Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο και οι παραφωνίες

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Το ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο και οι παραφωνίες

Τις εσωτερικές παραφωνίες που προκύπτουν στον δρόμο για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να καλύψει εντέχνως η Χαριλάου Τρικούπη, κλιμακώνοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη βγήκαν μπροστά τις τελευταίες ημέρες, αντλώντας την επιχειρηματολογία τους από τις αποκαλύψεις του Τύπου για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλου, καθώς και την αναδίπλωση της κυβέρνησης για το ζήτημα της δήμευσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα. Κατά τα άλλα, η παράταξη βρίσκεται σε εμπύρετη κατάσταση, με τις διχογνωμίες να λαμβάνουν ακόμη και χαρακτήρα πιθανών αποχωρήσεων στελεχών.

Αν και οι διαφωνίες είναι κατά βάση διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως για το αν θα αναδειχθούν νέα όργανα πριν την εκλογή του νέου προέδρου, ανάγονται επίσης και στο ζήτημα της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος. Κάποια στελέχη υπερθεματίζουν για ένα νέο ΠΑΣΟΚ που οφείλει να μετεξελιχθεί προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα, αφήνοντας πίσω χαρακτηριστικά που του κόστισαν σε ψήφους και δημοτικότητα, διαφορετικά, προκρίνουν, θα οδηγηθεί στο «λουκέτο». Επί τούτου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άκουσαν εμβρόντητοι τον πρώην υπουργό Γιάννη Μαγκριώτη να απευθύνει την παραίνεση του για «αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ» καθώς και άλλων κομματικών σχηματισμών του κεντρώου χώρου, ώστε να ακολουθήσουν διαδικασίες ίδρυσης νέου κόμματος.

Την  ίδια ώρα πάντως, σχεδόν η πλειονότητα των στελεχών αποφαίνεται σε δημόσιες τοποθετήσεις  ότι το μείζον διακύβευμα είναι πρωτίστως η ανασυγκρότηση ή μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως, το πρόσωπο που διαδεχθεί στην ηγεσία τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αποχωρεί. Πάντως, όπως εισηγήθηκε ο ίδιος ενώπιον της στην οργανωτικής επιτροπής το έκτακτο συνέδριο θα συγκληθεί 15 με 17 Μαΐου, ενώ η εκλογή συνέδρων θα οριστεί την Κυριακή 10 Μαΐου. Αντίστοιχα, το μητρώο μελών του κόμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 4 του μήνα, ωστόσο θα ανοίξει και πάλι μετά τη λήξη του συνεδρίου και θα κλείσει στις 2 Ιουνίου. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε η εκλογή νέας ηγεσίας να γίνει στις 7 Ιουνίου.

Για την ώρα, επισήμως έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους από το βήμα της ΕΟΕΣ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς, ενώ βέβαιη πρέπει να θεωρείται η διεκδίκηση της προεδρίας από την Φώφη Γενημματά και τον Ανδρέα Λοβέρδο, αν και οι δύο δεν έχουν ανακοινώνει δημοσίως τις υποψηφιότητες. Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Λοβέρδου, όσοι είναι καλά πληροφορημένοι, επιμένουν ότι οι πιθανότητες να μην διεκδικήσει την ηγεσία είναι ισχνές, δεδομένου ότι χαίρει της υποστήριξης της  εκσυγχρονιστικής τάσης του κόμματος, καθώς και όσων απεύχονται το ενδεχόμενο κινήσεων επανένωσης με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, που ίσως επιδιώξει άλλος υποψήφιος του «παραδοσιακού» ΠΑΣΟΚ.

Από τους υπόλοιπους φερόμενους ως δυνητικούς υποψήφιους, δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως ως προς τις προθέσεις τους, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin