Image default
Πρώτο Θέμα

Κρυφές δημοσκοπήσεις ευρωπαίων για το Grexit

Κρυφές δημοσκοπήσεις ευρωπαίων για το Grexit

Οι ασκήσεις προσομοίωσης για έξοδο από το ευρώ, τα σενάρια για διπλό νόμισμα με τη συμμετοχή ορκωτών λογιστών, οικονομολόγων και συνταγματολόγων και τα δύο γκάλοπ που δείχνουν την αύξηση όσων θέλουν δραχμή…

Μπορεί –παρά τις κάθετες διαψεύσεις τις περασμένες ημέρες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη – το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος να συνδυάζεται με επιλογές διαφυγής της ελληνικής κυβέρνησης και ενδεχόμενο ενός plan B σε περίπτωση ολικής ρήξης και αδιεξόδου με τους εταίρους, όμως δεν είναι η ελληνική πλευρά που διακινεί τέτοιου είδους σενάρια.

Αντιθέτως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κύκλοι της Ευρώπης είναι που αυτή τη στιγμή επιδίδονται σε κινήσεις που υπονομεύουν την πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση και που για μία ακόμη φορά δείχνουν ότι υπάρχουν κέντρα εντός «θεσμών» που θέλουν την Ελλάδα εκβιαζόμενη ώστε να συναινέσει σε νέα μέτρα ή ακόμα και εκτός ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πηγές αυτές σε Παρίσι και Βρυξέλλες, τόσο εκπρόσωποι μέρους των «θεσμών» όσο και ομάδα συντηρητικών κυβερνήσεων πραγματοποιούν ασκήσεις προσομοίωσης τόσο για το τι θα σημάνει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για την ΕΕ και τις χώρες τους όσο και για την ίδια την πατρίδα μας. Ασκήσεις επί χάρτου που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ξένης εταιρείας ορκωτών ελεγκτών με έδρα σε Γαλλία και Βρυξέλλες και ελληνικό παράρτημα, δύο διεθνείς δημοσκοπικές εταιρείες και ομάδες ξένων οικονομολόγων και συνταγματολόγων. Όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή για τις υπόγειες διεργασίες που εξελίσσονται «για εμάς χωρίς εμάς», «η πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα να μη διεξαγάγει δημοψήφισμα δε σημαίνει πως λήγει το θέμα από τη μεριά άλλων κρατών-μελών». Για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα δεν έχει απειλήσει άμεσα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δείχνει να μην το επιδιώκει. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε ένα σημαντικό πλήθος πρωτευουσών της Ευρώπης, και όχι μόνο της βόρειας αλλά και της νότιας, έχουν κινητοποιηθεί μηχανισμοί που ‘μετράνε’ το κλίμα και καταστρώνουν εναλλακτικά σχέδια. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ την Τετάρτη περί μη πρόκλησης προβλήματος εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ δεν ήταν τυχαίες». Πρόκειται για χώρες που θεωρούν πως πλέον η Ελλάδα «δεν πιστεύει στην παραμονή της στο ευρώ», πως «κύκλοι της κυβέρνησης παίζουν παιχνίδια, προσβάλλοντας χώρες, κυβερνήσεις και πρόσωπα» και πως «αφού οι έλληνες δε φέρονται έντιμα εκβιάζοντας διαρκώς, δεν έχουν ρόλο στο μεγαλύτερο νομισματικό κλαμπ του κόσμου».

Βέβαια οι πληροφορίες για τους παροικούντες την ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ περί σκέψεων άσκησης πίεσης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος περί παραμονής ή φυγής από το ευρώ δεν είναι σημερινές. Πολλοί γνωρίζουν πως αρκετοί εκπρόσωποι κρατών-μελών έχουν εισηγηθεί αυτήν την καταστροφική εναλλακτική με ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και η Ελλάδα – κατά τη γνώμη τους – θα χρειαστεί ένα τρίτο μεγάλο πακέτο διάσωσης, ακόμα και άνω των 20 δις ευρώ. Ωστόσο, κύκλοι της ευρωζώνης προειδοποιούν πως «οι πιέσεις εντείνονται τις τελευταίες δέκα ημέρες, με αποτέλεσμα αυτές οι ακραίες φωνές ενδεχομένως να μιλήσουν για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος, ίσως και εντός των επόμενων ημερών, με ορίζοντα υλοποίησης το διάστημα μετά το Πάσχα»!

