Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από εγγυήσεις σε 14 εβδομάδες

Οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από εγγυήσεις σε 14 εβδομάδες

Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων ανά εβδομάδα, ένας ρυθμός απωλειών ο οποίος, εάν συνεχιστεί, θα τους οδηγήσει να ξεμείνουν από εγγυήσεις για νέα δάνεια μέσα σε 14 εβδομάδες, σύμφωνα με τη JP Morgan.

Αυτό βασίζεται στον υπολογισμό πως από το ανώτερο όριο των 108 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μένουν 28 δισεκατομμύρια σε περίπτωση που τα χρειαστούν.

Αυτή η εκτίμηση της πρόσβασης τον ελληνικών τραπεζών σε χρηματοδότηση έρχεται εν μέσω σύγχυσης για το πόσο θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν εφόσον συνεχίζεται η διαμάχη της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Η καταχρεωμένη Ελλάδα και οι πιστωτές της στην ευρωζώνη βρίσκονται σε δύσκολες συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για το μέλλον του προγράμματος διάσωσης, το οποίο η Αθήνα θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.

Πολλές από τις εναπομείνασες εγγυήσεις για τα χρήματα που είναι διαθέσιμα προς τις ελληνικές τράπεζες έχουν τη μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από πιστωτές της ευρωζώνης, που εκδόθηκαν το 2012-13 για την ανακεφαλαιοποίηση των δανειστών της χώρας, λέει η JP Morgan.

Το σύνολο των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο η JP Morgan υπολογίζει χρησιμοποιώντας ένα μέτρο της ελληνικής ζήτησης για πόρους της αγοράς χρήματος στο εξωτερικό, βρίσκεται στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Με εξαίρεση 4 δισεκατομμύρια ευρώ, όλες έγιναν τον Ιανουάριο, πριν από τις γενικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που είδαν τον αριστερό, αντίθετο στη λιτότητα, ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει στην εξουσία.

Τραπεζικές πηγές έχουν πει πως οι εκροές των καταθέσεων κινούνται κατά μέσο όρο ανάμεσα σε 300 και 500 εκατομμύρια την ημέρα, κύριος παράγοντας πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ της περασμένης εβδομάδας, να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ήδη κοντά στο όριο των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA), κάτι που σημαίνει πως θα βασιστούν στα ομόλογα του ΕΤΧΣ ως εγγυήσεις για όποια επιπλέον χρηματοδότηση χρειαστούν.

Σχετικα αρθρα

Μεγάλες οι προκλήσεις για τον τουριστικό κλάδο τη φετινή χρονιά

admin

Ο καθηγητής που προβλέπει τις χρεοκοπίες προειδοποιεί: Τα χειρότερα έρχονται

admin

Η τελευταία λογομαχία με το ΔΝΤ απειλεί την προθεσμία της αξιολόγησης

admin

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

admin

Η ευρωζώνη βάζει όριο στο ελληνικό χρέος

admin

Ανάσα κατ’ αρχήν για την Τερέζα Μέι

admin

40 δισεκατομμύρια λόγοι για να μείνετε προς το παρόν μακριά από τo ιταλικό χρέος

admin

Το αμερικανικό κατεστημένο εγκαταλείπει τον Τραμπ

admin

Τουρκία: Σε νέο χαμηλό η λίρα-Τα «πέτσινα δάνεια» του Ερντογάν μείωσαν την ύφεση

admin

Σε υψηλά άνω των δύο ετών το ευρώ και η στερλίνα, αδύναμο το δολάριο

admin

Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Οι φόβοι αυξάνονται για το ράλι των ομολόγων της ευρωζώνης

admin

Οι ΗΠΑ εποφθαλμιούν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

admin

Alpha Bank: Η υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλάζει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας

admin

Αυτή η τουρκική απόδοση του 16% φαίνεται εξαιρετικά δελεαστική

admin

Πώς μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό

admin

Alpha Bank: Αποπληθωριστικές πιέσεις και υφεσιακή διαταραχή στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη

admin

Bloomberg: Η συμφωνία του Eurogroup ήταν ένας συμβιβασμός της ΕΕ

admin