Image default
Πρώτο Θέμα

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ: Μεχρι την Παρασκευή επέκταση του Μνημονίου ή …

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ: Μεχρι την Παρασκευή επέκταση του Μνημονίου ή ...

Δίνουμε περιθώριο μέχρι τέλος εβδομάδας, ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup – Μοσκοβισί: Η άποψη του ελλ. λαού λαμβάνεται υπόψη, αλλά το υπάρχον πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου…

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, έπειτα από την απόρριψη από τις ελληνικές αρχές το κείμενο που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ισοδυναμεί με εφαρμογή του Μνημονίου, στη συνέντευξη Τύπου δεν ξεκίνησε μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα.

Σχετικά με την Πορτογαλία δήλωσε πως δείχνει πόσο γρήγορα μία χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά τις επιτυχείς μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως δεν υπήρξε συμφωνία στην τελευταία συνάντηση.

Δήλωσε πως συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και συμφωνήσανε ώστε να εξετάσουν το τεχνικό πρόγραμμα.

«Ζητήσαμε από τις αρχές να δουν μία πιθανή αντικατάσταση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση αυτή αφού μας πληροφόρησαν οι φορείς για το που βρισκόμαστε στο σχήμα 70-30 και το γενικότερο αίσθημα του Eurogroup είναι να ζητήσουμε μία επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος.

Η επιμήκυνση του προγράμματος συνδέεται με μία σειρά δεσμεύσεων. Ναι σε μία ευελιξία του προγράμματος, όχι όμως με μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δίνουμε περιθώριο μιας εβδομάδας για να υπάρξει αίτημα παράτασης του Μνημονίου» επισήμανε ο κ Ντάισελμπλουμ κλείνοντας την τοποθέτησή του.

«Είναι θέμα των ελληνικών αρχών αν θέλουν επιμήκυνση αυτού του προγράμματος αλλά και να δώσουν δεσμεύσεις για να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δηλώσουν αν θέλουν την επιμήκυνση του προγράμματος. Σχετικά με τις διεργασίες λόγω των πιέσεων του διαλόγου μπορούμε να δώσουμε μία εβδομάδα, και αυτό είναι όλο», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θέλει αλλαγή, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως δεν υπήρχε καταληκτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και τόνισε πως όποιος είναι μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να σέβεται τους κανόνες της.

Πρέπει να αποφύγει μονομερείς δράσεις η Ελλάδα, αλλά να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη χώρα και τους εταίρους της, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

«Όταν εκφράζει ο λαός την άποψη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επομένως πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα στήριξης», είπε ο Γάλλος επίτροπος.

Όλοι οι εταίροι θα συνεργαστούν, συμπλήρωσε ο επίτροπος, αλλά είναι σαφές, είπε, ότι εναπόκειται στην πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα.

Ο Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς από τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times σχετικά με την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος, απάντησε πως η δική του προτίμηση είναι να υπάρχει μία δυνατότητα επιμήκυνσης λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Μάλιστα, ερμήνευες την «γέφυρα» ως επιμήκυνση. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το όνομα που θα δώσουμε, αλλά θα είναι μία μεσοπρόθεσμη λύση για να δώσουμε χρόνο.

«Υπάρχουν προϋποθέσεις και απαιτήσεις που δεν έχουν καλυφθεί. Υπάρχει ευελιξία αλλά μόνο αν υπάρχει ένα κοινό συμπέρασμα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και τόνισε ότι την πρωτοβουλία πρέπει να την λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο και πρέπει να δούμε πως θα κινηθούμε, είπε ο Ντάισελμπλουμ και ερωτηθείς για την ευελιξία απάντησε ότι στο πλαίσιο ενός προγράμματος πάντα υπάρχει ευελιξία γιατί οι όροι μπορεί να αλλάξουν. «Οι θεσμοί φέρουν την ευθύνη να καταγράψουν την κατάσταση και να δούμε την πορεία του. Αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι να παρατείνουμε το πρόγραμμα, αλλά το συζητήσαμε ότι το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει στην αρχική πορεία και να υπάρχουν δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του προγράμματος σε επέκταση», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Για τη λήξη του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και όχι η ιδεολογία.

Την ίδια ώρα, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως θα εξαρτηθεί το επόμενο Eurogroup από το αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει παράταση (επιμήκυνση) του υφιστάμενου προγράμματος.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Οι χειρότερες οικονομίες του κόσμου- 6η η Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα θα ζητήσει σταθερά επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους

admin

MS: Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να φέρει παγκόσμια ύφεση σε ένα χρόνο

admin

Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω S-400

admin

ΕΤΕ: Συνθήκες ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα

admin

Οι 5 «πατέντες» της Goldman Sachs για τις μέγιστες αποδόσεις

admin

Το Χ.Α., η πτώση, οι τράπεζες και οι τοποθετήσεις

admin

Πρόωρες εκλογές στην Αλβανία;

admin

70% αύξηση της αξίας των εξαγωγών ελληνικού κρασιού στη Βόρεια Αμερική

admin

Ποιες αλλαγές έρχονται σε πέντε τομείς της οικονομίας μετά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ

admin

Έφοδοι στην Deutsche Bank για ξέπλυμα χρήματος

admin

ΕΚΤ: Λήξη συναγερμού για τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Ευρωζώνη:Η πιο μεγάλη ύφεση από το 1930!

admin

Οι μυστικες συναντήσεις Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

admin

Γιούνκερ: Η τελευταία ελπίδα πριν το Βατερλό!

admin

ΚΟΡΡΕΣ: «Απόβαση» στην Κίνα

admin

Νέα αποτυχία επίκειται στο προσεχές Eurogroup- Στο «κενό» η χωρά

admin

Η αρχή του τέλος του Ερντογάν ;

admin