Image default
Πρώτο Θέμα

Η Μέρκελ στο όριο για την Ελλάδα

Η Μέρκελ στο όριο για την Ελλάδα

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια πολύ μεγαλύτερη αντίδραση τον περασμένο μήνα για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από τους συντηρητικούς της, πολύ περισσότεροι εκ των οποίων θα είχαν ψηφίσει «όχι» χωρίς την πειθώ του υπουργού Οικονομικών.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε στις 17 Φεβρουαρίου την παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, όμως ένας μεγάλος αριθμός συντηρητικών διαφωνούντων δεν είχαν πειστεί πως η Αθήνα θα πραγματοποιούσε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Ένα από τα ανώτερα στελέχη των συντηρητικών είπε πως οι βαυαροί σύμμαχοι της Μέρκελ, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, «θα είχε ψηφίσει ομόφωνα ‘Όχι’, εάν δεν είχε κερδίσει την υποστήριξή τους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με προσωπική εμφάνιση δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία».

Άλλο ηγετικό στέλεχος των συντηρητικών είπε πως η συνάντηση του Σόιμπλε με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ήταν εξίσου σημαντική για την εξασφάλιση της στήριξής τους, σε μια περίοδο που η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση είχε εξαντληθεί στα μέλη του κοινοβουλίου.

«Η ψηφοφορία κρεμόταν από μία κλωστή» είπε το ίδιο στέλεχος.Ο Σόιμπλε είναι κύριος υποστηρικτής των μέτρων λιτότητας που η νέα, αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει να αποτινάξει.

Τα σχόλια του στελέχους των συντηρητικών αναδεικνύουν ένα αυξανόμενο αίσθημα δυσαρέσκειας στους συντηρητικούς κύκλους, και αφήνει να εννοηθεί πως ενδέχεται να μην είναι έτοιμοι να εγκρίνουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα εάν η Αθήνα ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους της στο μέλλον.

«Οι έλληνες λένε ‘δε χρειαζόμαστε τρίτο πρόγραμμα’ – αλλά επίσης είχαν πει πως δε χρειάζονταν αυτήν την παράταση» είπε ο συντηρητικός βουλευτής.

Στην τελευταία ψηφοφορία, 29 από τους 32 βουλευτές που ψήφισαν ενάντια στην παράταση για την Ελλάδα, προέρχονταν από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση. Επιπλέον, οι 118 συντηρητικοί που ψήφισαν «ναι» έκαναν προσωπικές δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δε θα συνεχίσουν να ακολουθούν την κομματική γραμμή αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΡΓΗ

Οι γερμανοί έχουν οργιστεί με την αντιγερμανική ρητορική στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που υποσχέθηκε να επιδιώξει επανορθώσεις από το Βερολίνο για την περίοδο της κατοχής της Ελλάδας από γερμανικά στρατεύματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά τη δυσαρέσκειά τους με την Ελλάδα, ωστόσο, οι συντηρητικοί βουλευτές της Γερμανίας τείνουν τελικά να ακολουθήσουν τη γραμμή και σύμφωνα με αναλυτές σε αυτό συμβάλει η δημοτικότητα της Μέρκελ καθώς και του αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Horst Seehofer.

Επιπροσθέτως, το κόμμα της συγκυβέρνησης της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες, και οι Πράσινοι της αντιπολίτευσης, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης τον Φεβρουάριο, δείχνοντας πως μπορεί κανείς να υπολογίσει σε αυτούς για μελλοντικά μέτρα που θα παρέχουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Σχετικα αρθρα

Ηρεμία πριν την καταιγίδα:Γιατί οι ξένοι εγκαταλείπουν τα ιταλικά ομόλογα

admin

Το προς τα πίσω βήμα της Ευρώπης για την τραπεζική ένωση

admin

Ερευνα για την επιχειρηματικότητα: Το 58% των κερδών πάνε σε φόρους

admin

Η εμμονή της ΕΚΤ για αποπληθωρισμό

admin

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να αποτρέψει τη χρεοκοπία

admin

Το δημοκρατικό επιχείρημα για την ανατροπή του Brexit

admin

Μία στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη

admin

Το ιμπεριαλιστικό ένστικτο της Ρωσίας

admin

Αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία από Σεπτέμβριο;

admin

Ανάπτυξη με αστερίσκους στην Ελλάδα

admin

Η υπόγεια σχέση Trump-Deutsche Bank

admin

Η ώρα της κρίσεως για την ΕΚΤ

admin

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται για νέα άνοδο της μετανάστευσης

admin

Σε πτώση ο κεντρώος χώρος στη Γερμανία μετά τις ευρωεκλογές

admin

Το Χ.Α. και η μεγάλη χαμένη ευκαιρία

admin

Φυσικό αέριο και πολεμικά πλοία γύρω από την Κύπρο

admin

Γιατί οι εκλογές φοβίζουν τους επιχειρηματίες

admin

Τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και οι 100 κορυφαίες αγορές για το 2014

admin