Image default
Πρώτο Θέμα

Χρόνος εναντίον …Τσίπρα

Χρόνος εναντίον …Τσίπρα

Οι περισσότεροι παρατηρητές και οικονομικοί αναλυτές περιμένουν πως στο τέλος, ύστερα από διαρκείς διαπραγματεύσεις, η νέα ελληνική κυβέρνηση και η ευρωζώνη θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία που θα αποφύγει το Grexit και θα παρέχει κάποια ανακούφιση στην Ελλάδα. Ωστόσο, το αισιόδοξο σενάριο φαίνεται να σβήνει, καθώς ξετυλίγονται οι μετεκλογικές εξελίξεις. Δύο στοιχεία είναι ιδιαιτέρως άξια προσοχής.

Το πρώτο είναι η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ενώ το χρηματιστήριο στην Αθήνα βούλιαξε και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές, οι άλλες ευρωπαϊκές αγορές έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές, και η «μετάδοση» έχει ως τώρα μετριαστεί. Η επίδραση της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως θα ξεκινήσει ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο έχει επισκιάσει την νευρικότητα για τα άσχημα νέα που μπορούν να προκύψουν από μια αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα, ή μια ελληνική έξοδο.

Όσο συνεχιστεί αυτή τη τάση, η πιθανότητα συμβιβασμού ίσως παραμείνει μικρή, καθώς δεν υπάρχει αρκετή πίεση στις χώρες της ευρωζώνης να κάνουν υποχωρήσεις προς την Ελλάδα που θα ξέφευγαν σημαντικά από το συμφωνημένο πρόγραμμα προσαρμογής. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δε θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα αναφερόμενη στην απειλή της ελληνικής εξόδου και το πιθανό κόστος για την υπόλοιπη ευρωζώνη, εάν η «μετάδοση» δε φαίνεται τόσο απειλητική. Υπό αυτήν την άποψη, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι ήταν σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, συγκεκριμένα το 2011.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η απώλεια των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Ο ρυθμός των αναλήψεων από τους κατοίκους της Ελλάδας επιταχύνθηκε από περίπου 3 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 σε 20 δις τον Ιανουάριο, χωρίς δείγματα πως θα επιβραδυνθεί μετά τις εκλογές. Οι αιτήσεις των ελληνικών τραπεζών για επείγουσα δανειοδοτική συνδρομή (ELA) έχουν αυξηθεί από τα 11 δις ευρώ σε 57 δις. Τέτοιου είδους δανεισμός παίρνει την έγκριση της ΕΚΤ, κάθε μήνα, με προϋπόθεση τη φερεγγυότητα των τραπεζών και την προσήλωση της χώρας στο πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένα την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μία πολιτική που φαίνεται να αμφισβητείται από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους γι’ αυτόν τον σκοπό πόρους για να αυξήσει τις τρέχουσες δαπάνες.

Οποιαδήποτε διακοπή ή εκτροπή από το πρόγραμμα θα εξανάγκαζε την ΕΚΤ να αρνηθεί το ELA, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις. Αυτό θα εμπόδιζε τις ελληνικές τράπεζες να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πελατών τους για μετρητά. Και θα ανάγκαζε τις ελληνικές αρχές να θέσουν όρια στα ποσά ημερήσιας ανάληψης, επαναλαμβάνοντας αυτό που συνέβη στην Κύπρο το 2013. Η αναμονή πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μπορεί να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, οδηγώντας σε μια επιτάχυνση των αναλήψεων πριν παρθεί το μέτρο αυτό στην Ελλάδα. Η πτώση των τιμών των μετοχών στο αθηναϊκό χρηματιστήριο υποδεικνύει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήδη λαμβάνουν υπόψη τους ένα τέτοιο σενάριο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτός ο κατήφορος θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να φτάσει γρήγορα σε συμφωνία με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η βιαστικότητα, φυσικά, θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική τους θέση. Όμως η αναμονή μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερο αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, η αυξημένη αβεβαιότητα πιθανώς να παύσει οποιαδήποτε προοπτική για αύξηση στις επενδύσεις (ποιος θα ήθελε να επενδύσει σε μια χώρα που μπορεί να αλλάξει σύντομα νόμισμα;) και τη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη.

Οι έλληνες πολίτες ζητούν μια αλλαγή από τη νέα κυβέρνηση, αλλά όχι μία που θα έθετε σε κίνδυνο το μικρό ποσό των αποταμιεύσεων που τους απομένει. Ίσως αυτό φαίνεται αντιφατικό, είναι όμως λογικό. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να λάβει το μήνυμα. Παίζει με τον χρόνο αντίπαλο.  

Σχετικα αρθρα

Η Πορτογαλία ανησυχεί μη γίνει Ελλάδα

admin

Γερμανία: Στο 48% Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι σύμφωνα με δημοσκόπηση

admin

Ποια deal δισεκατομμυρίων θα «ξηλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Που έκανε λάθος το ΔΝΤ

admin

«Σαφάρι» ελέγχων σε χιλιάδες φορολογουμένους

admin

Κυβέρνηση:Την Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις

admin

Bruegel: Πώς ο Covid19 βαθαίνει το ρήγμα Βορρά- Νότου

admin

Σε νέο υψηλό επίπεδο ανήλθαν οι μετοχές στις διεθνείς αγορές

admin

Νουί: Μεγάλες ακόμη οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Tο νέο μπρα ντε φερ με την Τρόικα

admin

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσία λόγω Συρίας

admin

Οι αλλαγές που φέρνει σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Το «master plan» Μέρκελ-Σαμαρά…

admin

Το κρεσέντο υποσχέσεων και… ο φόβος της τρόικας

admin

Η οικονομία σημείωσε +0,3% ανάπτυξη λόγω τουρισμού το 2016

admin

Ο Μακρόν ζητά περισσότερα και καλύτερα από την Ευρώπη

admin

Alpha Bank : Επιτακτική είναι η ανάγκη ταχείας αποκατάστασης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών

admin

Γιατί ο κίνδυνος του Grexit είναι μεγαλύτερος τώρα απ’ ότι πριν…

admin