Image default
Πρώτο Θέμα

ΦΠΑ, Iδιωτικοποιήσεις και συντάξεις φέρνουν πιο κοντά την συμφωνία

ΦΠΑ, Iδιωτικοποιήσεις και συντάξεις φέρνουν πιο κοντά την συμφωνία

Τελικά ποτέ δεν είναι αργά. Έστω και την ύστατη ώρα στην κυβέρνηση αντιλήφθηκαν το παγόβουνο που ερχόταν καταπάνω και αποφάσισαν να στρίψουν το καράβι. Aν και έχουν ξανακάνει απόπειρες συμφωνίας και έχυσαν την καρδάρα με το γάλα οι ίδιοι, ίσως τώρα, λίγο πριν το χάος, να υπάρχει φως στο τούνελ.

Η ΕΚΤ αύξησε κατά 2 δισ. ευρώ τη ρευστότητα μέσω του ELA δείχνοντας ότι δεν θέλει να διαλύσει την ελληνική οικονομία και περιμένοντας μια συμβιβαστική λύση στις 11 Μαΐου. Την ίδια ώρα η… πρώην τρόικα, δηλαδή οι Θεσμοί, με κοινό ανακοινωθέν άφηναν ορθάνοιχτο παράθυρο για συμφωνία.

Η ανακοίνωση των Θεσμών, αλλά και η κοινή δήλωση των κ. Τσίπρα και Γιούνκερ με την οποία άνοιγε επίσημα το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ανέτρεψαν αίφνης τα δεδομένα φέρνοντας χαμόγελα αισιοδοξίας ότι στις 11 Μαΐου θα οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλάδα και δανειστές έχουν συγκλίνει σε βασικά σημεία όπως το νέο καθεστώς ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, “κόκκινα δάνεια”.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση: «Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.»

Οι τρεις θεσμοί διέψευσαν παράλληλα τις πληροφορίες για «διάσταση απόψεων» μεταξύ τους, απαντώντας εμμέσως έτσι στους ισχυρισμούς της Αθήνας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας.

«Κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη» συμπληρώνουν στο κοινό ανακοινωθέν τους.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποσκοπεί σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη και ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα συνεχιστεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αυτό ανέφερε στο - εκπρόσωπος της Επιτροπής, σήμερα στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου επί του θέματος στις 11 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων.

Είχαν προηγηθεί επίσης δηλώσεις και από τη Γερμανία ότι η Αγκ. Μέρκελ εργάζεται ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και μεταρρυθμίσεις. Επίσης, δημοσίευμα του - ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα συμφωνήσει σήμερα, Τετάρτη, σε νέα αύξηση -όχι όμως μεγάλη- του ορίου του ELA.

Σχετικα αρθρα

Η πολιτική κρίση στη Γερμανία έχει ξεκινήσει και θα είναι βραδυφλεγής

admin

Reuters: Πέντε ερωτήματα των επενδυτών προς της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Τελευταίος ελιγμός πριν τις κάλπες με νέο υποψήφιο Πρόεδρο!

admin

Ποιος δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ;

admin

Φουντώνει ο «πόλεμος» του γάλακτος

admin

Το μετεκλογικό μέλλον της Ιταλίας θα ροκανίσει τον πυρήνα της ΕΕ

admin

Λε Πεν και Brexit αναγκάζουν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους στην Ευρώπη

admin

Η «ανάπαυλα» της κρίσης και η «βόμβα» των 100 δισ. €

admin

Η απασχόληση το ισχυρό χαρτί της Ευρωζώνης

admin

500.000 νέοι εγκατέλειψαν την χώρα..

admin

Δε βιάζεται με την αξιολόγηση το ΔΝΤ

admin

Έξι τράπεζες… σε μία Πειραιώς

admin

Mέτρα-ΣΟΚ έως 9 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ – Κόβονται συντάξεις

admin

Οι παγίδες του χρέους της Ευρώπης

admin

Όσο πιο δύσκολο γίνεται το Brexit, τόσο πιο απαραίτητο φαίνεται

admin

Τα οικονομικά μετά την κρίση δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια

admin

Η κατασκοπία της… πληροφορίας

admin

Τα «γκρίζα» σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη

admin