Image default
Πρώτο Θέμα

Νέα αποτυχία επίκειται στο προσεχές Eurogroup- Στο «κενό» η χωρά

Νέα αποτυχία επίκειται στο προσεχές Eurogroup- Στο «κενό» η χωρά

Καμιά σοβαρή προετοιμασία δεν έχει γίνει για να προκύψει κάτι θετικό από την χώρα στο επικείμενο Eurogroupτης Δευτέρας συμφώνα με καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών.

Κι αυτό γιατί η επιστολή Βαρούφακη έφτασε στην  Ευρώπη αργά το πρωί της Παρασκευής δηλαδή μετά το EuroWorkingGroupμέσω τηλεδιάσκεψης της Πέμπτης, και συνεπώς το συγκεκριμένο όργανο δεν μπόρεσε να κάνει καμία προετοιμασία για την συνάντηση της Δευτέρας.  

Ταυτόχρονα αξιωματούχοι της Ε.Ε με γνώση του θέματος που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι το Eurogroupτης Δευτέρας «ΔΕΝ θα είναι ένα μακρύ Eurogroup»  απομακρύνοντας έτσι το όποιο ενδεχόμενο θεαματικής προόδου που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.

Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε με νόημα ότι « Το Euro groupδεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις προτάσεις Βαρουφακη αν αυτές πρώτα δεν έχουν συζητηθεί από την Τρόικα. (Θεσμούς).  

Draghi

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χθες ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι ο χρόνος τελείωσε. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει κάτι η πορεία είναι πλεον προδιαγεγραμμένη.

Η χθεσινή ψυχρολουσία  του “σταγονόμετρου” στην χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, θορύβησε ακόμη περισσότερο το Μαξίμου, διότι η μάχη που δίνεται για την αποφυγή του πιστωτικού γεγονότος είναι μέρα με τη μέρα.

“Η αύξηση του ορίου του ELA στα 500 εκατ. είναι ψίχουλα αλλά ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι ο Draghi δεν αύξησε το όριο του δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό διότι είναι ενδεικτικό της διάθεσης των δανειστών. Έχουν αποφασίσει να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα” ανέφερε χθες , κορυφαίος υπουργός της Κυβέρνησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι χθες εξήγησε γιατί δεν πρόκειται να κάνει κάτι περισσότερο για την Ελλάδα μέχρι να υπάρξει “βιώσιμη” συμφωνία με το Eurogroup όσον αφορά το περιβόητο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Υπήρξαν όμως και κάποια άλλα ζητήματα στην συνάντηση του Συμβουλίου για τα οποία ενώ έγινε μεγάλη συζήτηση στην διάρκειά του, εν τούτοις ο ίδιος απέφυγε να κάνει λόγο δημόσια.

Ούτε  το Eurogroup θα δώσει πραγματική διέξοδο στην κατάσταση, εξήγησε η ίδια πηγή.”Δεν μας λύνουν τα προβληματα αυτά τα μικρά ποσά, ούτε αυτή η λογική του μαρτυρίου της σταγόνας που ακολουθείται προκειμένου να οδηγηθούμε σε τρίτο μνημόνιο. Διότι αυτό θέλουν. Η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης, το οποίο οι δανειστές δεν σκοπεύουν να επιλύσουν εάν δεν λάβουμε όλες τις δεσμεύσεις που θέλουν”.

Αυτό αποτελεί μάλλον κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό επιτελείο, όπου το φλερτ της χώρας με το “πιστωτικό γεγονός” τους επόμενους μήνες, είναι ορατός κίνδυνος. Η δυσαρέσκεια πάντως στην Κυβέρνηση είναι πολλαπλών κατευθύνσεων.

Η ανησυχία πάντως του Μαξίμου, είναι ότι διαβλέπει πίσω από τις πιέσεις των εταίρων, τη στόχευση να συρθεί η χώρα σε τρίτο μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τα μέτρα του …email Χαρδούβελη  που αποκρούει έως τώρα μετά βδελυγμίας, η Κυβέρνηση.

