Image default
Πρώτο Θέμα

Πολ Τόμσεν, το παιδί ενός μπακάλη…

Πολ Τόμσεν, το παιδί ενός μπακάλη...

O Πολ Τόμσεν, o 60χρονος Δανός, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ είναι ο πλέον μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα σε όλη αυτή την πορεία των διαπραγματεύσεων Αυτό αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα το πρακτορείο - με τίτλο «Γνωρίστε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως όταν ο Τόμσεν απέρριψε την πρόταση της τότε ελληνικής κυβέρνησης το Δεκέμβριο (mail Χαρδούβελη) για να χορηγήσει το Ταμείο περισσότερα κονδύλια διάσωσης στην Ελλάδα, αυτό κατέληξε να κάνει τη δουλειά του ακόμα πιο σκληρή.

Όπως τονίζεται, η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχεια να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της, βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την ήττα της τον Ιανουάριο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά το πρακτορείο ο Τόμσεν βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια ομάδα «αρχαρίων» των οποίων οι ηγέτες έχουν παρομοιάσει τους όρους των δημοσιονομικών προγραμμάτων ως «εικονικό πνιγμό».

«Εκείνη η διαπραγμάτευση, το Δεκέμβριο ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία», δήλωσε στο - ο Μάρτιν Έντουαρντς, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Seton Hall του Νιού Τζέρσεϊ, ο οποίος έχει ερευνήσει τα προγράμματα δανεισμού του ΔΝΤ.

«Μετακινήθηκαν από το να έχουν μια μετριοπαθώς συνεργαζόμενη κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση που δεν επρόκειτο να είναι στη γωνιά τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα της δικής τους επινόησης», τόνισε, αναδεικνύοντας τις λάθος επιλογές της ηγεσίας του ΔΝΤ.

Το πρακτορείο αναφέρει πως υπάρχουν κάποιες μικρές ενδείξεις ότι το ΔΝΤ και ο Τόμσεν μπορούν να υπερβούν τις κόκκινες γραμμές τους τώρα. Ενώ ορισμένα ζητήματα, όπως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμοι, η θέση του Ταμείου είναι ότι κάθε ελληνική συμφωνία πρέπει να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και περικοπές ιδιαίτερα στις συντάξεις.

«Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχει μια χώρα τους οικονομικούς στόχους της. Είμαστε ένα ρεαλιστικό ίδρυμα», δήλωσε ο Τόμσεν στο - News και προσέθεσε ότι το Ταμείο πρέπει να είναι προσεκτικό όσον αφορά στις οικονομικές πραγματικότητες και ότι οι κανόνες του ισχύουν ομοιόμορφα.

Από το δημοσίευμα του - προκύπτει πως ο Τόμσεν γεννήθηκε στην Αμπένρα της Δανίας, μια πόλη περίπου 16.000 κατοίκων κοντά στα γερμανικά σύνορα που κάποτε ήταν ένα κομβικό σημείο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.  Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του δεν εργαζόταν καθώς έπρεπε να μεγαλώσει τους πέντε αδελφούς και αδελφές του.

Παιδί ενός μπακάλη

Ο Τόμσεν γεννηθηκε στην Ααμπένραα της Δανίας, μια πόλη 16000 κατοίκων, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του ασχολήθηκε με την ανατροφή του ιδίου και των πέντε αδελφών του. Πήγε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στον τομέα των Οικονομικών και όπως θυμάται ο τότε καθηγητής του Νιλς Θίγκεσεν, ήταν ένας εργατικός, επίμονος και ήσυχος φοιτητής που αντί να κάνει μια δουλειά ρουτίνας στο ΔΝΤ, αποφάσισε να βγει μπροστά και να αναλάβει δύσκολες αποστολές. Μάλιστα, είναι παροιμιώδης σε όλους η αντοχή του στις συζητήσεις, καθώς μπορεί να κάτσει μέχρι να χαράξει και να συζητάει σε ένα τραπέζι χωρίς να εμφανίσει σημάδια κούρασης. Έτσι, έκανε και σε εκείνη τη συνάντηση του Δεκεμβρίου που σήμανε το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σχετικα αρθρα

Μία ελληνική ιστορία επιτυχίας:Βίκος ΑΕ-Επενδύσεις 125 εκατ. ευρώ στην 25χρονη πορεία της

admin

Ερευνα: 6 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας -Δεν υπάρχει εμπειρία και ταλέντο

admin

Μαντέλα: Πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα

admin

Τα ομόλογα της Ελλάδας μετά τη νίκη του Τσίπρα

admin

Η μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση της Βρετανίας δεν είναι το Brexit

admin

DW: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για την Τζαμάικα

admin

Tα πολυκαταστήματα «σκοτώνουν» τα μικρά μαγαζιά στην Αττική

admin

Γιατί χρειαζόμαστε μια νέα ελληνική κρίση

admin

Aντιπερισπασμός οι προσεγγίσεις Ελλάδας και Ρωσίας για Μέρκελ και Ολλάντ

admin

Οι επενδυτές θα ανταμειφθούν για την υπομονή τους στην ευρωζώνη

admin

Ο κοροναϊός απειλεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ευρώπης

admin

5 οικονομολόγοι και αναλυτές μιλούν για το 2017

admin

Γερ. Τύπος: Η Καταλονία, ο Σόιμπλε και το ελληνικό παράδειγμα

admin

Έξοδος στις αγορές χωρίς τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Που το πάει το Podemos;

admin

Η αλήθεια για την νέα ανάπτυξη

admin

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί ήσυχα από τις μεταρρυθμίσεις

admin

Μέρκελ: η στήριξη Σόιμπλε αναβάλει το πραξικόπημα

admin