Image default
Πρώτο Θέμα

Η «μπηχτή» της Λαγκάρντ για τη λίστα

Η «μπηχτή» της Λαγκάρντ για τη λίστα

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα αρκεί για να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει βοήθεια, αλλά στερείται βασικών λεπτομερειών, ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει πως η ελληνική λίστα είναι μεν περιεκτική, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένη.

Οπως υπογραμμίζει, σε κάποιους τομείς, η επιστολή της ελληνικής πλευράς δεν περιέχει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει πράγματι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται.

Μεταξύ αυτών, είναι οι συντάξεις και η πολιτική στο θέμα του ΦΠΑ, όπως και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Διαβάστε όλη την επιστολή:

Ολόκληρη η επιστολή Λαγκάρντ στον Ντάισελμπλουμ:

«Αγαπητέ Γερούν,

Οι υπηρεσίες μου έλαβαν υπόψη τη λίστα μέτρων που η ελληνικές αρχές ετοίμασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Πιστεύουμε ότι καλύπτουν τα ευρύτερα θέματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Υπό την άποψη αυτή είναι βέβαιο ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι η λίστα είναι «επαρκώς περιεκτική για να καταστεί ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».κάτι που ζήτησε το Eurogroup κατά την τελευταία του συνάντηση»

Και η επιστολή Λαγκάρντ συνεχίζει:

«Αν και η λίστα των (ελληνικών) αρχών είναι περιεκτική γενικά δεν είναι πολύ εξειδικευμένη κάτι που πιθανώς ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε. Σε κάποια θέματα όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς νιώθω πολύ ενθαρρυμένη με ό,τι εμφανίζεται να αποτελεί μια πιο σθεναρή αποφασιστικότητα εκ μέρους των νέων αρχών στην Αθήνα. Και προσδοκούμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδια τους. Ωστόσο σε λίγα θέματα συμπεριλαμβανομένων πιθανό των πιο σημαντικών η επιστολή δεν μετέδιδε ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν σχεδιαστεί στο μνημόνιο οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Παρατηρούμε ειδικότερα ότι δεν υπάρχουν καθαρές δεσμεύσεις ούτε στον σχεδιασμό και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ ούτε η ξεκάθαρη δέσμευση για συνέχιση ήδη συμπεφωνημένων πολιτικών για άνοιγμα κλειστών τομέων, για διοικητικές μεταρρυθμίσεις για ιδιωτικοποιήσεις και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Όπως γνωρίζετε θεωρούμε τέτοιες δεσμεύσεις και αναλήψεις δράσεων καίριες για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο, κάτι που εξηγεί γιατί αυτές οι περιοχές είναι οι πλέον υποκείμενες στις συμφωνίες που έγιναν με το Ταμείο.

Έτσι είναι σημαντικό για μένα να τονίσω ότι για να είναι επιτυχείς οι συζητήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν αν περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφει η ελληνική κυβερνητική λίστα. Οι υπηρεσίες και εγώ προσδοκούμε να εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση στην εξεύρεση κοινού τόπου με στόχο την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης του υποστηριζόμενου από το Ταμείο προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.

Σας ευχαριστώ για όλες τις προσπάθειες που καταβάλατε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο

Κριστίν Λαγκάρντ»

Σχετικα αρθρα

Τρεις εβδομάδες μόνο…

admin

Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη Δύση. Στα τσακίδια!

admin

Οι 9 ελαφρύνσεις που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

admin

Βερολίνο: Σημαντικό ότι το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία

admin

Ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης είναι οι ψηφοφόροι

admin

To νέο status quo του πετρελαίου

admin

Έπρεπε το ΔΝΤ να είχε αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει το 2010;

admin

Κ. Μίχαλος: “Οι προσδοκίες για το 2017”

admin

Το τέλος της τρόικας: ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον από τη διάλυση του σχήματος

admin

Στο σημείο μηδέν η Χαλυβουργία

admin

Το σκάνδαλο της Δανίας που θα αποδειχτεί πονοκέφαλος για όλο τον κόσμο

admin

Λαϊκισμός: ο πολιτισμός ξεπερνάει το ευρώ

admin

Πόσο θα παραμείνει ακόμη η Μέρκελ καγκελάριος;

admin

Η νίκη του Macron είναι μόνο η αρχή

admin

Η αποτροπή της επόμενης κρίσης της ευρωζώνης ξεκινά τώρα

admin

Μία ελληνική ιστορία επιτυχίας:Βίκος ΑΕ-Επενδύσεις 125 εκατ. ευρώ στην 25χρονη πορεία της

admin

Οι συμπληγάδες της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης

admin

Bloomberg: Οι Γερμανοί δείχνουν την πόρτα της εξόδου

admin