Image default
Πρώτο Θέμα

Νέο «καμπανάκι» από την ΕΚΤ

Νέο «καμπανάκι» από την ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Christian Noyer λέει πως η αναδιάταξη στις θέσεις της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας «δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα».

Δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχολίασαν τη διαμάχη για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας την Τρίτη, λέγοντας πως η αναδιάταξη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα είχε ελάχιστη επίδραση στις συζητήσεις ενώ επίσης δε θεώρησαν βάσιμες τις εικασίες περί διάσπασης της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Christian Noyer είπε πως η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει να πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πως η απόφαση της Αθήνας να μετακινήσει τον υπουργό Οικονομικών από την ηγεσία της διαπραγματευτικής ομάδας «δεν αλλάζει τίποτα το ουσιαστικό».

Ο Noyer είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 πως η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει να πραγματοποιήσει «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» για να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure είπε σε συνέντευξη στο περιοδικό Alternatives Economiques που δημοσιεύτηκε την Τρίτη πως η κεντρική τράπεζα συνεργαζόταν με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα για να εξασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.

«Η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι από τα σενάρια που δουλεύουμε» είπε ο Coeure. «Όλες οι προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή έχουν ως στόχο την ανανέωση της σχέσης με την Ελλάδα στο πλαίσιο των νέων προτεραιοτήτων αυτής της κυβέρνησης, εντός ενός πλαισίου που συνεχίζει να είναι αυτό της ευρωζώνης και το οποίο συνεπάγεται δικαιώματα καθώς και την υποχρέωση σεβασμού των κοινών κανόνων.»

Ο Coeure είπε επίσης πως η ποσοτική χαλάρωση είχε επίδραση στην οικονομία της περιοχής μειώνοντας τη μετάδοση στη χρηματοπιστωτική αγορά και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις.

Ερωτηθείς για την επίδραση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας, η οποία μέχρι τις 24 Απριλίου έχει αγοράσει πάνω από 85 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα, ο Coeure είπε πως «σίγουρα μειώνει τον κίνδυνο της μετάδοσης στην ευρωζώνη, ωστόσο οι συνθήκες αυτή τι στιγμή είναι πολύ διαφορετικές από του 2012».

«Το πρόβλημα για χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία δεν είναι πλέον η έξοδος από την ευρωζώνη» συνέχισε. «Η κύρια ανησυχία τους είναι πλέον πώς να επωφεληθούν από την επιστροφή της ανάπτυξης ώστε να επιταχύνουν τη μείωση της ανεργίας και να επιστρέψουν στην κανονικότητα όσο το δυνατόν συντομότερα.»

Επηρεάζοντας διάφορα κανάλια μετάδοσης στην οικονομία της ευρωζώνης, ο Coeure υποστήριξε πως η ποσοτική χαλάρωση, μέσω χαμηλότερου κόστους δανεισμού, αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και, εμμέσως, μιας ευνοϊκότερης ισοτιμίας, θα στήριζε περαιτέρω την ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης.

«Εάν συμπεριλάβουμε και τις τιμές του πετρελαίου, έχουμε έναν συνδυασμό παραγόντων που ευνοούν την ανάκαμψη και τις επενδύσεις» εξήγησε ο Coeure. «Συνεπώς, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανάκαμψη της ευρωζώνης το 2015 και το 2016. Λάβετε υπόψη πως όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι βραχυπρόθεσμοι. Μία πιθανή ανησυχία αφορά τη δυνατότητα αύξησης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η οποία έχει χτυπηθεί σκληρά από την κρίση. Αυτό, ωστόσο, είναι ένα περισσότερο μακροπρόθεσμο ζήτημα.»

Μιλώντας για τη γαλλική οικονομία, ο Noyer είπε πως η ανάπτυξη θα μπορούσε να ξεπεράσει το προβλεπόμενο από την κυβέρνηση 1,5% τον επόμενο χρόνο, εάν πραγματοποιηθούν τα κατάλληλα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

«Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 1,5% σε ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο εάν κάνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις» είπε ο Noyer, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε βαθύτερες επιδιορθώσεις της αγοράς εργασίας.

Είπε πως η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν αλλαγές είναι τώρα, πριν μπει σε πλήρη τροχιά η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

«Εάν θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, η ώρα είναι τώρα, αυτή τη στιγμή, επειγόντως» είπε ο Noyer.

Ο Noyer αρνήθηκε να σχολιάσει τον πιθανό διάδοχό του στην Τράπεζα της Γαλλίας, λέγοντας μόνον πως ο επόμενος κυβερνήτης θα πρέπει να είναι ένας αφοσιωμένος ευρωπαίος και ανεξάρτητος από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή.

Η θητεία του Noyer στην Τράπεζα της Γαλλίας θα λήξει στο τέλος του Οκτωβρίου και λέγεται πως η κυβέρνηση συζητά δύο υποψηφίους: τον Coeure και τον διευθυντή της BNP Paribas Francois Villeroy de Galhau. 

Σχετικα αρθρα

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin