Image default
Πρώτο Θέμα

Στο κενό το αίτημα για το 1,2 δις € – Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός

Στο κενό το αίτημα για το 1,2 δις € - Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός

Απέρριψε το EuroworkingGroupτο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του 1,2 δις € που είχε υποβάλλει η Ελλάδα κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη. Μονή ελπίδα πλέον το 1,9 δις Ε από τα κέρδη της ΕΚΤ κάτι όμως που απαιτεί απόφαση του Eurogroupπου πιθανώς θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Eκπρόσωπος του EFSF δήλωσε για το θέμα: «Το EWG είχε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το ποσό των ομολόγων που επέστρεψε το ΤΧΣ στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου (27/2). Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπήρχε επιπρόσθετο ποσό που επιστράφηκε από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει το πώς να προχωρήσει σε αυτό το θέμα σε εύθετο χρόνο».

Η δυσκολία να ληφθεί η απόφαση επιστροφής των χρημάτων στην Ελλάδα οφείλεται -κατά πληροφορίες- στο γεγονός ότι το ποσό αυτό προοριζόταν εξαρχής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ακόμη κι αν δεν είχαν επιστραφεί τα χρήματα εκ παραδρομής στον EFSF, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά θα έπρεπε να παραμείνουν δεσμευμένα στο ΤΧΣ υπέρ των τραπεζών.

Αν και η Αθήνα ανέμενε να «ξεκλειδώσει» η επιστροφή των χρημάτων, κοινοτικές πηγές σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ χρειαζόταν ομοφωνία, κάτι που όπως φαίνεται τελικά δεν επιτεύχθηκε.

Χθες, Τρίτη, ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο - ανέφερε ότι η χώρα ξεμένει από ρευστότητα ώς τις 20 Απριλίου, καθώς ο δανεισμός από κρατικούς φορείς δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει και να υποβάλει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει την συνδιάσκεψη με  ελπίδες συζήτησης για τον νέο κατάλογο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων , τις  οποίες έχει υποσχεθεί να παραδώσει σε μέχρι τη Δευτέρα . Αλλά τα μέλη του EWG – αρνήθηκαν να συζητήσουν την λίστα , λεγοντας στις  ελληνικές αρχές ότι θέλουν πρώτη υπογραφή από την Τρόικα  στην Αθήνα!

Η κατάσταση όμως δείχνει να περιπλέκεται επικίνδυνα καθώς μέλος της Τρόικας στην Αθήνα δήλωσε στους FTότι : ” Τίποτα δεν έχει οργανωθεί , ακόμη .” ” Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται πολύ , πολύ αργά …. “

Εάν όλα πάνε κάλα(!), το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για τη σταδιακή εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα. Πρώτα αναμένεται να εισρεύσουν τα 1, 9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, ενώ σταδιακά θα δίνονται και τα χρήματα της δόσης που εκκρεμούν από την πέμπτη αξιολόγηση του μνημονίου.

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Τώρα ξεκινούν τα πιο δύσκολα για τον Ζάεφ

admin

XA:Με οδηγό την θετική ψυχολογία…

admin

Παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση…

admin

Δεν είναι όλες οι αγορές κρυπτονομισμάτων ίδιες

admin

Σε κίνδυνο το Eurogroup λόγω κρίσης στο Βερολίνο!

admin

Αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό τοπιό ενώ η Forthnet «αργοπαιθαίινει»…

admin

Οι αλχημείες της κυβέρνησης υπέρ συντάξεων

admin

ΗΠΑ: Ο ζάπλουτος πρόεδρος και τα φτωχαδάκια υπάλληλοί του

admin

Ο Ιταλός δισεκατομμυριούχος των Ray-Ban εισέρχεται ορμητικά στις τράπεζες

admin

Τι θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία από την 1η Μαρτίου

admin

Οι νικητές μεταξύ των κρυπτονομισμάτων…

admin

Πρωτοβουλία για ανάπτυξη του τουρισμού μέσω του διαδικτύου

admin

Τα «γκρίζα» σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη

admin

Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε!

admin

Εκπλήξεις σε ομόλογα και τραπεζικές μετοχές δίνουν απρόσμενα κέρδη-Που το «πάνε» Πειραιώς και Eurobank

admin

Νέα αποτυχία επίκειται στο προσεχές Eurogroup- Στο «κενό» η χωρά

admin

Το τελευταίο χαρτί Σαμαρά

admin

Η μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση της Βρετανίας δεν είναι το Brexit

admin