Image default
Πρώτο Θέμα

Νέο ξεπούλημα σε μετοχές κι ομόλογα – Υποβαθμίσεις από Moody’s

Νέο ξεπούλημα σε μετοχές κι ομόλογα – Υποβαθμίσεις από Moody’s

Σε αχαρτογράφητες περιοχές έχει εισέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την επιθετική διολίσθηση κάτω από το κρίσιμο όριο των 780 μονάδων ως αποτέλεσμα των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και του σκηνικού ρήξης με τους εταίρους.

Η εκτίναξη των επιτοκίων σε όλες τις σειρές των ομολόγων μεταδόθηκε σαν τον ιό… Έμπολα στην εγχώρια Kεφαλαιαγορά, οδηγώντας σε νέα «βουτιά» τις τραπεζικές μετοχές. Θεσμικά χαρτοφυλάκια βρίσκονται σε κατάσταση… συναγερμού, καθώς οι εξελίξεις αξιολογούνται ως εξαιρετικά σοβαρές, ενώ το κλίμα ανησυχίας ενισχύουν η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s και το καμπανάκι για ενδεχόμενο Grexit  που χτυπούν οι αναλυτές  αν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τις συμφωνίες που έχει συνάψει και επιδιώξει τον δρόμο της… σύγκρουσης.

Εκείνο όμως που ανησυχεί περισσότερο είναι η αντίδραση των αγορών ομολόγων. Παρά το γεγονός ότι στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε μια εντυπωσιακή αποκλιμάκωση, σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων ενισχύονται σημαντικά. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου (που κινείται αντιστρόφως της τιμής) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που εκδόθηκε ο τίτλος, δηλαδή τον Ιούλιο του 2014, καθώς αγγίζει το 20,229%, καταγράφοντας άλμα μεγαλύτερο από 2%. Το 10ετές yield ανεβαίνει 59 μονάδες βάσης και αγγίζει στο 11.04%, ενώ το 5ετές διαμορφώνεται στο 15,232% «Η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη αυξήθηκε με αυτή την ομιλία από 35% σε 50%» αναφέρει ο GaryJenkins της LNGCapital. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η απόφαση της Standard & Poor’s να ανακοινώσει την Παρασκευή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, στο Β- από Β μέχρι πρότινος, προειδοποιώντας ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα για τις εγχώριες τράπεζες περιορίζουν το διαθέσιμο χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές. Όσο το επιτόκιο δεν υποχωρεί από το διψήφιο νούμερο, τόσο οι επενδυτές θα είναι αρνητικά πιο… υποψιασμένοι για το προσεχές διάστημα.

Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που σημειώνει απώλειες 30,48% από την αρχή του έτους. Και για τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες καθώς η AlphaBank υποχωρεί κατά 29,49% (αποτιμάται 4,21 δισ. ευρώ), η Πειραιώς χάνει 33,52% (αποτιμάται 3,69 δισ. ευρώ), η Εθνική καταγράφει πτώση 31,29% (αποτιμάται 3,57 δισ. ευρώ) και η Eurobank κινείται με απώλειες 27,81%, με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί χαμηλότερα των 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι τεχνικοί αναλυτές έχουν θέσει τα… σημάδια τους, που για τον FT 25 έχουν ως αντίσταση τις 243 και τις 250 μονάδες κυρίως, όμως ως στηρίξεις τις 230 και τις 227 μονάδες. Θυμίζοντας πως τα χαμηλά του δείκτη είναι στις 209,48 μονάδες. Για το Γενικό Δείκτη κλειδί θεωρείται η περιοχή των 750 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει το δρόμο για τη ζώνη των 720 – 700 μονάδων.

Την ίδια στιγμή έντονη είναι η κινητικότητα στην αγορά παραγώγων, με τους απαισιόδοξους να επιστρέφουν  και να αυξάνουν το discount στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και τις ανοιχτές θέσεις (51.152 συμβόλαια).

Moody’s

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση και των πέντε ελληνικών τραπεζών, ενώ έθεσε όλες τις αξιολογήσεις υπό παρακολούθηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε Caa2 από Caa1, της Εθνικής Τράπεζας σε Caa2 από Caa1, της Alpha Bank σε Caa2 από Caa1, της Eurobank Ergasias σε Caa3 από Caa2 και της Attica Bank σε Caa3 από Caa2.

Όλες οι αξιολογήσεις τοποθετήθηκαν σε καθεστώς παρακολούθησης για περαιτέρω υποβάθμιση, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο οίκος.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση της Moody΄s να θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση Caa1 της Ελλάδας σε καθεστώς παρακολούθησης για υποβάθμιση στις 6 Φεβρουαρίου.

Η υποβάθμιση οδηγείται από την άποψη της Moody΄s για μειωμένη πιθανότητα συστημικής στήριξης δεδομένης:

–    Της αυξημένης αβεβαιότητας όσον αφορά την ικανότητα της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές εγκαίρως ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστότητα και χρηματοδότηση και

–    Την πιθανή μείωση της ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.

Ο οίκος σημειώνει ότι θα αξιολογήσει τις μεγάλες πιέσεις στη χρηματοδότηση και ρευστότητα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Επισημαίνει ακόμη ότι θα εξετάσει την άμεση έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο και τον αντίκτυπο από την αποδυνάμωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στην ποιότητα του ενεργητικού και τη φερεγγυότητα.

Υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση ο ΟΤΕ

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε σήμερα υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση Ba3 του ΟΤΕ.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την κίνηση της Moody΄s να θέσει υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση Caa1 των ελληνικών ομολόγων, αναφέρει ο οίκος.

Σχετικα αρθρα

Το ΔΝΤ στέλνει τη χώρα στις κάλπες;

admin

Σε χαμηλό 13 ετών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα με τα λεφτά της

admin

Οι ΗΠΑ εποφθαλμιούν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

admin

Ένα καινούριο Αμερικανικό Όνειρο…

admin

Το G-7, η Ελλάδα και η Μέρκελ…

admin

Πώς μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ

admin

Τα βουνά των χρεών ξυπνούν φόβους για μια νέα κρίση

admin

Η επικείμενη σύγκρουση Σόιμπλε – Μακρόν και η διαίρεση της Ευρώπης

admin

Μια παγκοσμιοποιημένη κρίση…

admin

Deutsche Bank: Γιατί το ευρώ είναι το νόμισμα που κανείς δεν θέλει να έχει

admin

Το Χ.Α., οι τράπεζες και οι ξένοι

admin

Τι σκέφτεται η Μέρκελ για την Ευρώπη

admin

Ο Ντράγκι φτάνει στα μισά της θητείας του, αλλά παραμένει μακριά από τον στόχο

admin

Η έννοια του κέρδους

admin

Η νέα “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ που απειλεί το τεχνολογικό μέλλον της Κίνας

admin

DW: Στις λεπτομέρειες ο διάβολος του… Brexit

admin

Υπό ομηρία το ελληνικό χρηματιστήριο

admin