Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιο είναι το καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα;

Ποιο είναι το καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα;

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σχετικά με τη διαπραγμάτευση Αθήνας – εταίρων, εκτιμώντας ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία, αν και κανείς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη σχετική του έκθεση ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος παραθέτει τρία σενάρια – ένα καλό, ένα κακό και ένα καταστροφικό – για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι αυτό στο οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα. Το κακό σενάριο είναι να υπάρξει μία προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, η οποία, όμως, δεν θα έχει γερές βάσεις και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί αδιέξοδη, ενώ το κακό σενάριο δεν είναι άλλο από το να υπάρξει σύγκρουση και τελικό Grexit.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να εκφράσει αντιρρήσεις για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε υπαναχώρηση, να μην προχωρήσει σε κατάργηση μεταρρυθμίσεων που έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί και να μην εφαρμόσει μέτρα τα οποία μπορούν να πλήξουν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Και όλα αυτά να τα επιτύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών.

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις ή ακόμη και με διατήρηση των αποτυχημένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, δεν υπάρχει γι’ αυτή μέλλον εντός της Ευρωζώνης.

Το καλό σενάριο

Βάσει αυτού του σεναρίου η Ελλάδα ξεκινά την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, σε πλήρη σύμπνοια με τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μόλις εκπληρωθεί η παραπάνω προϋποθεση, οι εταίροι θα συμφωνήσουν στην εκταμίευση κεφαλαίων προς τη χώρα, ενώ μπορεί να υπάρξει ακόμη και συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας.

Μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει ακόμη και στο QE της ΕΚΤ, ενώ έως τα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI). Σε περίπτωση που η Ελλάδα κερδίσει εκ νέου την πρόσβασή της στις αγορές, εντός του 2016 η οικονομία της μπορεί να βιώσει μία ταχύτητα ανάπτυξη.

Το κακό σενάριο

Πρόκειται για ένα σενάριο αργού θανάτου, σαν αυτόν που η Ελλάδα έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά που εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους. Βάσει αυτού η Ελλάδα συμφωνεί στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να πείσει τους εταίρους της να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αποφύγει, βραχυπρόθεσμα, τη χρεοκοπία.

Το OSI παραμένει μία απομακρυσμένη ελπίδα, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εξαρτημένες από την ΕΚΤ. Η οικονομία της χώρας δεν θα κατορθώσει να επιβιώσει για μακρό χρονικό διάστημα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας δεν θα εξαλειφθεί ούτε αυτό bank run. Ως εκ τούτου πρόκειται για ένα μη βιώσιμο σενάριο.

Το άσχημο σενάριο

Βάσει αυτού του σεναρίου η Ελλάδα δεν κατορθώνει να δεσμευθεί με αξιόπιστο τρόπο έναντι των εταίρων της σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Σε αυτήν την περίπτωση Κομισιόν και ΔΝΤ διακόπτουν το τρέχον πρόγραμμα και η ΕΚΤ αρνείται να συνεχίσει να αυξάνει τον ELA.

Οι εκροές καταθέσεων αυξάνονται και η Ελλάδα αναγκάζεται να δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής Κομισιόν και ΔΝΤ. Εάν κάποια από αυτά τα σοκ δεν «ξυπνήσουν» την ελληνική κυβέρνηση και δεν την αναγκάσουν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της, τότε το Grexit είνα αναπόφευκτο. Είτε θα το προκαλέσει η ίδια η Ευρώπη, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ε.Ε. ή θα είναι η μοναδική επιλογή που θα έχει η Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας της.

Το ενδιάμεσο διάστημα

Η Ελλάδα – σύμφωνα πάντα με τον διεθνή οίκο – μπορεί να χρειατεί να βρεθεί κοντά είτε στο κακό, είτε στο άσχημο σενάριο πριν τελικώς ανοίξει ο δρόμος για να έρθει το καλό σενάριο. Αυτό, πάντως, που παραμένει ανοικτό είναι κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να πείσει τα δικά της στελέχη να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπληρώσει την προεκλογική της υπόσχεση για διακοπή της λιτότητας, για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για άρση ορισμένων μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα έχει πολιτικό κόστος και μπορέι να οδηγήσει ακόμη και σε απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ και θα εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν είχε κατορθώσει να προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως αυτές που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης έχουν διαφορετική άποψη και αυτό μπορεί να σημάνει ακόμη και την ανάγκη να υπάρξει μία νέα κυβερνητική συνεργασία. Η BofA ML δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τυχόν νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, το οποίο θεωρούν ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα με δεδομένη την ισχυρή στήριξη των Ελλήνων για την ευρωζώνη.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Σχέδιο ελάφρυνσης χρέους από τον ESM και τη Γαλλία -Με ρήτρα ανάπτυξης

admin

Λαγκάρντ σε ΕΕ: Φτιάξτε «Ταμείο για τις δύσκολες ημέρες» της Ευρωζώνης

admin

Αν όλοι υλοποιούσαν όσα είχαν συμφωνήσει, θα βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά

admin

«Κούρεμα» έως και 90% σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες

admin

Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την ευρωζώνη δε φτάνουν αρκετά μακριά

admin

Capital Economics: Καλή η αρχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

admin

Σημαντική αύξηση καταθέσεων ιδιωτικού τομέα

admin

Επαφές ΤΧΣ-Τσακαλώτου για την εγγύηση κόκκινων δανείων

admin

Ο κίνδυνος μιας αδύναμης Ευρώπης

admin

Στην κόψη του ξυραφιού η γερμανική οικονομία

admin

Εικόνα κατάρρευσης στο Χ.Α. (-7,58%), με τις τράπεζες στο -13,94%

admin

Washington Group: Το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος; Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο

admin

Alpha Bank:Η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος

admin

Η πρόκληση του Brexit της Τερέζα Μέι

admin

Πετρέλαιο: Τα Εμιράτα ετοιμάζονται να ανοίξουν τον “Ασκό του Αιόλου” στον OPEC

admin

DW: Κρίση χωρίς τέλος στη Deutsche Bank- «Τρίζει» η καρέκλα του Τζον Κράιαν

admin

Θα αυτοκτονήσει η Ιταλία; Όχι λέει ο Tria

admin

Η σημασία των εξαγωγών

admin