Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Ντράγκι δεν έδωσε ούτε ευρώ στις τράπεζες-Προ των πυλών η επιβολή περιορισμού αναλήψεων

Ο Ντράγκι δεν έδωσε ούτε ευρώ στις τράπεζες-Προ των πυλών η επιβολή περιορισμού αναλήψεων

Μπορεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι να ανέβαλε την απόφαση για «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα, αποφασίζοντας να κρατήσει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 80,2 δισ. ευρώ τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

H σημερινή συνεδρίαση δεν έκρυβε ούτε ευχάριστες ούτε δυσάρεστες ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, ενδεικτικό του ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ρευστότητα είχε αυξηθεί μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ και σήμερα καθόλου κι αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μία εύθραυστη ισορροπία ως αποτέλεσμα των εξελίξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών,. Από το Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, Ελλάδα είδε εκροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα των 26.8 δισ. ευρώ ενώ άλλα 2.5 δισ. ευρώ εκροές σημειώθηκαν τον Απρίλιο. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα έχει ανέλθει σε 112,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περικοπές που εφαρμόζονται σήμερα στην σειρά των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών που δίνονται για την έκτακτη βοήθεια από τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται σε 10% σε ότι αφορά τα έντοκα και 20%-30%για τα ομόλογα του πυλώνα ΙΙ και ΙΙΙ . Η έκπτωση τέλος διαμορφώνεται σε 50%-55% για τα χαρτοφυλάκια δανείων που έχουν δοθεί αντιστοίχως ως ενέχυρα. Για κάθε τράπεζα λοιπόν ο σταθμισμένος μέσος όρος κουρέματος υπολογίζεται μεταξύ 25% έως 35% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος κουρέματος διαμορφώνεται σήμερα στο ένα τρίτο του ενεχυρασμένου χαρτοφυλακίου των τραπεζών προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ονομαστική αξία των ενεχύρων είναι περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες δυνητική αύξηση στο κούρεμα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον ενέχυρα12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό μία ενδεχόμενη τέτοια απόφαση θα είναι εξαιρετικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες.

Προ των πυλών η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων

 Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πιθανό σενάριο την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί κατά τη συζήτησή του με τον αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας μέλους, απάντησε ο Γερμανός υπουργός όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών ο Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της. Με αυτό τον τρόπο εκ των πραγμάτων ένα ευρώ στην Ελλάδα θα έχει μικρότερη αξία από ένα ευρώ στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Γι’ αυτό τον λόγο τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.

Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Σόιμπλε ζητεί στην αυριανή του συνέντευξη από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση.

«Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδας) λέει: «Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα». Αυτά τα δύο δεν γίνονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

Σχετικα αρθρα

Το Χ.Α., τα λομπάκια και το φούσκωμα των αποτιμήσεων

admin

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να αποτρέψει τη χρεοκοπία

admin

Τρ:Πειραιώς: 8 φορές υπερκάλυψη-350 επενδυτές πρόσφεραν συνολικά 4 δισ.

admin

Η ΕΕ οδεύει προς μια «μεγάλη έκρηξη» που δεν είναι το Brexit

admin

Το Δολάριο και οι Ανταγωνιστές του

admin

Ελληνικός Τουρισμός: Η επόμενη μέρα-Έρευνα της PWC

admin

Forbes: Οι πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου το 2020

admin

Ούριος άνεμος πνέει για την αιολική ενέργεια

admin

Η Moodys ρίχνει το Χρηματιστήριο -Στο επίκεντρο οι τράπεζες

admin

Eπιστρέφoντας στην πραγματικότητα ύστερα από τον … Πούτιν

admin

Αirbnb: Πόσα βγάζουν οι Έλληνες που νοικιάζουν τα σπίτια τους

admin

Ο κόσμος δεν μπορεί να βγει από ύφεση ξοδεύοντας…

admin

Το Χ.Α, το κλείσιμο το short και τα νέα δεδομένα

admin

OTE: Σταθερή αύξηση εσόδων στην Ελλάδα -Αύξηση-ρεκόρ των πελατών οπτικής ίνας!

admin

Ο νέος λαϊκισμός δεν έχει να κάνει με την οικονομία

admin

Στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών η Ιταλία

admin

Βουτιά 3% στο Χρηματιστήριο – Iστορικό χαμηλό στα εξάμηνα… (UPD)

admin

Γερμανία: Στο 48% Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι σύμφωνα με δημοσκόπηση

admin