Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ και οι τριγμοί στην Ε.Ε.

Οι Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ και οι τριγμοί στην Ε.Ε.

Στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές στην Ισπανία αναφέρεται σήμερα εκτενώς ο γερμανικός Τύπος, με πολλές εφημερίδες να συγκρίνουν την άνοδο των ισπανικών κομμάτων διαμαρτυρίας με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

«Αριστερή στροφή στην Ισπανία», έχει τίτλο η Handelsblatt και το Spiegel.

Μάλιστα το γερμανικό περιοδικό διερωτάται αν θα επαναληφθεί το σενάριο της Ελλάδας στην Ισπανία. «Όπως στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θριάμβευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι γιορτάζουν τώρα οι Ισπανοί τη μεγάλη νίκη των κομμάτων διαμαρτυρίας Podemos και Ciudadanos», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) οδεύει προς το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει φέρει από το 1991 σε δημοτικές εκλογές. Αλλά και οι Σοσιαλιστές που έρχονται στη δεύτερη θέση έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στα ποσοστά τους.

Στη Μαδρίτη το PP είναι η ισχυρότερη δύναμη, όμως κερδίζει μόλις μία έδρα περισσότερη από την υπό το Podemos συμμαχία. Έτσι οι συντηρητικοί κινδυνεύουν, για πρώτη φορά από το 1991, να χάσουν τη μεγάλης σημασίας δημαρχία της πρωτεύουσας από μια συμμαχία αριστερών κομμάτων.

Η Handelsblatt πάντως δεν βλέπει να επαναλαμβάνεται το σενάριο της Ελλάδας στην Ισπανία, επισημαίνοντας την αλλαγή στάσης του προέδρου του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Αν και αρχικά ο αρχηγός του αριστερού κόμματος Podemos επιδίωξε τη σύγκλιση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στη συνέχεια υποχώρησε σε ό,τι αφορά πολλές ακραίες θέσεις του, όπως η εθνικοποίηση μεγάλων βιομηχανιών και τραπεζών, αφού είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται».

Εξάλλου, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, το Podemos, αν και σε πολλές περιοχές έχει κερδίσει την πλειοψηφία, χρειάζεται τους Σοσιαλιστές για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Οπότε, εκτιμά η Handelsblatt, το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη. Δείχνει όμως ότι οι Ισπανοί επαναστατούν εναντίον των ενίοτε σκληρών κοινωνικών περικοπών. Και αυτό είναι κάτι που ο Ισπανός πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη του, καταλήγει η εφημερίδα.

Η Suddeutsche Zeitung κάνει λόγο για: «Ισχυρή αριστερή στροφή στην Ισπανία», επισημαίνοντας ότι το PP, αν και αποδυναμώθηκε, παραμένει με 27% πρώτο κόμμα, ενώ το Podemos αναδείχθηκε τρίτη δύναμη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πολιτικές αναλύσεις, προσθέτει η εφημερίδα, το PP φαίνεται ότι τιμωρήθηκε κυρίως για τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται στελέχη του.

Πάντως υπογραμμίζει ότι σε καμία περιφέρεια αλλά και σε καμία μεγάλη πόλη δεν κέρδισε κάποιο κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία.

Το οικονομικό περιοδικό Wirtschafstwoche έχει τίτλο: «Νέα σελίδα για την Ισπανία. Υποχώρηση για τους συντηρητικούς του Ραχόι».

Αν και οι συντηρητικοί του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θεωρούνται η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές. Σε πολλές περιφέρειες και πόλεις ενδέχεται να χάσουν την εξουσία, επισημαίνει το περιοδικό, ενώ τα νεοσύστατα Podemos και Ciudadanos θα διαδραματίσουν ρόλο κλειδί.

Σχετικα αρθρα

Άλλη μια χαμένη χρονιά για τα Δυτικά Βαλκάνια;

admin

Le Monde: Η Ελλάδα θα πετάξει τώρα με τα δικά της φτερά

admin

Η καταλανική κρίση διαταράσσει την ισπανική ανάκαμψη

admin

H Ευρώπη ανέκτησε την αυτοπεποίθησή της, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

admin

Η νίκη του Ερντογάν δεν είναι και νίκη για τη λίρα

admin

Φτάνουν σε συμφωνία Μέρκελ και SPD

admin

Πώς θα ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος στα Βαλκάνια

admin

O Ερντογάν και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους

admin

Η Ελλάδα επανέρχεται εν μέσω θετικών PMI στην ευρωζώνη

admin

Η πολιτική της οικονομικής ανοησίας

admin

Κατρούγκαλος πριν τις διαπραγματεύσεις: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

admin

Τα προβλήματα της Ελλάδας χρήζουν τραπεζικής επιδιόρθωσης

admin

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κρατικές εγγυήσεις έως 10 δισ. € για την μείωση των κόκκινων δάνειων

admin

Ο Buffett και ο Dimon είναι κοντόφθαλμοι σε σχέση με τους επενδυτές

admin

Ο Σόιμπλε κρίνει την τύχη της κυβέρνησης!

admin

Η ίδρυση μιας κυρίαρχης Ευρώπης

admin

Οι τράπεζες τεστάρουν την όρεξη της αγοράς για την Ελλάδα

admin

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού επιχειρείν

admin