Image default
Πρώτο Θέμα

Γράφεται ή όχι η συμφωνία;

Γράφεται ή όχι η συμφωνία;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αρχίζει η συγγραφή του Staff Level Agreement, λέγοντας ότι θα είχαμε τελειώσει αν δεν ήταν το ΔΝΤ. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», απαντά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις,  λέγοντας ότι δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.

«Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ακόμα δεν είμαστε εκεί», δήλωσε σύμφωνα με το -.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε στο -, ότι δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ΔΝΤ δεν έχει υπάρξει ακόμη τοποθέτηση για τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο η γερμανική Handelsblatt φιλοξενεί δηλώσεις του Ολιβιέ Μπλανσάρ, στις οποίες επαναφέρει το ενδεχόμενο ενός «Grexit», λέγοντας ότι θα είναι διαχειρίσιμο για την ευρωζώνη.

Πάντως οι συνεχείς παρεμβάσεις – προτροπές των ξένων να κλείσει το ταχύτερο η συμφωνία, η έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό αλλά και οι πληροφορίες ότι έχουν υπάρξει συγκλίσεις σε σειρά θεμάτων, στρώνουν το χαλί για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου, φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στο θέμα της περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά όχι σε μειώσεις συντάξεων. Επίσης, η κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν υπάρχει θέμα με μέτρα 1,8 δισ. ευρώ.

Πρόβλημα υπάρχει όπως λέει η κυβέρνηση με τη στάση του ΔΝΤ.

Αναλυτικά το non paper του Μαξίμου αναφέρει:

1. Στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement].

2. Θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

3. Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

4. Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

5. Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

6. Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.

7. Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Σχετικα αρθρα

Έκτακτο… δελτίο θυέλλης στις σχέσεις με τρόικα!

admin

DW: Για πόσο ο Ντράγκι θα διατηρήσει το «0» στα επιτόκια -Ποιοι ωφελούνται και ποιοι χάνουν από το φθηνό χρήμα

admin

Η Κομισιόν ετοιμάζει πειθαρχικά μέτρα στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό

admin

Λήξη της ενισχυμένης εποπτείας με την αναβάθμιση της χώρας

admin

Bloomberg View: Το ασόβαρο σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα

admin

Γιατί υπάρχει κόσμος που στηρίζει ακόμη τον Trump;

admin

Deloitte: Ποιες αλλαγές έρχονται στο τραπεζικό σύστημα

admin

Πώς θα χειριστεί το Βερολίνο το θέμα του χρέους;

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι «πονηροί» όροι υπέρ του Σπ. Λάτση

admin

Ο Τουρισμός μεταμορφώνει την Αθήνα

admin

Τουρκία: στα ύψη ο πληθωρισμός, στα βάθη η λίρα

admin

Ο Γκι Φέρχοφσταντ εξηγεί γιατί η συμφωνία που θέλει η Βρετανία είναι παράλογη

admin

Δισεκατομμύρια ξεπλένονται με γερμανικά ακίνητα

admin

Trump: Το ευρώ είναι 22% φτηνότερο από το δολάριο!

admin

Σοκ για 2,5 εκατ. συνταξιούχους: Αναδρομική μείωση συντάξεων από τον Ιούλιο

admin

Ποια είναι τα ακίνητα που “κοιτούν” οι επενδυτές

admin

Τρέχουν οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

Ο πονοκέφαλος Ερντογάν χαρά των τουριστών

admin