Image default
Πρώτο Θέμα

Τα μυστικά της διαπραγμάτευσης και η σημασία των… χαμηλόβαθμων

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Τα μυστικά της διαπραγμάτευσης και η σημασία των... χαμηλόβαθμων

Στις 15.00, ώρα Ελλάδος, αρχίζει στις Βρυξέλλες η διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και θεσμών, αλλά για τους δανειστές αυτές οι συνομιλίες μικρή αξία έχουν, προς το παρόν. Πολύ μεγαλύτερη έχει η αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα «χαμηλόβαθμων», σύμφωνα με το Μαξίμου, αξιωματούχων των θεσμών, οι οποίοι θα βρεθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «στις 14:00 (ώρα Βρυξελλών) τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τις εργασίες τους. Θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα».

Η κυβέρνηση δέχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και την έλευση κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, κάτι που είχε αποτελέσει τα τελευταία 24ωρα αντικείμενο πολύ «θερμών» δημόσιων αντιπαραθέσεων με τους δανειστές, οδηγώντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώσει χθες ότι «αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα, δεν θα πάμε».

Όπως εξηγούν οι πηγές του Μαξίμου, «η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αντλήσουν  στοχευμένα στοιχεία. Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους».

Πέρα από την εύλογη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι δεν θα ξαναζήσουμε… ημέρες τρόικας στην Αθήνα, η ουσία είναι ότι, σε αυτό το αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, πιο μεγάλη σημασία έχει η δουλειά που θα κάνουν οι «χαμηλόβαθμοι» στην Αθήνα, παρά οι αξιωματούχοι που θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες, καθώς:

  1. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για προτεινόμενα μέτρα πολιτικής, εάν δεν υπάρχει καθαρή εικόνα, επιβεβαιωμένη με στοιχεία που θα αντληθούν επί τόπου από τους ελεγκτές, για τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και για την ταμειακή θέση της κυβέρνησης. Αν τα στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, έστω και χαμηλότερο από το αρχικά προβλεπόμενο, δεν θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Αν επιβεβαιωθούν, όμως, η πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, για διολίσθηση ακόμη και σε πρωτογενές έλλειμμα φέτος, η συζήτηση στις Βρυξέλλες θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για την ελληνική κυβέρνηση, που θα βρεθεί μπροστά σε ισχυρή πίεση για επώδυνα μέτρα.
  2. Πολύ μεγάλη σημασία για το πλαίσιο της συζήτησης έχει η καταγραφή της ταμειακής θέσης της κυβέρνησης, από την οποία εξαρτάται σε ποιο βαθμό θα είναι υπαρκτός τους επόμενους μήνες ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» στις πληρωμές δανείων, κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν το τεχνικό κλιμάκιο επιβεβαιώσει ότι υπάρχει ορατός και άμεσος κίνδυνος «ατυχήματος», είναι προφανές ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα γίνουν σε συνθήκες αφόρητης πίεσης για γρήγορα αποτελέσματα, όχι μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά και στους δανειστές, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να ξεφύγει η ελληνική κρίση από κάθε όριο ελέγχου, με μια αδυναμία πληρωμής εξωτερικής υποχρέωσης.

Προς το παρόν, λοιπόν, η σημερινή συνάντηση των Βρυξελλών έχει μόνο πολιτική αξία, αφού πιστοποιεί ότι οι δύο πλευρές, μετά τις αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ημερών, βρίσκουν τον τρόπο να αρχίσουν τη συνεργασία τους. Όμως, η επί της ουσίας συζήτηση θα αρχίσει μετά την αυριανή, κρίσιμη επίσκεψη των «χαμηλόβαθμων» στην Αθήνα, αφού τα στοιχεία που αυτοί θα συγκεντρώσουν θα προσδιορίσουν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών.

Σχετικα αρθρα

Στον άδυτο κόσμο των golden boys

admin

Τραπεζικά stress test: Πού θα κάτσει η… μπίλια;

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Το ΔΝΤ σκέφτεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα

admin

Kίνδυνος… made in Russia για την ανάκαμψη

admin

Το ελληνικό ομόλογο και οι ευρωπαϊκές τύψεις

admin

Ξεκινά τη Δευτέρα η αξιολόγηση από τους δανειστές

admin

Επιστρεπτέα 4: Λεφτά για όλους!

admin

Τρόικα, διαγραφή ή λιρέτα

admin

Goldman Sachs: Τι προβλέπουν τα δύο σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

admin

Alpha Bank:Η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος

admin

Πώς οι αγορές θα αψηφήσουν και πάλι τον νόμο της βαρύτητας το 2021 σε 10 διαγράμματα

admin

Citi: Έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις της Ελλάδας

admin

Αποστολή εξετελέσθη για την ΕΚΤ – τουλάχιστον για τώρα

admin

Η Ευρώπη «αγοράζει» χρόνο , η Ελλάδα αγωνιά …

admin

XA: «Ξεκλείδωσαν» οι τράπεζες από το -30%

admin

Ιταλικό «inferno» απειλεί τα ελληνικά ομολόγα και την Ευρώπη

admin

Γιατί οι ιταλοί απογοητεύονται από το ευρώ

admin