Image default
Πρώτο Θέμα

Το City προειδοποιεί για το χάος του Grexit

Το City προειδοποιεί για το χάος του Grexit

Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις ενός  “Grexit” έχουν μετριαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζες έχουν σταθεροποιήσει τους πόρους τους και περιορίσει την έκθεσή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του FT City Network – ένα φόρουμ των  Financial Times με συμμετοχή προέδρων και διευθυνόντων στελεχών του τραπεζικού, ασφαλιστικού, επενδυτικού και ευρύτερα επιχειρηματικού κόσμου – οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τους άμεσους κινδύνους.

Η αποσύνθεση τόσο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ είναι οι δύο μεγαλύτερες απειλές, προειδοποιεί το φόρουμ. «Ούτε η ευρωζώνη, ούτε ακόμη και η ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούσαν να επιβιώσουν από μία άτακτη φυγή», είπε ο Xavier Rolet, διευθύνων στέλεχος της  London Stock Exchange.

Ο Tidjane Thiam, διευθύνων στέλεχος της ασφαλιστικής Prudential, είπε: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν εντυπωσιακά χαλαρά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Πιστεύουν πως είτε δε θα συμβεί, είτε δε θα έχει σημασία. Αυτή τους η πεποίθηση χρήζει αμφισβήτησης».

Το Grexit θα «επιτάχυνε τη διάλυση της ευρωζώνης» προειδοποιεί ο Robert Swannell, διευθύνων στέλεχος της Marks and Spencer. Θα αποτελούσε έναν «σηματοδότη για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι σε περιόδους κρίσης», προσθέτει ο Sir Roger Carr, πρόεδρος της BAE Systems.

Παρ’ ότι η Ελλάδα έχει έλθει σε συμφωνία για την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης των 172 δισεκατομμυρίων ευρώ για τέσσερις μήνες, η Αθήνα ξεμένει ταχέως από χρήματα για να ξεπληρώσει τα χρέη της. Υπάρχουν ελάχιστα δείγματα προθυμίας από την πλευρά των χωρών-πιστωτών, με πρώτη τη Γερμανία, να δώσουν χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς πολιτικά δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Εάν η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να παραβεί κάποια από τα χρέη της, αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις μαζικές τραπεζικές εκταμιεύσεις, που έφτασαν τα 12,8 δις ευρώ τον Ιανουάριο. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης για πολύ καιρό φοβούνταν πως ένα bank run θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ελληνική έξοδο «κατά λάθος», καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αναγκαστεί να περιορίσει τα έκτακτα δάνεια σε αφερέγγυες τράπεζες. Χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ, η Αθήνα θα αναγκαζόταν να εκδώσει δικό της νόμισμα για να επανακινήσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.    

Παρ’ ότι οι ελληνικές αγορές έχουν υπάρξει ασταθείς, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται και πάλι κάτω από το 10%, ύστερα από τη συμφωνία παράτασης του προγράμματος. Άλλα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, με τις 10ετείς αποδόσεις στην Ιταλία και την Ισπανία στο 1,35% και στην Πορτογαλία στο 1,87%.

Δύο μέλη του FT City Network – ο κ. Swannell της M&S και ο Stephen Hester της RSA – περιέγραψαν τη συνεχιζόμενη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη σαν παρόμοια με του «γυμνού αυτοκράτορα».

Ο κ. Hester ήταν μέρος μιας μειοψηφίας που υποστήριξε πως η ευρωζώνη θα πρέπει να πάρει μια πιο αυστηρή στάση, εκκινώντας το Grexit εάν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Εάν η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να μείνει, δε νομίζω πως η ΕΕ θα πρέπει να διακινδυνεύσει τα άμεσα ρίσκα των υπερβολικών υποχωρήσεων προς την Ελλάδα που θα μπορούσαν να παύσουν τις μεταρρυθμίσεις σε άλλα κράτη μέλη» είπε. Περιγράφοντας την κατάσταση ως τραγική, η Helena Morrissey, που διευθύνει τη διαχειριστική κεφαλαίων Newton αλλά και το εμπορικό τμήμα της Investment Association, είπε πως οι μεταρρυθμίσεις που δημιούργησαν μαζική ανεργία ήταν «μια πύρρειος νίκη».   

Σχετικα αρθρα

3η δέσμη μέτρων: 800 Ε σε 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

admin

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης οδηγεί στην απογοήτευση

admin

Εξηγώντας την άνοδο του Ερντογάν

admin

Τελειώνει ο χρόνος της Ελλάδας-Τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης

admin

Τρ.Πειραιώς: Σοβαρή πρόκληση για όλους τα «κόκκινα» δάνεια, απαιτείται λύση

admin

Οι ελληνικές εκλογές απειλούνται με αδιέξοδο…

admin

Επικίνδυνες ρωγμές στο κέντρο της Ευρώπης

admin

Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε!

admin

Το 16,5% δεξιότερα της … Ν.Δ.

admin

Ti πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015

admin

Το δίλημμα της Μέι για τον Τραμπ

admin

Δε βιάζεται με την αξιολόγηση το ΔΝΤ

admin

«Τρύπα» περίπου 1 δισ. ευρώ στον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων

admin

Η προέλαση του τζιχαντισμού

admin

Η Ιταλία ξέρει τη λύση στο πρόβλημα της Καταλονίας

admin

Οι αλχημείες της κυβέρνησης υπέρ συντάξεων

admin

ΕΚΤ: Περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης

admin

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Γαλλία…

admin