Image default
Πρώτο Θέμα

Η αρχή του τέλους και το «βρώμικο» παιχνίδι της Γαλλίας

Η αρχή του τέλους και το «βρώμικο» παιχνίδι της Γαλλίας

Στα τελευταία μέτρα πριν την μετωπική σύγκρουση με την Ευρωζώνη και την Ιστορία εισηλθε από χθες Δευτέρα η Ελλάδα.

Μετά το ναυάγιο του Eurogroupόπου η χώρα βρέθηκε μονή και απομονωμένη έναντι των υπολοίπων 18 εταίρων η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κατανοεί (;) την σοβαρότητα της κατάστασης ή έχει αποφασίσει να οδηγήσει την κατάσταση εκτός έλεγχου για του δικούς της λόγους.

Ο κ. Τσιπρας στην χθεσινή του ομιλία προεβη σε «μονομερεις ενεργειες»: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι την Πέμπτη θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των δημοπρασιών και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, «χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα». Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις με τη ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Το επόμενο νομοσχέδιο, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα, όπως είπε, ενώ σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από τις πολιτικές του μνημονίου.

Στην συνέχεια σύμφωνα - τις Βρυξέλλες, οι οποίες προέκυψαν αμέσως μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από κορυφαίο παράγοντα της ελληνικής αποστολής, θα κατατεθεί την Τετάρτη ελληνικό αίτημα για την παράταση της δανειακής συμφωνίας. Η πρόταση αυτή απερρίφθη από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ.Σοιμπλε αργά το βράδυ πριν καν κατατεθεί.  «Δεν υπάρχει επέκταση δανειακής σύμβασης , υπάρχει μόνο το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας» δήλωσε αργά χθες το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση ZDF.

Η πρόταση αυτή ήταν στο πνεύμα του περίφημου κειμένου Μοσκοβισι και δείχνει το ύποπτο παιχνίδι που προσπαθεί να παίξει η Γάλλια σε βάρος της Ελλάδας. Ο κ. Ολαντ έχει μεγάλο πρόβλημα στην Γάλλια καθώς δεν μπορεί να πιάσει του στόχους του συμφώνου σταθερότητας και επιθυμεί διακαώς στην επομένη τακτική συνάντηση κορυφής τον Μάρτιο να επιχειρήσει να χαλαρώσει τα κριτήρια σταθερότητας. Και νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την μικρή Ελλάδα και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα σαν Δούρειο Ίππο εναντίον της Γερμανίας.

Το γεγονός αυτό βεβαία αναμένεται να γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον της Ελλάδας καθώς δίνει στην Γερμάνια ένα ακόμα λόγο να παραμείνει άτεγκτη στην παραμονή της Ελλάδας στο μνημόνιο θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος φόβος για την αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΚΤ και τις αποφάσεις που θα παρθούν. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος με ποιο σκεπτικό θα ανανεώσει τον ELAένα Δ.Σ το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους κρατών που έχουν απορρίψει με πολύ έντονο τρόπο δυο μέρες πριν όλες τις προτάσεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με 2 παράγοντες  που γνωρίζουν καλά το θέμα , τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου  θα πρέπει να επανεξετάσουν σοβαρά το αν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν ΕΛΑ εάν η Αθήνα εξακολουθεί να αρνείται την παράταση του προγράμματος διάσωσης του , η οποία λήγει στο τέλος αυτού του μήνα . Μια πλειοψηφία των δύο τρίτων του συμβουλίου θα χρειαστεί για να αναστείλει τον ELA.

Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα καθώς εκτός όλων των ανωτέρω ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία με πιθανή κωλοτουμπα δεν υπάρχει πλέον ικανός χρόνος αυτή να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών.

Η σύγκρουση με τον τοίχο είναι πλέον αναπόφευκτη παρά τα όσα διαχέονται από διάφορες πηγές. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι η Ευρώπη να μην έχει πάρει ήδη την απόφαση να μας βγάλει από την Ε.Ε αλλά απλά και μόνο να δώσει ένα πολύ γερό και σκληρό μάθημα στα υπόλοιπα μέλη της.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

«Εμπνεύσου, διεκδίκησε, πέτυχε» το μήνυμα του προγράμματος «Youth Empowered» της Coca-Cola Τρία Έψιλον

admin

Ποιοι τα… δίνουν όλα για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

admin

Ελλάδα, η γη της επαγγελίας για Κινέζους επενδυτές ακινήτων

admin

Τα «θύματα» του ελβετικού φράγκου

admin

Ανησυχία στις Βρυξέλλες εν αναμονή του βρετανικού δημοψηφίσματος

admin

Πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

admin

Το Brexit δεν πρόκειται να καταστρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ιταλία ίσως.

admin

Η Ευρώπη πέφτει σε παγίδα στασιμότητας…

admin

Ρύθμιση πολλών ταχυτήτων για τις οφειλές προς τα Ταμεία

admin

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

admin

Οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας

admin

Ποιος θυμάται το PSI;

admin

Reuters: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατρακυλούν

admin

Ένας κόσμος χρέους υπονομεύει το οικονομικό μέλλον

admin

«Τοξικά» δώρα Σόιμπλε στον Α. Σαμαρά!

admin

Citi: H εμπιστοσύνη επέστρεψε…

admin

Uber και Facebook: Φοβόμαστε όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε

admin

Η Ευρώπη παρακολουθεί καθώς η Ιταλία ψηφίζει

admin