Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς οι Ciudadanos άφησαν πίσω τους Podemos

Πώς οι Ciudadanos άφησαν πίσω τους Podemos

Ανατροπές φέρνει στο πολιτικό σκηνικό, της Ισπανίας, μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει για πρώτη φορά, τo νεόκοπο ισπανικό κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), που τάσσεται υπέρ μιας «μετριοπαθούς αλλαγής», να προηγείται του αριστερού Podemos (Μπορούμε) στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015 στην Ισπανία.

Eιδικότερα σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΜyWord για το δίκτυο CadenaSer πρώτο αλλά καθηλωμένο στο 22%, όπως και τον περασμένο μήνα, παραμένει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, ενώ το ποσοστό του Σοσιαλιστικού Κόμματος αυξάνεται από το 19% στο 21%. Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας πέφτει στο 17,9%, πίσω από το ανερχόμενο Ciudadanos του Αλμπέρτ Ριβέρα.

Το γεγονός ότι τέσσερα κόμματα συγκεντρώνουν παραπλήσια ποσοστά σε μία δημοσκόπηση με περιθώριο σφάλματος 3,2 μονάδων δείχνει τις «τεκτονικές» αλλαγές που έχουν επέλθει στο σκηνικό του ισπανικού δικομματισμού, καθώς και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογών. Απρόβλεπτο είναι και το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές αυτές.

Το αργότερο έως το τέλος του έτους οι εκλογές

Η εφημερίδα «Ελ Ντιάριο» έγραψε την προηγούμενη Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός Ραχόι ζήτησε να πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής τον Ιούλιο, προκειμένου να κλείσει τις κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις για όλη τη χρονιά. «Το Λαϊκό Κόμμα επιταχύνει το νομοθετικό έργο ενόψει πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο», ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα αποφασίσει στις αρχές Αυγούστου αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες πρέπει να στηθούν το αργότερο στο τέλος του χρόνου.

Εως την κρίσιμη απόφαση μεσολαβούν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές της 24ης Μαΐου, στις οποίες το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να χάσει μεγάλο μερίδιο της υποστήριξης-ρεκόρ που είχε συγκεντρώσει προ τετραετίας. Στις δημοτικές του 2011, οι υποψήφιοι του Λαϊκού Κόμματος είχαν λάβει 8.500.000 ψήφους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 37,5% αντί 6.300.000 ψήφων και ποσοστού 27,8% για τους υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι εκλογές εκείνες ήταν ο προάγγελος της σαρωτικής νίκης του Μαριάνο Ραχόι τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, με ποσοστό 44,6%. Καθώς η τετραετία οδεύει προς το τέλος της, η πτώση στο 22%, σύμφωνα με την προαναφερθείσα δημοσκόπηση, είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που εμφανίζουν το μέγεθος του προβλήματος του Λαϊκού Κόμματος.

Στα επιμέρους ερωτήματα, το Λαϊκό Κόμμα έρχεται τρίτο ή τέταρτο μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιο κόμμα είναι σε θέση να εδραιώσει την οικονομική ανάκαμψη», πρώτο με 17,2% έρχεται το Ciudadanos, δεύτερο με 16,5% το Podemos και τρίτο με 15,9% το Λαϊκό Κόμμα. Οι σοσιαλιστές έπονται με 10,5%.

Εντυπωσιακότερο είναι το χάσμα στην ερώτηση «ποιο κόμμα είναι το καλύτερο για την καταπολέμηση της διαφθοράς», όπου Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές καθηλώνονται σε μονοψήφια ποσοστά (7,1% και 5,5% αντίστοιχα), ενώ τα δύο νέα και άφθαρτα κόμματα συγκεντρώνουν 28,1% (Podemos) και 20,5% (Ciudadanos) αντίστοιχα.

Κατά κράτος επικρατεί το Podemos στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα μειώσει τις ανισότητες και θα καταπολεμήσει τη φτώχεια», με 31,7%, αντί 16,4% του Ciudadanos, 12,1% των σοσιαλιστών και 7,8% του Λαϊκού Κόμματος. Οι ερωτηθέντες δεν δείχνουν να εντυπωσιάζονται από τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων, καθώς μόλις 14,3% αποδίδει τη βελτίωση της εικόνας της ισπανικής οικονομίας σε χειρισμούς της ισπανικής κυβέρνησης. Αντίστοιχα, περισσότεροι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης καθυστέρησαν την έξοδο από την κρίση (29,7%), παρά εκείνοι που θεωρούν ότι την επέσπευσαν (20,2%).

Παρ’ όλα αυτά, το Podemos δεν δείχνει να επωφελείται από τη δυσαρέσκεια στην έκταση που είχε παρατηρηθεί ότι επωφελείτο τους τελευταίους μήνες. Στη δημοσκόπηση αυτή, που διεξήχθη μέσω Ιντερνετ, σημειώνει πτώση 5,5% σε σχέση με το ποσοστό του Μαρτίου. Αντίστροφη πορεία φαίνεται να ακολουθεί το κεντρώο Ciudadanos, το οποίο έφθασε το 19,4%, από 5% τον Ιανουάριο.

Το προφίλ των Ciudadanos

Οι Ciudadanos (Πολίτες, στα καταλανικά Ciutadans) είναι ένα κόμμα με ηλικία μόλις εννέα ετών, το οποίο ιδρύθηκε στην Καταλονία, για να αποκτήσει σταδιακά πανεθνική εμβέλεια. Ο βασικός του πυρήνας προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από τα ελεύθερα επαγγέλματα και τη διανόηση, ενώ το ιδεολογικό του στίγμα παραμένει σκόπιμα ασαφές, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους, τόσο της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς, μ’ ένα κράμα «προοδευτικού φιλελευθερισμού» και «δημοκρατικού σοσιαλισμού». Οι πολιτικοί αναλυτές το κατατάσσουν συνήθως στο Κέντρο, αλλά οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του αυτοπροσδιορίζονται, στην πλειοψηφία τους, κάπου μεταξύ Κέντρου και Δεξιάς. Οι πιο σταθερές ιδεολογικές του συντεταγμένες είναι ο ευρωπαϊσμός και η αντίθεση στον εθνικισμό, ειδικά στον καταλανικό εθνικισμό.

Σχετικα αρθρα

Η υπόθεση υπέρ της αισιοδοξίας για το 2018

admin

Τελείωσαν το δύσκολα για τις αγορές;

admin

Airbnb: Σε πτώση οι κρατήσεις και οι τιμές στην Αθήνα το 2019

admin

Δεν επηρέασε τη μετανάστευση η απόφαση του Brexit

admin

Το τέλμα των τραπεζών

admin

Πως «έκαναν φτερά» 68 δισ. € από την Ιταλία που εκδίδει … λαϊκό ομόλογο

admin

Ποιες αλλαγές έρχονται σε πέντε τομείς της οικονομίας μετά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ

admin

5ος συνεχόμενος ανοδικός μήνας και κέρδη 7,37%- Μηνιαία κέρδη 23% στις τράπεζες

admin

Πτώση αλλά όχι πανικός στις αγορές

admin

Ζητούνται… κόφτες της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σχεδόν έτοιμο το σχέδιο για έξοδο στις αγορές

admin

«Φρένο» στην παρατεταμένη ύφεση «πατάει» η αγορά ακινήτων

admin

Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει

admin

Alpha: Ανακάμπτουν οι επενδύσεις σε κατασκευές και real estate

admin

Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα, για να αποφύγει μία «χαμένη δεκαετία»

admin

ΘΕΣγάλα:«Δημιουργηθήκαμε και αναπτυχθήκαμε μέσα στην κρίση»

admin

Η Ευρώπη μπαίνει σε μια μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

admin

Παίρνοντας μάθημα από το 2008 πριν την επόμενη κρίση

admin