Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΚΤ κάνει (νέες) ασκήσεις προσομοίωσης

Η ΕΚΤ κάνει (νέες) ασκήσεις προσομοίωσης

Νέο γύρο πιέσεων με σενάρια Grexit, ασκούν οι δανειστές λίγες ώρες μετά τον τερματισμό των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και την παράταση της αγωνίας για συμφωνία.

Την ίδια στιγμή τρόμο προκαλεί το δημοσίευμα του - το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ήδη ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να διαπιστώσει τις αντοχές σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του το πρακτορείο αναφέρει ότι «ένα Grexit θα μπορούσε θα μπορούσε να σκάψει βαθιά στις τσέπες της ΕΚΤ. Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα «παγώνει» την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό», τονίζει.

Επίσης αναφέρει ότι μια έξοδος θα προκαλούσε απώλεια πολλών δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης αλλά η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο ενός πιθανού Grexit, αναφέρει στο πρακτορείο πηγή σχετική με το ζήτημα, αποκαλύπτοντας έναν μεγάλο πιθανό «λογαριασμό» για την Φρανκφούρτη και τις χώρες που τη στηρίζουν.

Οποιεσδήποτε τέτοιες απώλειες, θα έρθουν να προστεθούν στην αθέτηση μέρους ή του συνόλου του χρέους της Ελλάδας που ξεπερνάει τα 320 δισ. ευρώ και παρέχει ακόμη ένα λόγο για την διατήρηση της Αθήνας εντός της νομισματικής ένωσης.

Η ανάλυση επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε απώλειες θα είναι επιπρόσθετες από τα όποια χρέη δεν πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και θα επιμερισθούν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ ανήκει από κοινού σε όλα τα μέλη της.

«Εάν ένας ωθηθεί εκτός, οι υπόλοιποι θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος» αναφέρει ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. «Αφήνεις αυτούς που μένουν πίσω με ένα ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο. Η απώλεια θα απορροφηθεί από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Βρίσκονται σε θέση να απορροφήσουν αυτή την απώλεια;» αναρωτήθηκε.

Μία αποχώρηση της Ελλάδας από τo ευρώ θα μπορούσε να εκθέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ, μία «τρύπα» που η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να κληθούν να καλύψουν, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο -.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις όποιες υποχρεώσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, πρόσθεσε το -.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι η συνολική έκθεση της Φρανκφούρτης στην Ελλάδα ανέρχεται στα 104 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, στο οποίο περιλαμβάνονται τα 38 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και από τον ELA, αυξάνεται διαρκώς. Ωστόσο, υπογραμμίζεται, το νούμερο αυτό δεν αντανακλά το πραγματικό μέγεθος της έκθεσης της ΕΚΤ στην Ελλάδα. Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει ένα πλήγμα από την «υπερβολική έκθεση» (ovedraft) της Eλλάδας στο ευρωσύστημα μέσω του συστήματος πληρωμών «Target 2».

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, έχει προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρωζώνη. «Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και πτωχεύσει η μέγιστη απώλεια από το σύστημα Target θα είναι 24 δισ. ευρώ. Η συνολική ζημία της Γερμανίας σε περίπτωση Grexit θα ανέλθει στα 86,2 δισ. ευρώ» τόνισε στο πρακτορείο.

Ο κίνδυνος για επικείμενο «Grexit» αυξάνεται κατακόρυφα προειδοποιεί η Goldman Sachs, με τους αναλυτές της να υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της «η ζημιά σε επίπεδο ανάπτυξης θα έχει γίνει».

Στην ανάλυσή τους τονίζουν ότι η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται, τα νοικοκυριά απέσυραν από τις τράπεζες 8,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 5,4 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο. Τα αντίστοιχα ποσά για τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ευρώ κατά το ίδιο δίμηνο.

Σχετικα αρθρα

Νευρικότητα και απογοήτευση στο Βερολίνο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit

admin

Οι έξι «καυτές πατάτες» για την κυβέρνηση

admin

Ο ενιαίος ψηφιακός φόρος της Τουρκίας θα εμπνεύσει και άλλους

admin

Ευρώπη:Θα νικήσουν οι “σπάταλες” κυβερνήσεις την ύφεση από την πανδημία ή θα βουλιάξουν ξανά στο χρέος;

admin

Πώς η Γερμανία στραγγαλίζει την ευρωζώνη

admin

Επενδυτική εισβολή Ρώσων και Αράβων

admin

XA: Υπό συνεχή πίεση

admin

Πλησιάζει αμείλικτα το Grexit…

admin

To νέο σχέδιο κυριαρχίας της Κίνας

admin

H ακτινογραφία των τριών φαβορί της CDU

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ : Να ενεργήσουν έως τις 31/1/2014 για να «προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους»…

admin

Το παιχνίδι της Ιταλίας με την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο

admin

Σύνοδος G7 με πολλά εμπόδια

admin

Εισπρακτικές εταιρείες: Τηλεφωνικό «bullying» δέχονται οι δανειολήπτες

admin

Οι εφημερίδες υποδέχονται περισσότερους ψηφιακούς συνδρομητές στην εποχή των ψευδών ειδήσεων

admin

Πιθανός ένας νέος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης…

admin

Η ΕΚΤ δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι (αν)ασφαλής

admin

Η Βρετανία ετοιμάζεται να πει στον κόσμο ότι «το Brexit δε σημαίνει Brexit»

admin