Image default
Πρώτο Θέμα

Αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία

Αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι υπέστη πανωλεθρία στις εκλογές της Ανδαλουσίας και περιορίστηκε στις 33 έδρες -από 55 το 2012.

Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από το αναμενόμενο, με το κόμμα να χάνει μισό εκατομμύριο ψήφους σε μια περιοχή με υψηλότατη ανεργία, πολύ πάνω από το μέσο όρο της χώρας. Επίσης ηττημένη είναι η Ενωμένη Αριστερά (IULV-CA) της Ανδαλουσίας, η οποία έμεινε στις 5 έδρες (από 12). Σημειώνεται ότι το κόμμα ήταν ο εταίρος των Σοσιαλιστών στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE-A) υπό την Σουσάνα Ντίαθ, νυν πρόεδρο της Ανδαλουσίας, κερδίζοντας 47 από τις 109 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, όσες είχε κερδίσει και το 2012.

Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της Ανδαλουσίας με 15 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο. Το κόμμα καταγράφει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του εντός και το αποτέλεσμα ήταν καλό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το Podemos είχε καταγράψει δυνάμεις μόνο σε ευρωκάλπη.  Βέβαια, οι 15 έδρες δεν επιβεβαιώνουν αυτό που ο Πάμπλο Ιγκλέσιας διακηρύσσει όλο αυτό το διάστημα: ότι το κόμμα του είναι η Αντιπολίτευση στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, το Podemos κατάφερε να κερδίσει χώρο σε βάρος της Ενωμένης Αριστεράς, η οποία είδε στην πράξη να επιβεβαιώνεται το κακό σενάριο: το κόμμα του Ιγκλέσιας μοιάζει ελκυστικό για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.

Οι Ciudadanos, το κόμμα που ξεκίνησε από την Καταλονία και του οποίου ο νεαρός αρχηγός είναι γνωστός μόνο στο 65% των Ισπανών (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) κατάφερε να κερδίσει 9 έδρες στην τοπική Βουλή, καθώς έπεισε και ψηφοφόρους άλλων περιοχών της χώρας ότι αποτελεί εναλλακτική. Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο του δίνουν ήδη διψήφια ποσοστά.

Από την πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, το PSOE εμφανίζεται ικανοποιημένο: μπορεί να μην έχει τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής, όμως κέρδισε καθαρά τη μάχη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά τουλάχιστον κράτησε τις δυνάμεις του και περιόρισε τις διαρροές προς το Podemos. 

Αντίθετα, το κόμμα του Ραχόι έχασε κυρίως προς τους Ciudadanos. Αυτός άλλωστε είναι και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον πρωθυπουργό εν όψει των γενικών εκλογών: ότι οι Ciudadanos έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην εκλογική βάση του PP και να καταγράφουν κέρδη.

Ο ίδιος πάντως, ο Ραχόι είχε φροντίσει προεκλογικά να ξεκαθαρίσει ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική του. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε κάλπη, είχε πει. Για καλό και για κακό.

Η δεξιά εφημερίδα ABC σημειώνει ιδιαίτερα το άλλο μεγάλο ζητούμενο για το πολιτικό σύστημα της χώρας: «ο δικομματισμός διατηρείται» έγραψε, με δεδομένο ότι PSOE και PP ελέγχουν τις 80 από τις 109 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου (ή το 62% της ψήφου).

Για την ίδια εφημερίδα, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκαν οι θριαμβευτικές προβλέψεις για την πορεία των Podemos και Ciudadanos.

Η επόμενη μέρα στην Ανδαλουσία είναι επίσης κρίσιμη, δεδομένου ότι η νικήτρια των εκλογών, Σουσάνα Ντίαθ πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η ίδια είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν κάνει παζάρια, αλλά κατεβαίνει για να κερδίσει.

Η Ντίαθ μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας (όπως είχε συμβεί για το PSOE και το 1994) αναζητώντας συμμάχους ανά περίπτωση. Το ζητούμενο για το PSOΕ (και όχι μόνο) είναι οι όποιες συμμαχίες να μην βλάψουν την γενικότερη εικόνα του κόμματος εν όψει βουλευτικών εκλογών.

Ο ηγέτης του PSOE και αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Πέδρο Σάντσεθ, πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την νίκη του κόμματος στην Ανδαλουσία για να προβάλει στο εκλογικό σώμα την εικόνα του πρωθυπουργού εν αναμονή. Και μπορεί το Podemos να μην του έκανε τη ζημιά που αρκετοί εκτιμούσαν, όμως η Ανδαλουσία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που δεν μεταφέρονται αυτομάτως στην υπόλοιπη χώρα.

Ο Ραχόι καλείται να διαχειριστεί την ήττα και να πείσει (ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος) ότι έρχονται καλύτερα αποτελέσματα. To επόμενο εκλογικό ραντεβού των Ισπανών είναι στις 24 Μαΐου, στις δημοτικές εκλογές.

Σχετικα αρθρα

Aνοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον κλάδο κατασκευών διαπιστώνει μελέτη της ICAP

admin

H πτώση του Αυτοκράτορα ;

admin

Ανάπτυξη 2% βλέπει το ΔΝΤ το 2018 για την Ελλάδα

admin

Νέες Διεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

Moody’s: Πιθανή η αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς

admin

FT: Τι άλλαξε η κρίση στην Ελλάδα και τι όχι

admin

Η ΕΚΤ «δυσκολεύει» τις ελληνικές τράπεζες

admin

Handelsblatt: Η Toυρκία εξελίσσεται σε απειλή για την Ευρώπη

admin

Φάντασμα ύφεσης «πλανάται» το 2019 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

admin

Το δίλημμα της Μέι για τον Τραμπ

admin

Χρυσός όπως κακάο;

admin

Τα τρία σενάρια που θα πρέπει να καθοδηγούν τους επενδυτές

admin

Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν για τους επενδυτές

admin

Τρία προαπαιτούμενα για το Brexit

admin

Η Μέρκελ εγκλωβίζεται από σκληροπυρηνικούς που αμφισβητούν την πολιτική της

admin

Sell – off στις αγορές με το Χ.Α. στο -4.29%

admin

Στην δίνη των διεθνών αγορών και το ΧΑ

admin

Β.Σόιμπλε:Στόχος να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

admin