Image default
Πρώτο Θέμα

Σε θρίλερ εξελίσσεται για τους παραγωγούς φρούτων το εμπάργκο της Ρωσίας

Σε θρίλερ εξελίσσεται για τους παραγωγούς φρούτων το εμπάργκο της Ρωσίας

Σε “θρίλερ” εξελίσσεται για τους Βορειοελλαδίτες παραγωγούς η άρση του ρωσικού εμπάργκο, την ώρα μάλιστα που ορισμένες ποικιλίες σε κεράσια και ροδάκινα θα μπορούσαν εντός των επόμενων 15 ημερών να αρχίσουν να εξάγονται από τη χώρα μας.

Οι επισκέψεις Ρώσων αξιωματούχων πληθαίνουν, οι τηλεφωνικές επαφές αποτελούν πλέον καθημερινότητα, ενώ οι πληροφορίες που διαχέονται είναι συχνά αντικρουόμενες και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν σύγχυση και αγωνία στους ενδιαφερόμενους, επιχειρηματίες και αγρότες.

Σε ένα τέτοιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στη Βέροια, όπου ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας «Rosselkhoznadzor» Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko), μίλησε για τις προοπτικές που διαμορφώθηκαν για την άρση της απαγόρευσης εισόδου φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά, καθώς και για το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης, που θα εφαρμοστεί στο εξής.

Ακόμα και τηλεφωνικά μπορεί να αρθεί το ρωσικό εμπάργκο

Με τη φράση “ακόμα και τηλεφωνικά μπορεί να αρθεί το ρώσικο εμπάργκο και να ξεκινήσει η χώρα μας εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά”, ο κ. Αλεξένκο σημείωσε ότι “από τις 21 Απριλίου εκκρεμεί η υπογραφή δύο πρωτοκόλλων που άφησα για υπογραφή στα τμήματα κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στα οποία περιγράφονται βήμα βήμα οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την εξαγωγή των σχετικών προϊόντων στη ρωσική αγορά”.

Καλώντας για άμεση υπογραφή των δύο πρωτοκόλλων, ο κ. Αλεξένκο διευκρίνισε ότι “μπορούν να αποσταλούν υπογεγραμμένα ακόμα και μέσω e-mail, έτσι ώστε να περάσουμε άμεσα στο επόμενο στάδιο του ελέγχου και όταν αρθεί το ρωσικό εμπάργκο να ξεκινήσουν άμεσα οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς καθυστερήσεις και με τη χώρα σας έτσι να αποτελεί από τις πρώτες που θα εξασφαλίσουν την παρουσία των προϊόντων της στη Μόσχα”. Διευκρινίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η άρση του ρωσικού εμπάργκο, που ήρθε ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, είναι αποκλειστικά και μόνο “πολιτική απόφαση”, ο κ. Αλεξένκο υπογράμμισε, ότι εκτίμησή του αποτελεί ότι η “πολυπόθητη” για τους Έλληνες παραγωγούς απόφαση θα ανακοινωθεί και πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών της Ελλάδας και της Ρωσίας που θα γίνει στη Μόσχα τον Ιούνιο. Μάλιστα, υπογράμμισε , ύστερα από σχετική ερώτηση, ότι “πεποίθησή του αποτελεί ότι θα εξαχθούν κατά τη φετινή σεζόν κεράσια και ροδάκινα”.

Επεσήμανε δε ότι αυτή τη στιγμή συζητιούνται τρία ζητήματα σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο, είτε δηλαδή να αρθεί για όλα τα προϊόντα της ΕΕ, είτε για μερικά, είτε να δοθεί το “πράσινο φως” σε “Ελλάδα, Ουγγαρία και Κύπρο για συγκεκριμένα προϊόντα”.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις προσπάθειες άλλων χωρών, όπως η Γερμανία και η Φιλανδία, που έχουν δηλώσει έτοιμες για τους ελέγχους από τα ρωσικά κλιμάκια, “αλλά θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Να είναι προετοιμασμένοι για όλα οι παραγωγοί, ζητά η κυβέρνηση

“Δεν θέλω σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της Ημαθίας και γι αυτό συνιστώ ψυχραιμία και συγκρατημένη αισιοδοξία”, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας. Ξεκαθάρισε δε ότι το θέμα με το ρωσικό εμπάργκο είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση και σημείωσε ότι “δεν νομίζω ότι η μη αποστολή υπογεγραμμένων των πρωτοκόλλων αποτελεί το βασικό ζήτημα που δεν αίρεται άμεσα το εμπάργκο”. Σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε να κοιτάξει άμεσα το ζήτημα με τα πρωτόκολλα που ο κ. Αλεξένκο τόνισε ότι έχουν κολλήσει στις υπηρεσίες κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης… και η αγωνία συνεταιριστών και παραγωγών

Το σύστημα αυτό, θα εφαρμόζεται στον αγρό, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης /μεταποίησης και στα φορτία που προορίζονται για εξαγωγή στη ρωσική αγορά, ενώ όπως αναφέρει επίσημα στην ιστοσελίδα της η ρωσική υπηρεσία, όλοι όσοι επιθυμούν να εξάγουν θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Acert, που θα διασφαλίζει την ποιότητα, ασφάλεια των προϊόντων και την ιχνηλασιμότητά τους.

“Κανένας δεν θα κατορθώσει να κάνει εξαγωγές με πλαστό πιστοποιητικό”, ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξένκο, με τη γενική διευθύντρια του Acert, Νάντια Ναλμπάντη, να υπογραμμίζει ότι το τελευταίο στάδιο του ελέγχου γίνεται επί ρωσικού εδάφους και αν τα φορτία δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, θα αποστέλλονται πίσω “με τις οικονομικές ζημιές και για τις δύο πλευρές να καταγράφονται σημαντικές”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Acert, Στέφανος Μπίλλας, σε σχετική ερώτηση  διευκρίνισε ότι “οι έλεγχοι από την πλευρά μας θα κρατήσουν τόσο όσο χρειάζεται για να είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τις εξαγωγές στην ώρα τους”. Αναφορικά με το κόστος που θα βαρύνει τον επιχειρηματία ή το συνεταιρισμό ή τις ομάδες παραγωγών, τόνισε ότι “το εύρος είναι μεγάλο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι τέτοιο που δεν θα αποτελέσει πονοκέφαλο για κανέναν τους”.

Σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα που θα δίνει πρόσβαση στις κρατικές αρχές, ο κ. Αλεξένκο επισήμανε ότι “οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην Ελλάδα κινούνται σε πιο αργό ρυθμό έναντι των ρωσικών, και στο πλαίσιο αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε και να το κάνουμε από κοινού”.

Ανάμικτα συναισθήματα άφησε η σημερινή συνέντευξη τύπου και στους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. Κάποιοι επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι απογοητεύτηκαν επειδή περίμεναν να ανακοινωθεί ότι αίρεται το ρώσικο εμπάργκο, ενώ άλλοι δήλωσαν τον προβληματισμό τους τονίζοντας ότι “έχουμε τόσα χρόνια συνεργασία με τη Ρωσία και θα έπρεπε η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών να θεωρείται δεδομένη”.

Χαρακτηριστικό είναι το ερώτημα που κατέθεσε στον κ. Αλεξένκο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου, ο οποίος ζήτησε “οι φετινές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά, όταν αρθεί το εμπάργκο που έχει αργήσει κιόλας, να γίνουν με τη μέθοδο που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια”. Κάτι τέτοιο δεν απέκλεισε να συμβεί ο κ. Αλεξένκο, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και οι τεχνικές αλλαγές/τροποποιήσεις που ζητά η ρώσικη πλευρά.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε και ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “παρακολουθούμε με αγωνία και εμείς όλες τις εξελίξεις. Θα ήταν θετικό να αρθεί το ρωσικό εμπάργκο. Πάντως, εμείς δεν καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα και ήδη προετοιμάζουμε εξαγωγές σε Σκανδιναβικές και Αραβικές χώρες”.

Σχετικα αρθρα

Οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν τη συμφωνία με την Τουρκία

admin

Είναι έτοιμη η Γέλεν να τα βάλει με τα «γεράκια»;

admin

Φουντώνει ο «πόλεμος» του γάλακτος

admin

Bloomberg: Aνεμος ελπίδας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενόψει των εκλογών

admin

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τα μαύρα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την Ευρώπη

admin

Όσο πιο δύσκολο γίνεται το Brexit, τόσο πιο απαραίτητο φαίνεται

admin

Μικρή η παρουσία ελληνικών μεταλλικών νερών στην Κίνα

admin

Σερβία: Προς άγραν επενδυτών με δόλωμα τις επιχορηγήσεις

admin

Χρέoς κατά της ύφεσης στη Γερμανία;

admin

H Ισπανία παρακολουθεί με ανησυχία την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

FT: Η Ιταλία και όχι η Ελλάδα πλέον ο πιο ριψοκίνδυνος δανειολήπτης του ευρώ

admin

Βερολίνο: Έχουμε εμπιστοσύνη στις συνταγματικές διαδικασίες στην Ελλάδα

admin

Τι γυρεύει το κράτος στην Commerzbank;

admin

Πρέπει να φοβούνται οι αγορές την Ουκρανία;

admin

Γερμανική τορπίλη: Ερχεται το Geuro!!!

admin

Ιταλικό «inferno» απειλεί τα ελληνικά ομολόγα και την Ευρώπη

admin

Η Κεφαλαιαγορά, οι ανοικτές πωλήσεις και η επιστολή στο ΥΠΟΙΚ

admin

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Οι Ιταλοί θέλουν αναμέτρηση δυνάμεων με τις Βρυξέλλες -Μπορούν να την έχουν

admin