Τι ρωτάνε – πώς κινούνται

Ποιες όμως είναι οι κινήσεις που παρασκηνιακά ήδη εξελίσσονται και τις οποίες σήμερα αποκαλύπτουμε; Ήδη εδώ και 15 ημέρες δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων από το εξωτερικό (για ευνόητους λόγους περαιτέρω διαρροών δεν επελέγησαν ελληνικές) πραγματοποιούν με τη συνεργασία ιδιωτικών γραφείων lobbying κυλιόμενες δημοσκοπήσεις μέτρησης κοινής γνώμης στη χώρα μας. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι εάν η χώρα θα πρέπει να φύγει ή να μείνει στο ευρώ. Προβάλλοντας ένα μοντέλο ανάλογο της Μεγάλης Βρετανίας (αυτή η εξίσωση της χώρας μας με την εκτός ευρωζώνης μεγάλη οικονομία ολοένα θα ακούγεται τις προσεχείς ημέρες), πολίτες ερωτώνται για το κατά πόσο θα επέλεγαν η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη, απολαμβάνοντας πλήρως τα δικαιώματα αυτής και ακολουθώντας μια ανεξάρτητη οικονομική πολιτική δίχως παρεμβάσεις, αλλά με εξαγωγικό μόνο νόμισμα το ευρώ και χρήση της δραχμής εντός συνόρων. Πρόκειται για σαφές ερώτημα που προδιαγράφει διπλό νόμισμα, σε ένα σχέδιο που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει πολλούς φίλους στις χώρες που δυσανασχετούν με την ελληνική αντίσταση. Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι πολίτες επιθυμούν συνέχιση της πορείας εντός Ευρώπης, πάντα όμως παράλληλα και εντός ευρωζώνης με «απώλεια μέρους εθνικής ανεξαρτησίας και συνέχιση της πολιτικής εποπτείας της οικονομίας εκ μέρους των θεσμών».

Όπως παρατηρείται, σε κανένα από τα δύο ερωτήματα δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Κι εδώ είναι η παγίδα, καθώς επιδιώκεται να καλλιεργηθεί μια οπτική πως «η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι μέρος της ΕΕ κι ας αποχωρήσει από την ευρωζώνη», δίχως φυσικά να αναλύονται οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Κοινώς, σε απλουστευμένη μορφή το ερώτημα που τίθεται από τα δύο δημοσκοπικές εταιρείες είναι «η Ελλάδα να μείνει εντός Ευρώπης με διπλό νόμισμα ή με ευρώ;». Τα πρώτα δείγματα, σύμφωνα με πηγές από το εξωτερικό, δείχνουν ανησυχητικές τάσεις καθώς η ριζοσπαστικοποίηση μέρους της κοινωνίας λόγω των γεμάτων ένταση διαπραγματεύσεων και ο φόβος διαρκείας για καταθέσεις και πληρωμές φαίνεται πως αύξησαν κατά 50% όσους θέλουν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, μια τάση που βολεύει όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση. Μια πίεση που θα γίνει ολοένα πιο σαφής τις επόμενες ημέρες. «Πρόκειται για ποσοστά που θα οδηγήσουν εάν υπάρξει πραγματικά δημοψήφισμα σε… ντέρμπι και που δεν εξασφαλίζουν ένα ποσοστό 85% υπέρ του ευρώ όπως παλιά», αναφέρει παράγοντας που έχει επιφορτιστεί με το έργο αυτό από το εξωτερικό. Ήδη ασκήσεις προσομοίωσης «τρέχει» πολυεθνική εταιρεία που ενώ έχει έδρα και γραφεία στην Αθήνα (επί της λεωφόρου Κηφισίας) και ειδικές σχέσεις με την Κύπρο, πραγματοποιεί όλες τις έρευνες από θυγατρική εκτός συνόρων, ενώ τα σχέδια αυτά εμπλέκονται και διεθνή οικονομικά-μελετητικά γραφεία επίσης μεγάλου κύρους. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, της υπόθεσης είναι πως έχουν εμπλακεί και συνταγματολόγοι, οι οποίοι διερευνούν τις νομικές συνέπειες μιας τέτοιας πρότασης από την Ευρώπη προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τάζουν κούρεμα ή μέγα δάνειο για να φύγουμε

