Image default
Πρώτο Θέμα

Συμφέρει ή όχι τους δανειστές το Grexit;

Συμφέρει ή όχι τους δανειστές το Grexit;

Μετά από την συνεχιζόμενη αναπαραγωγή σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ναυάγιο, όλο και περισσότεροι αναλυτές επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα συμβεί αν όντως οδηγηθούμε σε ένα Grexit.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους εάν δεν εξευρεθεί λύση, τότε οι συνέπειες ενός Grexit θα είναι ολέθριες τόσο για την ευρωπαϊκή, όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Τι θα συμβεί στο ευρώ αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη;

«Το γαλλικό φράγκο, η ιταλική λίρα, το γερμανικό μάρκο θα επιστρέψουν για τα καλά. Ο πρώην επικεφαλής της FED, Άλαν Γκρίνσπαν πιστεύει ακράδαντα ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει και το τέλος του ενιαίου νομίσματος. Ακόμα και χωρίς την ολοκληρωτική κατάρρευση του ευρώ, η ελληνική έξοδος θα αφήσει την ΕΚΤ με ένα τεράστιο ελληνικό χρέος δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ευρώ θα υποτιμηθεί και οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι ευάλωτες. Οι επενδυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν ασφαλέστερα καταφύγια.

Στο κόστος της διάσωσης της Ελλάδας για τη Γερμανία αναφέρεται σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα, μέχρι στιγμής, η διάσωση της Ελλάδας έχει κοστίσει στους διεθνείς πιστωτές (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) 240 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine, ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει επηρεαστεί από το κόστος μέχρι στιγμής, καθώς τα χρήματα προήλθαν από τη γερμανική, κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Όπως έχει δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αποπληρωμή των χρημάτων που έχει δώσει το Βερολίνο στην Αθήνα ξεκινά το 2020, μάλιστα, για ένα μέρος του χρέους, η αποπληρωμή ξεκινά το 2023.

Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση στάσης πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας; Κάτι τέτοιο θα κοστίσει ακριβά στη Γερμανία, εκτιμά η εφημερίδα.

Από τα σχεδόν 142 δισεκ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα μέσω του ΕΤΧΣ, το 27% ανήκει στη Γερμανία. Επίσης από τα διμερή δάνεια που έλαβε η Αθήνα από τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ύψους άνω των 52,9 δισεκ. ευρώ, περίπου το ένα τέταρτο προήλθαν από το γερμανικό κράτος. Σε αυτά προστίθενται τα 35,4 δισεκ. ευρώ από το ΔΝΤ. Συνολικά, η Γερμανία έχει συνεισφέρει στη διάσωση της Ελλάδας περίπου 65 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Frankfurter Allgemeine.

Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, αυτό θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στους πιστωτές της. Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ εκτιμά ότι το κόστος για τη Γερμανία θα είναι 40 με 50 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κόστος το οποίο μπορεί να αντέξει η Γερμανία, σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν είναι πεπεισμένος ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφευχθεί. «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Τα χρήματα δεν θα επιστραφούν, μπορούμε να τα ξεγράψουμε», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

«Η Γερμανία θα έχει απώλειες έως 85 δισεκ. ευρώ. Αν συνεχίσουμε να δίνουμε το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο», υπογράμμισε.

«Ένα Grexit θα ταπείνωνε τη Γερμανία στην Ευρώπη», ανέφερε σε κεντρικό άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε τα εναπομείναντα μέλη της θα αναγκαστούν να προχωρήσουν περισσότερο στην ολοκλήρωσή τους. Γι’ αυτό τον σκοπό θα χρειάζονταν δραστικά μέτρα τα οποία δεν θα χαροποιούσαν το Βερολίνο, επεσήμανε η εφημερίδα.

Σε ομιλία του, ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν εμφανίστηκε να έχει την εύκολη λύση για την κρίση στην Ελλάδα: «Ας εγκαταλείψει η Αθήνα (την ευρωζώνη)».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι, θεωρώντας ότι ένα Grexit είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης καθώς θα αποτελέσει ένα μήνυμα ότι ισχύουν οι κοινοί κανόνες και ότι δεν τίθεται υπό συζήτηση η συσσώρευση χρέους από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Όμως τελικά ενδέχεται να συμβεί το αντίθετο, σημείωσε η Die Welt. Ένα Grexit ίσως να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ, ενώ η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενδέχεται να κοστίσει περισσότερο στη Γερμανία απ’ ό,τι η συνέχιση της παροχής βοήθειας.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει άμεσα ένα μήνυμα ότι κινείται προς την εμβάθυνση της νομισματικής της ένωσης ώστε να αποφευχθούν εικασίες περί μιας νέας διάσπασης της ευρωζώνης.

Παρότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν φοβούνται πολύ τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς θεωρούν ότι είναι ελεγχόμενες, ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν σε μερικά χρόνια ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει προβλήματα. Τότε η περίπτωση της Ελλάδας θα θεωρηθεί προηγούμενο και πλέον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα μπορούν να διατείνονται ότι αποκλείεται η έξοδος από την ευρωζώνη μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση. Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα μπορούν να εικάζουν σχετικά με την κατάρρευση της ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο φόβος.

Σχετικα αρθρα

Διευρύνεται το spread των ελληνικών ομολόγων

admin

Η Fed δεν πρέπει να διευκολύνει τον Τραμπ

admin

Handelsblatt: Ο φόβος για «Italexit» αυξάνεται

admin

Τι συμφωνήθηκε και τι όχι στο ολονύκτιο Eurogroup

admin

Το μυστικό της επιτυχίας αποκαλύπτουν 7 κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες

admin

Στα σκαριά ο τραπεζικός κολοσσός της Γερμανίας

admin

Η ελληνική οικονομία ξανά σε ύφεση

admin

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

admin

Νέο προειδοποιητικό σήμα από την ευρωζώνη

admin

Ο Τσίπρας, οι αντιδράσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις

admin

Η ώρα της κρίσεως για την ΕΚΤ

admin

Πώς το ούζο Θράκης κατέκτησε το Ιράν

admin

Οι δανειστές και ο… τρόμος του διπλού αδιεξόδου

admin

DW: 10 χρόνια από την έναρξη της κρίσης στις ΗΠΑ

admin

Αποτυχία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού για τη Μέρκελ

admin

Μέρκελ: Παρά την κούραση, οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις

admin

Οι πολιτικοί φόβοι είναι οικονομικοί και πηγάζουν από την Ιταλία

admin

Το 2018 θα είναι χρονιά προστασίας του περιβάλλοντος

admin