Image default
Πρώτο Θέμα

Wall Street Journal: Τελματωμένη η ενοποίηση της ευρωζώνης

Σημειώνεται πως στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέφερε προτάσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης στις οποίες περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη καθιέρωση προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και νέοι ευρωπαϊκοί θεσμοί που θα υπηρετούν το ενιαίο νόμισμα.

Οι προτάσεις βασίζονται σε σχέδιο του που μιλούσε για την καθιέρωση κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, διασυνοριακής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, και κοινής έκδοσης χρέους, σε αντάλλαγμα μεγαλύτερης εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

Οι ιδέες αυτές αποτυπώθηκαν σε οκτασέλιδο αναλυτικό σημείωμα, το οποίο διανεμήθηκε στους ηγέτες της ΕΕ, έδειξαν ότι ο Γιούνκερ σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά το εντεινόμενο κλίμα κατά των Βρυξελλών σε πολλά κράτη-μέλη. Το υπόμνημα δεν διατύπωνε συγκεκριμένες προτάσεις και έθετε σειρά ερωτημάτων, ο δε Γιούνκερ το παρουσίασε ως ένα βήμα της διαδικασίας που είχε αιτηθεί τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για την εκκίνηση των προσπαθειών ενοποίησης.

Οι Γιούνκερ και Ντράγκι  μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και τον επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν δεσμευθεί να παρουσιάσουν ένα πλήρες σχέδιο με νέα μέτρα ενοποίησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η προετοιμασία για το εν λόγω σχέδιο ξεκίνησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σε ένα τρίωρο δείπνο που παρέστησαν ανώτεροι αξιωματούχοι από όλες τις 28 χώρες της ΕΕ και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμικών οργάνων.

Στο δείπνο καταδείχθηκε πως πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν είναι έτοιμες για περαιτέρω αλλαγές. Τρεις υπάλληλοι εξοικειωμένοι με τις συνομιλίες της Τετάρτης που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως «υπήρχε μεγάλη απόκλιση απόψεων γύρω από το τραπέζι».

Περίπου 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου, φάνηκαν να ευνοούν έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, αλλά και τη δημιουργία μιας κεντρικής αρχής που θα εκδίδει κοινού χρέους.

Ωστόσο, η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι τέτοια μέτρα θα υπάρξουν μόνον σε αντάλλαγμα κανόνων που θα δεσμεύουν τις χώρες σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό κατά την Wall Street Journal συνεπάγεται μεγάλη παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας που πολλές κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να κάνουν.

Από την πλευρά της η Βρετανία υποστήριξε τα σχέδια ένταξη στην ευρωζώνη (αν και δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει σε αυτά), εφόσον περιλαμβάνουν και την πρόβλεψη εξόδου από το ευρώ.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal το κύριο σημείο τριβής είναι ότι οι συνθήκες της ΕΕ πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξουν και κανένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση της Τετάρτης δεν έδειξε καμία διάθεση για την αλλαγή των συνθηκών σύντομα. «Αυτή η διαδικασία θα απαιτούσε χρόνια διαπραγματεύσεων και υπόκειται σε δυνητικά επισφαλή δημοψηφίσματα σε πολλές χώρες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει -Airbnb και Χρυσή Βίζα ανεβάζουν τις τιμές

admin

Αντ. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση βγήκε περισσότερο ενισχυμένη»

admin

Η Pfizer ζητά έγκριση από την FDA για το εμβόλιο του Covid-19!

admin

Η Ευρώπη μπαίνει σε μια μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

admin

Τελευταίος ελιγμός πριν τις κάλπες με νέο υποψήφιο Πρόεδρο!

admin

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

admin

Ρώσοι χάκερ πυροδότησαν τον καταλονικό αυτονομισμό

admin

Κοινωνική δυσαρέσκεια και ευρωπαϊκή πολιτική

admin

Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση

admin

Επιμήκυνση έως και 70 χρόνια και κλείδωμα των επιτοκίων

admin

Φταίει η Γερμανία για την κρίση χρέους της Ελλάδας;

admin

Η Ιταλία μαθαίνει ενώ η οικονομία της Ελλάδας βουλιάζει

admin

Markets: Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για την εβδομάδα

admin

Έχει πιθανότητες η αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν;

admin

PwC: Σε «χαμηλή πτήση» η οικονομία και φέτος

admin

Γιατί η Μέρκελ προωθεί μία παγκόσμια Ευρώπη

admin

«Σφίγγουν κι άλλο τα λουριά» οι βόρειες χώρες στην ΕΕ

admin

Η μεταρρύθμιση αυξάνει την πίεση….

admin