Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιοι αγοράζουν ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Ποιοι αγοράζουν ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Σε μπαράζ αγορών σε τράπεζες και blue chips προχωρούν ξένα χαρτοφυλάκια, στέλνοντας το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες. Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία κάνουν λόγο για συντονισμένες εντολές οι οποίες περνούν στο σύστημα από τις τραπεζικές χρηματιστηριακές, που γίνονται για λογαριασμό «κωδικών από το Citi».

Την ίδια στιγμή παίκτες των παραγώγων που είχαν ανοίξει short θέσεις, βλέποντας το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται σπεύδουν να κλείσουν τις θέσεις τους.

Να σημειωθεί πως χθες το Marketwatch διερωτόταν μήπως έχει έρθει η στιγμή για να αγοράσει κανείς μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όπως υποστήριξε ο αρθρογράφος Brett Arends, πρόσφατη βίαιη υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει καταστήσει τις τιμές των μετοχών πολύ φθηνές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, ένας ευρύς δείκτης ελληνικών μετοχών διαπραγματεύεται λιγότερο από τέσσερις φορές τα κέρδη ανά μετοχή τoυ τελευταίου έτους, ενώ για έναν ευρύ δείκτη μετοχών στον υπόλοιπο κόσμο, διαπραγματεύεται περισσότερο από 15 φορές τα κέρδη. Επιπλέον, οι ελληνικές μετοχές αλλάζουν τώρα χέρια στο 54% του book value, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο το ποσοστό διαμορφώνεται σχεδόν στο 200% του book value.

Το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει άρδην από χθες, με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με τη διαχείριση του χρέους, να τυγχάνουν ενθουσιώδους υποδοχής, όχι μόνο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και εντός των τειχών της Wall Street.

Η ανακούφιση για το ότι δεν θα ακολουθηθεί η στρατηγική της διαγραφής του χρέους φαίνεται στο ταμπλό. Και αυτό όχι γιατί δεν θεωρείται καλή λύση, αλλά επειδή η νέα στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης δεν απειλεί τις σχέσεις της με τους επίσημους πιστωτές, με την αγορά να βλέπει γρήγορα εξομάλυνση της αρχικής έντασης και τήρηση των δεσμεύσεων για συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η δεύτερη μετεκλογική εβδομάδα φαίνεται ότι θέτει τις βάσεις της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, με την αγορά να βλέπει πιο ψύχραιμα τις πρώτες εξαγγελίες, ενώ παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν πυροδοτήσει οι συνεχείς επαφές με διεθνείς εταίρους από κυβερνητικά στελέχη και τον Πρωθυπουργό.

Εν τω μεταξύ θεαματική είναι η βελτίωση και στην ελληνική αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν σημαντικά, στον απόηχο των νέων προτάσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη.

Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου (που κινείται αντίστροφα της τιμής) υποχωρεί κατά 320 μονάδες βάσης στο 16,64%, ενώ του 5ετούς τίτλου υποχωρεί κατά 208 μονάδες βάσης στο 13,46%. Το 10ετές yield υποχωρεί κατά 137 μονάδες βάσης στο 10,03%.

«Οι τελευταίες προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα φαίνεται πως απομακρύνονται από το σκληρό κούρεμα» αναφέρει ο Peter Schaffrik της RBC και συμπληρώνει: «Όσο πιο συμφιλιωτικός είναι ο τόνος… τόσο θα ευνοούνται οι τίτλοι ρίσκου στην ευρωζώνη». Οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί κρατικοί τίτλοι συνεχίζουν στην ανοδική πορεία που ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το 10ετές yield της Γερμανίας βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία σε χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο yield της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στο 0,33%, ενώ αντιθέτως το ιαπωνικό 10ετές yield αγγίζει το 0,36%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου Ιταλίας διαμορφώνεται στο 1,619% και της Ισπανίας στο 1,448%.

Σχετικα αρθρα

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin