Image default
Πρώτο Θέμα

Άλμα στο κενό… Σε ρήξη οδηγούνται Ελλαδα – ΕΕ

Άλμα στο κενό… Σε ρήξη οδηγούνται Ελλαδα – ΕΕ

Δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, αφού από την κυβέρνηση με την έκδοση non paper αναγγέλεται πως, η ρήξη βρίσκεται περισσότερο κοντά παρά ποτέ.

Την ώρα που οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκέπτονται τον Μάριο Ντράγκι προσπαθώντας να ανοίξουν κάποιο χρηματοδοτικό παράθυρο, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως παγώνουν τη διαπραγμάτευση με υπαιτιότητα των θεσμών επικαλούμενοι αντιφατική στάση τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν.  Κατοπιν τουτου είναι απολύτως προφανείς οι αποφάσεις που θα παρει κατά το αυριανό δ.σ. η ΕΚΤ…

Στο non paper που εξέδωσε το Μαξίμου πριν λίγο αναφέρεται αυτή ακριβώς η αντιφατική στάση των θεσμών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

Αναγγέλει επίσης ότι με αυτά τα δεδομένα σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Κάτω απ’ αυτές τις προϋποθέσεις αναφέρει το Μαξίμου δεν υπάρχει συμβιβασμός, προαναγγέλει ότι δημιουργούνται υψηλοί κίνδυνοι και ενημερώνει ότι δεν θα φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

Αναλυτικά  το ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα έχει ως εξής:

1. Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

2. Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.

α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

3. Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

4. Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

5. Στους σημερινούς FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ [άρθρο του Peter Spiegel]. Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

6. Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

Σχετικα αρθρα

Tα κρυπτονομίσματα αρχίζουν και επηρεάζουν την πραγματική οικονομία

admin

Σε εξέλιξη ο αφανισμός της μεσαίας τάξης

admin

Η απλή λογική των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit

admin

Χρέη εκατομμυρίων από τους εκλεκτούς του Ερντογάν

admin

Ο Emmanuel Macron εξετάζει πιο προσεκτικά το Facebook

admin

Αποστολή εξετελέσθη για την ΕΚΤ – τουλάχιστον για τώρα

admin

Όλα τα deals που τονώνουν το κλίμα και την αγορά

admin

Μήπως η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι η Γερμανία;

admin

Νέες αγορές αναζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

H Ευρώπη,το ελληνικό δράμα και ο Σουλτς…

admin

Παράταση ζωής της ιταλικής κυβέρνησης

admin

«Η μπλόφα της Αθήνας δεν είναι πραγματική, των πιστωτών είναι»

admin

Πώς θα κινηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κατά το 2020

admin

EWG: Εποπτεία τέσσερις φορές το χρόνο και μετά τα μνημόνια

admin

Στο κόκκινο η λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

admin

Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να διώξει την Τουρκία – και γιατί δεν θα το κάνει

admin

Tα πολυκαταστήματα «σκοτώνουν» τα μικρά μαγαζιά στην Αττική

admin

Η παγκόσμια οικονομία βουίζει ενώ η πολιτική ξινίζει

admin