Κύκλοι της Βόρειας Ευρώπης εισηγούνται έναν τύπο «βελούδινου διαζυγίου» της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με παροχή δανείου ύψους άνω των 20 δις ευρώ (όσο το ύψος του τρίτου πακέτου που πιθανολογείται ότι θα χρειαστεί) ώστε η Ευρώπη να φανεί αλληλέγγυα και ότι δεν εγκαταλείπει μια χώρα-μέλος της αβοήθητη, είτε ακόμα και κούρεμα του χρέους ώστε η πρόταση αυτή να ακουστεί δελεαστική για μια μεγάλη μερίδα κόσμου που ψήφισε προς τέτοια κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η Κομισιόν, όσο κι αν γνωρίζει αυτές τις διεργασίες που αποκαλύπτονται σήμερα, συνιστά ψυχραιμία. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, «το γεγονός πως η κυβέρνηση Τσίπρα ζήτησε επέκταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες, καθώς και η συνολικά υπεύθυνη στάση του έλληνα πρωθυπουργού που δείχνει να κατανοεί πλήρως το όλο πρόβλημα αποδεικνύουν πως ο κ. Τσίπρας δε ζώστηκε όπως κάποιοι πίστευαν με… δυναμίτη για να ανατινάξει την Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη». Η ίδια πηγή μάλιστα κάνει λόγο και για μια δεύτερη θετική ένδειξη μετά το Eurogroup και την έλευση ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα, πως «η κυβέρνηση λειτουργεί με λογική». «Όσο η νέα ελληνική κατάσταση δείχνει προσήλωση στον δρόμο της σοβαρότητας, ενδεχομένως να κατορθώσει να κερδίσει μέχρι και τεχνικές ελαφρύνσεις που ούτε ο Αντώνης Σαμαράς δεν πήρε», αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος με μεγάλη πείρα σε διαπραγματεύσεις τέτοιου είδους, αλλά προσθέτει: «Δυστυχώς μόνο ο πρωθυπουργός προσωπικά δίνει τα σωστά μηνύματα και κατανοεί τη σύνθετη κατάσταση. Κανένας άλλος γύρω του. Δεν υπάρχει άλλος και ελπίζω να κατανοείτε τι σας αναφέρουμε».

Σχετικα αρθρα

Το Bitcoin κινείται ξανά απότομα ανοδικά. Απλά αγνοήστε το

admin

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street ξυπνά εφιαλτικές μνήμες του 1929

admin

Προθεσμία της Κομισιόν για τους πρόσφυγες

admin

Η λίρα “τελειώνει” τον σουλτάνο!

admin

ΕΤΕΑΝ :«Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

admin

Η Λατινική Αμερική χρειάζεται έναν Μακρόν

admin

DW: Για πόσο ο Ντράγκι θα διατηρήσει το «0» στα επιτόκια -Ποιοι ωφελούνται και ποιοι χάνουν από το φθηνό χρήμα

admin

Η Ελλάδα προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της απομόνωσης στο προσφυγικό

admin

Mέτρα-ΣΟΚ έως 9 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ – Κόβονται συντάξεις

admin

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία το Νοέμβριο

admin

Το think-tank IOBE προειδοποιεί για «τελευταία ευκαιρία» εξόδου από την κρίση

admin

Τουρκία: Οι τρεις πληγές του Covid-19 και το ΔΝΤ

admin

Οι νέες γεωπολιτικές «προκλήσεις» της ΕΕ

admin

Ελλάδα:Σε κάθε 100 ευρώ που ξοδεύονται τα 72 ευρώ πάνε σε μισθούς!

admin

Το πικρό αντίο του Γκάμπριελ

admin

CNBC: Ελλάδα και πιστωτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το χρέος

admin

Η διάσωση της Ελλάδας και το (αποτυχημένο) σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων

admin

Ούριος άνεμος πνέει για την αιολική ενέργεια

admin