Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΚΤ σφίγγει κι άλλο τον κλοιό…

Η ΕΚΤ σφίγγει κι άλλο τον κλοιό…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκέφτεται να απαγορέψει στις ελληνικές τράπεζες να προσθέτουν στην κατοχή τους κρατικό χρέος, σε μία κίνηση που θα ανέκοβε μία βασική πηγή χρηματοδότησης για την Αθήνα και θα επιδείνωνε την ασυμφωνία με τους πιστωτές της.

Το διοικητικό συμβούλιο των διοικητών των εθνικών κεντρικών τραπεζών και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ την Τετάρτη συζήτησαν για το αν θα κάνουν νομικά δεσμευτικές τις πρόσφατες προειδοποιήσεις τους προς τις ελληνικές τράπεζες να μη υπερφορτώνονται με βραχυπρόθεσμα ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του κράτους τους.

Στα μέσα του Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ εξέδωσε μία σύσταση προς τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που έχει υπό την επιτήρησή της να σταματήσουν να αγοράζουν περισσότερο χρέος. Κάποιοι από τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης ανησυχούν πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αγνοήσουν τις συστάσεις και να προσθέσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια στα αποθέματά τους.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο υφυπουργός της Ελλάδας, είπε την Πέμπτη: «Η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και χρειάζεται τη συνεργασία των ευρωπαίων εταίρων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Δεν έχουμε λάβει ούτε μία δόση δανείου από τον Αύγουστο του 2014, αλλά έχουμε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας».

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες είδαν εκροές καταθέσεων ύψους 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ την Τετάρτη, τις μεγαλύτερες ύστερα από τη σύγκρουση του περασμένου μήνα, ανάμεσα στη ριζοσπαστική, αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας που αναζωπύρωσε φόνους για ελέγχους κεφαλαίων, σύμφωνα με δύο ανώτερους τραπεζίτες της Αθήνας.

Η έκδοση των έντοκων γραμματίων έχει μετατραπεί σε κεντρικό σημείο ρήξης στη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές. Η Αθήνα ήλπιζε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους το βραχυπρόθεσμο χρέος για να χρηματοδοτηθεί ενώ θα διαπραγματευόταν για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αντιστάθηκε σε αυτό, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μοναδικοί αγοραστές των γραμματίων της κυβέρνησης. Οι τράπεζες διατηρούνται στην επιφάνεια χάρη σε δάνεια από την ελληνική κεντρική τράπεζα, και οι πόροι της κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν νόμιμα να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί μία κυβέρνηση στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ προκάλεσε τον θυμό της Αθήνας όταν αρνήθηκε να αυξήσει το όριο στο ποσό των έντοκων γραμματίων που θα δεχτεί ως εγγύηση ως αντάλλαγμα σε κεντρικοτραπεζικά δάνεια. Το όριο βρίσκεται τώρα στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Χωρίς αυτό να αυξηθεί, οι επιτηρητές υποστηρίζουν πως οι ελληνικές τράπεζες διακινδυνεύουν την οικονομική τους σταθερότητας, έχοντας στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν εύκολα να ανταλλαχθούν με μετρητά.

Οι επιτηρητές της Ελλάδας από την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κομισιόν επέβαλαν ένα ανώτερο όριο 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στην έκδοση έντοκων γραμματίων ως μέρος του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Η ΕΚΤ έχει επίσης προειδοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες ενάντια στη χρήση έκτακτων δανείων που παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για να αγοράσουν γραμμάτια, καθώς αυτό αντιτίθεται στους κανονισμούς της ΕΕ που απαγορεύουν στις κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτήσεις τα κράτη των μελών.

Η Άγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, αποθάρρυνε τις ελπίδες προόδου στη σύνοδο ή τη ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο θα υποδεχτεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Σχετικα αρθρα

Μπαράζ road shows από τις εισηγμένες

admin

Δεύτερη ευκαιρία για ρυθμίσεις παλαιών οφειλών προς το Δημόσιο

admin

Ποιο είναι το μέλλον της ΕΕ

admin

Πάγωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Σεπτέμβριο

admin

Το άλλο έλλειμμα της Ελλάδας

admin

Το γερμανικό «στοπ» σε εκλογές και η νέα επιτήρηση

admin

Δυνατή χρονιά παγκοσμίως το 2017 για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών

admin

Το επενδυτικό πλάνο της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

admin

Το Grexit και το πρόβλημα του ελεύθερου εμπορίου

admin

EBRD για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2% το 2019 και 2,4% το 2020

admin

Η Ελλάδα περιμένει αναθεωρημένη πρόταση την Τρίτη

admin

Οικονομολογία στην εποχή της αφθονίας

admin

Έτσι θα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια

admin

Πώς έχασαν τις περιουσίες τους 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ …

admin

H Moody’s ρίχνει το ΧΑ

admin

Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει

admin

ΝΔ: Ποτέ κανείς πρωθυπουργός δεν προκάλεσε μόνος του 3 εκλογικές διαδικασίες

admin