ένταση.

Την ίδια στιγμή συνθήκες sell off επικρατούν και στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των διάχυτων ανησυχιών για το νέο κυβερνητικό σχήμα και των αμφιβολιών ότι τελικώς…μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με την ΕΕ και την Τρόικα. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 306 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 17,26% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.   Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά 100 μονάδες βάσης στο 10,8%, ενώ το 5έτες βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, αγγίζοντας το 13,71% καταγράφοντας άλμα 176 μονάδων βάσης.

Το πρακτορείο - επισημαίνει πως οι αγορές αντιδρούν στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και στις εξαγγελίες για πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και “θεωρούν ότι αυτό είναι σημάδι πως ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σκίζοντας το μνημόνιο, εγκαταλείποντας την πολιτική λιτότητας παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ”. “Συνεχίζεται η τάση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Τώρα ο Τσίπρας ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο και ο νέος υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως είναι ένας σκληρός τύπος από την άκρα αριστερά του πολιτικού φάσματος” δήλωσε ο Felix Hermann της DZ Bank και συμπλήρωσε: “Αυτό δημιουργεί ανησυχίες ότι έρχεται σύγκρουση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της. Το γεγονός ότι προχώρησε σε συνασπισμό με την άκρα δεξιά δεν βοηθά την κατάσταση”.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει εντελώς τον βηματισμό του, καθώς η κεντρική δομή των δεικτών του στηρίζεται στον τραπεζικό τομέα.

Οσοι επενδυτές δεν είχαν μέχρι σήμερα διατηρήσει αποστάσεις από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποφασίζουν όπως φαίνεται να το κάνουν, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές και ξεκαθαρίσει το τοπίο σε επίπεδο ρευστότητας.

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην παρούσα φάση οι αγορές, πρόβλημα που μοιραία μπορεί να επιλυθεί ή να επιδεινωθεί μέσα από το πιστωτικό σύστημα της χώρας δηλαδή τις τράπεζες. Οι απώλειες των μετοχών του κλάδου το τελευταίο τριήμερο προσεγγίζουν το 50% ενώ τις τράπεζες παρακολουθούν οι μετοχές των εταιρειών που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος βασισμένες στο story της ιδιωτικοποίησης το οποίο εγκαταλείπεται ή αλλάζει μορφή όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των στελεχών της νέας κυβέρνησης. Ετσι αντίστοιχες πιέσεις δέχθηκαν και άλλα δεικτοβαρή χαρτιά του 25άρη όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ που κατέγραψε απώλειες της τάξης του 13,93% από τις αρχές του έτους.

Αντιθέτως τις ισορροπίες επιχείρησαν να κρατήσουν μετοχές που δεν σχετίζονται με τα παραπάνω projects είτε της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε και της μεγαλύτερης αν και όπως εξηγούν οι αναλυτές, εάν και εφόσον υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν θα επηρεάσει την οποιαδήποτε οικονομική οντότητα.

Ωστόσο όσοι επενδύουν σε αυτές τις μετοχές το κάνουν είτε διότι βλέπουν πως το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί, είτε επειδή κρίνουν πως κάποιες μετοχές μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό της πτώσης μπορεί και να αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες οι οποίες θα δώσουν κέρδη στο μέλλον. Ενας τρίτος εξίσου σημαντικό λόγος είναι διότι δεν θέλουν να κλείσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφοντας τις ζημιές αλλά αλλάζουν χαρτοφυλάκιο ελπίζοντας σε μελλοντική βελτίωση της πορείας του Χ.Α. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους επενδυτές σε τραπεζικούς τίτλους αφού εδώ οι εκτιμήσεις μιλούν έτσι και αλλιώς τουλάχιστον για απώλειες εσόδων και αύξηση εξόδων αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ήδη διενεργούν ακριβότερο δανεισμό από τον ELA. Mε τα μάτια καρφωμένα στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν οι επενδυτές θα ζυγίσουν την εικόνα της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φέγγο, πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.ειδικά οι τραπεζικές μετοχές βιώνουν μια συνεχή απαξίωση που σχεδόν μηδενίζει τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών που τις εμπιστεύτηκαν για πολλοστή φορά κατά την περίοδο των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και των warrants. Επίσης καταρρέουν μετοχές που εμπλέκονται με τις αποκρατικοποιήσεις όπως ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και άλλες. Σύντομα η κατάσταση θα είναι μη ανατρέψιμη και ελπίζω το μοντέλο της νέας κυβέρνησης, να προβλέπει την ύπαρξη κάποιου χρηματιστηρίου και αγορών, καθώς είναι διακηρυγμένη αρχή ότι παραμένουμε στην (εν πολλοίς καπιταλιστική) Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται από την κατάρρευση και δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση που έστω να αναγνωρίζει το γεγονός της κατάρρευσης. Θα δούμε. Πάντως οι αγορές δεν ασχολούνται με πρωτότυπες ενδυματολογικές επιλογές και κλισέ δηλώσεις για ενότητα και το γενικό καλό, αλλά με την ουσία. Και καλώς ή κακώς κινούνται εξαιρετικά γρήγορα. Ένα παλιό επενδυτικό ρητό λέει ότι όταν το μαχαίρι πέφτει, δεν πας να το πιάσεις γιατί θα κοπείς. Το αφήνεις να κάνει την πρώτη γκέλα και μετά αποφασίζεις πως θα το πιάσεις και αν έχει και άλλη πτώση.

Σχετικα αρθρα

Τα πράγματα δε θα βελτιωθούν για την Ελλάδα το 2016

admin

Προς πόλεμο δικαστών για τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ;

admin

FAZ: Σταματήστε να μετράτε προαπαιτούμενα

admin

Folli Follie: Η τρύπα των 2 δισ. και… άλλα πολλά ερωτήματα!

admin

Η πολιτική της βραδείας ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin

Η Ευρώπη θα αισθανθεί τον πόνο των αναδυόμενων αγορών

admin

BofA:Θετική εξέλιξη οι εκλογές

admin

Μετά από τρεις εβδομάδες κερδών, οι αγορές “έπεσαν” – παρά τη μείωση των επιτοκίων από τη FED

admin

Θα σαρώσει το φαινόμενο Μέρκελ και το Σεπτέμβριο;

admin

Η εποχή του Τραμπ μπορεί να αναγκάσει την Ευρώπη να αποφασίσει τι ρόλο θέλει

admin

«Πρώτα η Αμερική» και οι παγκόσμιες διενέξεις μετά…

admin

Η ιστόρια πίσω από το εμβόλιο

admin

Γαλλικές και ιταλικές επιχειρήσεις ελπίζουν σε φιλικές σχέσεις

admin

Οι εκπλήξεις του ευρώ μπορεί μόλις να ξεκινούν

admin

Τα γεωπολιτικά συμφραζόμενα της σύγκρουσης στον Κόλπο

admin

Η Καταλονία επιστρέφει στο μηδέν

admin

Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» στις αγορές

admin

Η Ιταλία απορρίπτει έκτακτα οικονομικά μέτρα

admin