Image default
Πρώτο Θέμα

Η διπλή πρόκληση Τσίπρα στους Ευρωπαίους

Η διπλή πρόκληση Τσίπρα στους Ευρωπαίους

Με το «καλημέρα» η κυβέρνηση Τσίπρα έρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους, καθώς οι νέοι υπουργοί «ξηλώνουν» βασικά μέτρα του μνημονίου «στο όνομα του λαού» και  αδιαφορώντας για αντιδράσεις της τρόικας, ενώ η Αθήνα κάνει αισθητή την παρουσία της στις Βρυξέλλες, προβάλλοντας ισχυρές ενστάσεις για τους χειρισμούς στο μεγάλο ζήτημα της Ουκρανίας.

Οι νέοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να καταστήσουν σαφές ότι βασικά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο δεν θα εφαρμοσθούν, ή θα ανακληθούν:

  1. Ο Θοδωρής Δρίτσας, νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, ξεκαθάρισε χθες ότι η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του ΟΛΠ, όπου βασικός ενδιαφερόμενος ήταν η κινεζική Cosco, δεν θα προχωρήσει. Σύμφωνα με πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να γίνει μια διακρατική σύμβαση για την παραχώρηση της προβλήτας του ΟΛΠ στους Κινέζους, όχι όμως και η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ.
  2. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, νέος υπουργός αρμόδιος για την παραγωγική ανασυγκρότηση ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει στο Δημόσιο. «Θα είναι μία καινούργια ΔΕΗ που θα βοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση» είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε την άμεση έναρξη του προγράμματος για τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους αναξιοπαθούντες. Σε ερώτηση, αν αυτές οι εξαγγελίες πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό χάρη.
  3. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, «ξήλωσε» το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο, δηλώνοντας ότι οι «οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες είναι οι πρώτες αδικίες που θα διορθωθούν», ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους απολυμένους από την ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή, δεν περνά απαρατήρητη στις Βρυξέλλες η απότομη αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Ουκρανίας και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθούσε παθητικά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, ενώ από χθες η Αθήνα εκπέμπει εντελώς διαφορετικά σήματα, απειλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, να προκαλέσει εμπλοκές στη λήψη αποφάσεων.

Ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζαννακόπουλος εξέφρασε χθες με έντονο τρόπο, με γραπτή δήλωσή του, τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου, σχετικά με τη δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου προαναγγέλλεται συζήτηση για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία.

«Η δήλωση “Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ” που δημοσιεύθηκε σήμερα κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας», τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Τζαννακόπουλου.

«Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ», προσθέτει στη δήλωσή του ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση που έχει εκδοθεί για την Ουκρανία εκφράζει την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και καταδικάζονται οι απώλειες αμάχων, στη διάρκεια του βομβαρδισμού της Μαριούπολης, στις 24 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι υπάρχουν στοιχεία για αύξηση της παρεχόμενης από την Ρωσία υποστήριξης στους αυτονομιστές αντάρτες, «κάτι που υπογραμμίζει την ευθύνη της Ρωσίας», όπως τονίζεται. Και  υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασισθεί από τις 18 Δεκεμβρίου 2014 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας, εάν χρειασθεί, ενώ τονίζεται ότι στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξετασθεί η κατάσταση για να αξιολογηθεί αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, δηλαδή οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η αγορά αναμένει με κομμένη την ανάσα την απάντηση της Γερμανίας σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις…

Σχετικα αρθρα

Ανάπτυξη 2% βλέπει το ΔΝΤ το 2018 για την Ελλάδα

admin

Η παράξενη άνθιση χαμηλόμισθης απασχόλησης της ευρωζώνης

admin

Θα γκρεμίσει ο Covid την κυριαρχία του δολαρίου;

admin

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το Σένγκεν δε θα λύσει την προσφυγική κρίση

admin

Κατρούγκαλος πριν τις διαπραγματεύσεις: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

admin

Ο Ερντογάν νομίζει ότι εκβιάζει τη Δύση, αλλά κρατά το όπλο στον δικό του κρόταφο

admin

Η κρίση των κρίσεών μας

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Ιδέες Μακρόν για τη νέα Ευρώπη στο πνεύμα Μέρκελ

admin

Το bitcoin και τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν πολλά κοινά

admin

Τουρισμός: Έκρηξη αφίξεων εκτός Σέγκεν προμηνύεται το 2017

admin

Μια καλύτερη συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας

admin

Όλο και πλουσιότεροι οι Γερμανοί

admin

Το φάντασμα του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη

admin

Το επενδυτικό πλάνο της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

admin

Vodafone:Λουκέτο στο 15% των καταστημάτων της

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Η Μέρκελ τα ρισκάρει όλα καθώς η διεθνής αναγνώριση μετατρέπεται σε κομματική οργή

admin

«Βρώμικο» παιχνίδι με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών;

admin