“Είναι προφανές ότι αυτό επιθυμούν αλλά δεν πρέπει επουδενί να υποχωρήσει η χώρα. Δεν βγαίνει πουθενά με αυτές τις πολιτικές, πρέπει να συγκρουστούμε ευθέως, να εκπονήσουμε εναλλακτικό σχέδιο δράσης, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις πολιτικές. Ούτε το θέλουμε, ούτε το μπορούμε”, σχολίασε επ αυτού κορυφαίος υπουργός ο οποίος έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική άλλωστε για το περεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup.

Ο Γιάννης Δραγασάκης ωστόσο, εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος: “Η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει”, διατρανώνει. Οψόμεθα εάν αυτό θα οδηγήσει σε “ονοματοδοσία” ενός πράγματι νέου προγράμματος ή σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Έσοδα

Με μια μεγάλη μαύρη τρύπα ξεκινά με το καλημέρα του 2015 ο νέος προϋπολογισμός. Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, χωρίς τις επιστροφές φόρων, ήταν κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους που τέθηκαν κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι έχει συνταχθεί με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ο στόχος αυτός, ωστόσο, έχει επί της ουσίας εγκαταλειφθεί. Σύμφωνα με την συμφωνία του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα καθοριστεί με βάση και τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης του έτους ο οποίος αναμένεται τελικά να είναι χαμηλότερος από την αρχική πρόβλεψη για 2,9%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν και υπάρχουν κάποια επιμέρους ικανοποιητικά στοιχεία, η κατάσταση στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού είναι άκρως προβληματική απαιτώντας άμεσες παρεμβάσεις. Ειδικότερα:

-στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπολείπονται των στόχων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

-σημαντική μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο παρουσιάζουν τα έσοδα από τα τελωνεία που βασικές τους πηγές είναι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (π.χ. καπνικών προϊόντων, καυσίμων). Η μείωση των εσόδων από τα τελωνεία αντανακλά και την εκτιμώμενη επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά συρρίκνωσης κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

-σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο είναι τα έσοδα από τον λεγόμενο υπόλογο συμψηφισμού, στον οποίο περιλαμβάνονται τα έσοδα από μερίσματα συμμετοχών του δημοσίου. Σε σχέση με πέρυσι τα έσοδα από αυτήν την πηγή είναι μειωμένα κατά περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

-τα έσοδα των εφοριών στα οποία περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ είναι αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο, αλλά χαμηλότερα των στόχων. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα καθώς πολλοί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ λόγω της αβεβαιότητας που είχε επικρατήσει αναφορικά με την πληρωμή του ενώ αναβλήθηκε για έναν μήνα και η πληρωμή του ΦΠΑ.

Σχετικα αρθρα

Ο κόσμος το 2015

admin

Οι μεταρρυθμιστές της ευρωζώνης φέρονται λες κι η κρίση δεν έγινε ποτέ

admin

Η Ευρωζώνη πάει γυρεύοντας…

admin

Το «Grexit» ξανά στο προσκήνιο

admin

Πτώση αλλά όχι πανικός στις αγορές

admin

Η σιωπηρή πτώση της λιτότητας

admin

Τι μήνυμα στέλνουν οι επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία

admin

Η θητεία της Άνγκελα Μέρκελ φτάνει στο τέλος της;

admin

Τα κόκκινα δάνεια στο τραπέζι της αξιολόγησης

admin

Γερμανία: Η χαμένη μάχη για τον κεντρώο χώρο

admin

Ο κορονοϊός αποκάλυψε ανάγλυφα την παρακμή της Αμερικής

admin

Citi: Γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να θέσει υπό έλεγχο τον Covid-19 πριν το καλοκαίρι

admin

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να είναι παράνομη σύμφωνα με τον ΟΗΕ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 11,7% το γ’ τρίμηνο του 2020

admin

Ο νέος Καναδάς του νέου Τρουντώ

admin

The End game theory…

admin

Συμφωνία στο… παρα 5 – Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

admin

ΧΑ:Ανοδος αναμονης…

admin