Image default
Πρώτο Θέμα

Καβγάς Μέρκελ – Γιούνκερ για το Grexit

Καβγάς Μέρκελ – Γιούνκερ για το Grexit

Καβγάς έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Grexit. Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της αυστριακής εφημερίδας “Κουρίρ”, σε άρθρος της αναφέρεται διεξοδικά στη διαφορετική προσέγγιση του θέματος της Ελλάδας από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μια πλευρά, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την άλλη.

Είναι γνωστή ως επικριτική απέναντι στην Ελλάδα, η γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου και του υπουργού της των Οικονομικών, ο οποίος πρόσφατα τόνιζε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει άνετα μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, σημειώνει η αρθρογράφος Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ.

Μια θέση με την οποία συντάσσονται τώρα οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν εφαρμόσει σκληρά προγράμματα λιτότητας και στις οποίες οι κατώτατοι μισθοί είναι χαμηλότεροι από εκείνους στην Ελλάδα, και σε αυτές συγκαταλέγονται τα κράτη της Βαλτικής, η Σλοβενία και η Σλοβακία, αλλά επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία, προσθέτει.

Αντίθετα, τελείως διαφορετική είναι η στάση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  “ο οποίος προφανώς απευθυνόμενος προς το Βερολίνο, εμφανίζεται επιδεικτικά να κατανοεί την Ελλάδα και να δηλώνει ότι κατά 100% δεν θα υπάρξει ένα Grexit”, και ότι “δεν τίθεται θέμα αδυναμίας πληρωμών”.

Όπως τονίζει η αρθρογράφος, δεν αποτελεί μυστικό ότι εδώ και καιρό υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Γιούνκερ, ωστόσο τα μηνύματα του Γιούνκερ προς την Αθήνα “θα σας σώσουμε” , προχωρούν πάρα πολύ για την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία, σύμφωνα με κύκλους στο Βερολίνο, έδωσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταλάβει αδιαμφισβήτητα, ότι θα πρέπει να σταματήσει με αυτές τις δηλώσεις και αυτή την τακτική του.

Η αρθρογράφος παρατηρεί στη συνέχεια, πως σε αυτές τις εντάσεις Γιούνκερ-Μέρκελ έρχονται να προστεθούν θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και στην ομάδα εργασίας για την Ελλάδα του Eurogroup, με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, τον Πορτογάλο Vitor Constancio να τονίζει ότι μια κρατική χρεοκοπία δεν θα σήμαινε αυτόματα μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “δεν επιθυμώ να κάνω εικασίες, αλλά εμείς στην ΕΚΤ είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας” και πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία “δεν σημαίνει αυτόματα, ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ”.

Το άρθρο στην “Κουρίρ” καταλήγει με τη διαπίστωση πως αντίθετη σε αυτή την οπτική γωνία είναι η γνώμη των ιθυνόντων στο Eurogroup, του οποίου ανώτερα στελέχη τονίζουν ότι υπάρχουν “κανόνες” και δεν γίνεται η ΕΚΤ να “χρηματοδοτεί με το στανιό” την Ελλάδα για να διατηρήσει αυτή τη ρευστότητά της.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs επισημαίνει σε σχετική της έκθεση πως οι διαπραγματευτικές ομάδες της Αθήνας και των δανειστών εμφανίζονται ανήμπορες ή και απρόθυμες να αποφασίσουν για το εάν η Ελλάδα πρέπει να μείνει ή να φύγει από το ευρώ. Όπως τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβιώσει:

– εάν λάβει απόφαση για έξοδο της χώρας από το ευρώ

– εάν αποδεχθεί νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής από τους δανειστές.

Οι Ευρωπαίοι, υπό τον φόβο μετάδοσης, δεν πρόκειται να πιέσουν την Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ.

Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει αναποφασιστικότητα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.

Αυτή η πολιτική αναποφασιστικότητα οδηγεί την Ελλάδα στη γκρίζα ζώνη ένα βήμα πριν το Grexit.

Πως θα είναι αυτή η γκρίζα ζώνη πριν το Grexit;

Πιθανότατα θα περιλαμβάνει πάγωμα καταθέσεων και στάση πληρωμών προς τους επίσημους δανειστές.

Η επίτευξη συμφωνίας παραμένει δύσκολη, προειδοποιεί η Goldman Sachs, για να προσθέσει ωστόσο πως η μετάβαση της Ελλάδας στη γκρίζα ζώνη θεωρείται πιο πιθανό σενάριο από την αποχώρησή της από το ευρώ.

Η σταθεροποίηση της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας εντός ευρώ απαιτεί πιο συντονισμένες πολιτικές αποφάσεις.

Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν με την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, πρόκειται για μια επιλογή που θα σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και πιθανότατα δεν θα παράξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σχετικα αρθρα

Αντιμετωπίζοντας τον δημοσιονομικό μπαμπούλα

admin

Νέες Διεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

Τι θέλουν στα αλήθεια οι Ευρωπαίοι από τις εκλογές του Μαΐου

admin

Τρία μαθήματα για τους επενδυτές σε άστατες αγορές

admin

H Ελλάδα ανήκε και θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης

admin

Οι βάρβαροι της Ευρώπης εντός των πυλών

admin

Βερολίνο: Σημαντικό ότι το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία

admin

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να κλείσουν το ελληνικό πρόγραμμα

admin

Κάντο όπως οι Ισλανδοί – Ι

admin

Ο νέος λαϊκισμός δεν έχει να κάνει με την οικονομία

admin

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας

admin

Οι νέοι της Γερμανίας στηρίζουν τη «γιαγιά» Μέρκελ

admin

Επικίνδυνη εμπλοκή στο deal με τους δανειστές!

admin

Η μανία των Γερμανών με την αποταμίευση

admin

Πως ο κ. Μ. Τσαμάζ οδηγεί τον ΟΤΕ στον 21ο αιώνα

admin

Η νέα σκοτεινή διπλωματία στην Ευρώπη, η χειραγώγηση πληροφοριών

admin

Τι θα περιλαμβάνει το «ελληνικό πρόγραμμα» διάρκειας 5 ετών

admin

Ευρωζώνη και Βρετανία φλερτάρουν με την ύφεση

admin