Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Ντράγκι δεν έδωσε ούτε ευρώ στις τράπεζες-Προ των πυλών η επιβολή περιορισμού αναλήψεων

Ο Ντράγκι δεν έδωσε ούτε ευρώ στις τράπεζες-Προ των πυλών η επιβολή περιορισμού αναλήψεων

Μπορεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι να ανέβαλε την απόφαση για «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα, αποφασίζοντας να κρατήσει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 80,2 δισ. ευρώ τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

H σημερινή συνεδρίαση δεν έκρυβε ούτε ευχάριστες ούτε δυσάρεστες ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, ενδεικτικό του ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ρευστότητα είχε αυξηθεί μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ και σήμερα καθόλου κι αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μία εύθραυστη ισορροπία ως αποτέλεσμα των εξελίξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών,. Από το Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, Ελλάδα είδε εκροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα των 26.8 δισ. ευρώ ενώ άλλα 2.5 δισ. ευρώ εκροές σημειώθηκαν τον Απρίλιο. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα έχει ανέλθει σε 112,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περικοπές που εφαρμόζονται σήμερα στην σειρά των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών που δίνονται για την έκτακτη βοήθεια από τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται σε 10% σε ότι αφορά τα έντοκα και 20%-30%για τα ομόλογα του πυλώνα ΙΙ και ΙΙΙ . Η έκπτωση τέλος διαμορφώνεται σε 50%-55% για τα χαρτοφυλάκια δανείων που έχουν δοθεί αντιστοίχως ως ενέχυρα. Για κάθε τράπεζα λοιπόν ο σταθμισμένος μέσος όρος κουρέματος υπολογίζεται μεταξύ 25% έως 35% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος κουρέματος διαμορφώνεται σήμερα στο ένα τρίτο του ενεχυρασμένου χαρτοφυλακίου των τραπεζών προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ονομαστική αξία των ενεχύρων είναι περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες δυνητική αύξηση στο κούρεμα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον ενέχυρα12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό μία ενδεχόμενη τέτοια απόφαση θα είναι εξαιρετικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες.

Προ των πυλών η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων

 Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πιθανό σενάριο την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί κατά τη συζήτησή του με τον αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας μέλους, απάντησε ο Γερμανός υπουργός όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών ο Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της. Με αυτό τον τρόπο εκ των πραγμάτων ένα ευρώ στην Ελλάδα θα έχει μικρότερη αξία από ένα ευρώ στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Γι’ αυτό τον λόγο τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.

Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Σόιμπλε ζητεί στην αυριανή του συνέντευξη από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση.

«Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδας) λέει: «Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα». Αυτά τα δύο δεν γίνονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

Σχετικα αρθρα

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin