Image default
Πρώτο Θέμα

Έγινε… φιλελληνικό πραξικόπημα στην ΕΚΤ;

Έγινε... φιλελληνικό πραξικόπημα στην ΕΚΤ;

Ύστερα από αρκετές εβδομάδες αύξησης του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (ELA) με το… σταγονόμετρο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκάλεσε αίσθηση με τη χθεσινή της απόφασή να αυξήσει κατά 2 δισ. ευρώ το «πλαφόν», παρά τις ζωηρές αντιδράσεις του «σκληρού» διοικητή της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν. Συντελέσθηκε, άραγε, όπως αναρωτιούνται πολλοί, κάποιο «φιλελληνικό πραξικόπημα» στην Φρανκφούρτη;

Οι δηλώσεις Βάιντμαν, σχεδόν σε οργισμένους τόνους, αποκαλύπτουν ότι, αυτή την φορά, ο Μάριο Ντράγκι εξισορρόπησε τις ισχυρές, αντίθετες πιέσεις που δέχεται για το θέμα της Ελλάδας, ρίχνοντας λίγο μεγαλύτερο βάρος στα επιχειρήματα της Αθήνας. Όπως τόνισε ο Βάιντμαν, η αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να αυξήσει τις ανησυχίες για νομισματική χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής είναι σαφείς και δεν πρέπει να συνδέονται με κανενός είδους χρηματοδότηση κρατών», υπογράμμισε.

Όμως, η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών φαίνεται ότι διαμόρφωσε αντίθετη άποψη με τις «σκληρές» θέσεις του διοικητή της Buba, που έδιναν ως τώρα τον τόνο στις συζητήσεις. Η αύξηση του ορίου δανεισμού είναι απαραίτητη για να μην «στραγγαλισθεί» ο ιδιωτικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και δεν πρέπει να συνδέεται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης, εκτιμούν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Άλλωστε, την απόφαση για την αύξηση του ELA«ισορροπεί» η προηγούμενη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, με την οποία τέθηκαν από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Φρανκφούρτης δεσμευτικά όρια για τις τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αυτό είναι επαρκής απάντηση στις αιτιάσεις Βάιντμαν για χρηματοδότηση του Δημοσίου, εκτιμούν τα «περιστέρια» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που ανησυχεί τον Βάιντμαν είναι ότι με την αύξηση του ορίου του ELAη ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μην καλύπτει ευθέως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, όμως βλέπει να χαλαρώνει η «θηλιά» της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, που έχει επιβληθεί από τον περασμένο μήνα από την Φρανκφούρτη, με προφανή πολιτικό στόχο να περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η σημαντική αύξηση του ορίου διευκολύνει με δύο τρόπους την κυβέρνηση:

  1. Οι πιθανές εκροές καταθέσεων των επομένων ημερών, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την προσεχή Τετάρτη, θα αντιμετωπισθούν χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία. Άλλωστε, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, από μόνη της η είδηση για την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης δημιουργεί καλύτερο κλίμα στους καταθέτες, στο βαθμό που αποτελεί μια σαφή δήλωση υποστήριξης της ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
  2. Με το αυξημένο όριο του ELAγίνονται ευκολότεροι οι περίπλοκοι χειρισμοί του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την άντληση ρευστών διαθεσίμων από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, αλλά ακόμη και από εισηγμένες στο ΧΑ κρατικές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ. Αυτό διότι καλύπτονται ευκολότερα τα ελλείμματα καταθέσεων, που δημιουργούνται στις ιδιωτικές τράπεζες, κάθε φορά που ένας οργανισμός του Δημοσίου αποσύρει τις καταθέσεις του, για να τις μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το Δημόσιο. Αυτό δικαιώνει, σε κάποιο βαθμό, την κριτική που ασκεί ο Βάιντμαν για «υπόνοιες χρηματοδότησης του Δημοσίου μέσω του ELA».

Γεγονός είναι πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ότι ο Μάριο Ντράγκι θα επιθυμούσε να «βγει από το κάδρο» της αντιπαράθεσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ιδιαίτερα μετά την επιστολή Τσίπρα στους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και στον πρόεδρο της Κομισιόν, που ευθέως περιγράφει την ΕΚΤ σαν «μακρύ χέρι» των δανειστών, αποδίδοντάς της πολιτικό ρόλο.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, άλλωστε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση για το ποια κράτη μένουν ή φεύγουν από την ευρωζώνη είναι καθαρά πολιτική και επαφίεται στις κυβερνήσεις. Συνεπώς, θα ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι «έσπρωξε» μια χώρα εκτός ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας με πολιτικό τρόπο το χρηματοπιστωτικό εργαλείο του ELA.

Η διοίκηση της ΕΚΤ είναι σαφές ότι επιδιώκει με την πρώτη ευκαιρία, δηλαδή αμέσως μόλις εγκρίνει το Eurogroup το «πακέτο» των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, να επαναφέρει την ομαλότητα στη σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όπως τόνισε σε χθεσινή του ομιλία ο Γιάννης Στουρνάρας, η ΕΚΤ πολύ σύντομα, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, θα επαναφέρει το καθεστώς της κατ’ εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ, εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin

Γερμανικός Τύπος: Κορυφαίος προορισμός η Κρήτη για τους Γερμανούς

admin

Επ.Προκαταβολή – 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 Α.Φ.Μ.

admin

Ποιος είναι τελικά ο “Σούπερ-Μάριο”;

admin

Μείωση τζίρου 36,4% για τις “κλειστές” επιχειρήσεις το 2020, στο -67,4% ο τουρισμός

admin