Image default
Πρώτο Θέμα

Δεν κάνει πίσω ο Ντράγκι για το πλαφόν στα έντοκα

Δεν κάνει πίσω ο Ντράγκι για το πλαφόν στα έντοκα

Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, λέγοντας πως όλοι οι κεφαλαιακοί δείκτες είναι πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια.

 Ο ίδιος τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα σε σχέση με την προηγούμενη κρίση, αν και αναφέρθηκε στο πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών και την αύξηση εξάρτησής του από το ευρωσύστημα. Στην ομιλία του ο κ. Ντράγκι τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκροτήσει μια διαδικασία για τις μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει τον διάλογο μεταξύ της χώρας και των τριών θεσμών.

«Για την Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία που θα αποκαταστήσει τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους τρεις θεσμούς, ώστε να υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της υπάρχουσας συμφωνίας».

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες και δεν δημιουργεί ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα.Το ELA παρέχεται, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά εντόκων. Στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για τη χρηματοδότηση κρατών.

Όσον αφορά την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, υποστήριξε πως θα επανέλθει, εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί σενάρια για Grexit, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως στην κεντρική τράπεζα εργάζονται διάφοροι διαχειριστές ρίσκου, οι οποίοι «τρέχουν» διάφορα σενάρια.

Όσον αφορά τις προοπτικές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Draghi δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει χρεόγραφα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τους επόμενους 18 μήνες και τουλάχιστον μέχρι το Δ.Σ. να νιώθει σίγουρο ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στον επίσημο στόχο του 2%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο ο δανεισμός προς τη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός της ΕΚΤ ξεπερνά πλέον το 65% του ελληνικού ΑΕΠ, αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και δείχνει το μέγεθος της υποστήριξης από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε. Εξάλλου την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Χρήστος Σκλαβούνης, η οποία και έγινε δεκτή. Πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερο για την αντικατάστασή του τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Τη Δευτέρα πάντως αλλαγή σκυτάλης υπήρξε και για την Εθνική Τράπεζα. Η Λούκα Κατσέλη ανέλαβε τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της τράπεζας και ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Σημειώνεται ότι αντικαθιστούν τους κ. Γεώργιο Ζανιά και Αλέξανδρο Τουρκολία, αντιστοίχως.

Εν τω μεταξύ προβληματισμός επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αβεβαιότητα, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τους τελευταίους μήνες, αλλά και οι  προσδοκίες για μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση έχει οδηγήσει πολλούς δανειολήπτες στο να μην πληρώνουν τα δάνειά τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, από τις αρχές του έτους έχουν δημιουργηθεί νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η «βουτιά» τις καταθέσεις, έφτασε στα 26 δισ. ευρώ από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες δέχθηκαν νέες πιέσεις εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας για την έκβαση της ελληνικής υπόθεσης, με τς εκροές καταθέσεων να ξεπερνούν το 1 δισ. Ευρώ. Το σύνολο των καταθέσεων στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 135 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν στο τιμόνι της ΕΚΤ;

admin

Ο παγκόσμιος δείκτης της οικονομικής ελευθερίας δείχνει πως η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί

admin

Ο κινέζικος «δράκος» προβληματίζει…

admin

Η JP Morgan… δεξί χέρι της ελληνικής κυβέρνησης

admin

Θα ενταθεί η κρίση των γερμανικών τραπεζών το 2020;

admin

ΙΟΒΕ:Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

admin

Το ελληνικό brand name σε ύφεση

admin

Alpha Bank: Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση

admin

120 δόσεις: Ποιοι οφειλέτες κερδίζουν, ποιοι εξαιρούνται από το νέο σχήμα

admin

Novartis,Cohen και… Trump

admin

Οι κανονιοφόροι του ΔΝΤ σημαδεύουν το Μαξίμου!

admin

Η Τουρκία ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα

admin

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ

admin

Η διπλή πρόκληση Τσίπρα στους Ευρωπαίους

admin

Καμπανάκι Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει την ορμή της

admin

Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να αναπνεύσει

admin

Το οικονομικό πλεόνασμα που η Γερμανία πρέπει να δαπανήσει

admin

Οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν τη συμφωνία με την Τουρκία

admin