Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο μακριά είναι μια συμφωνία;

Πόσο μακριά είναι μια συμφωνία;

Περιμένετε με κομμένη την ανάσα για μια άμεση συμφωνία για την Ελλάδα; Καλή τύχη με αυτό.

Ο αρχισυντάκτης των Βρυξελλών Peter Spiegel γράφει πως αντιπρόσωπο από τα 18 υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μία από τις συνήθεις τηλεδιασκέψεις του “euro working group”, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση των ελληνικών διαπραγματεύσεων.

Όμως παρά τους ισχυρισμούς της Αθήνας πως μια συμφωνία είναι κοντά και τις ελπίδες πως η τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει έναυσμα για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ανώτεροι αξιωματούχοι των «θεσμών» που επιβλέπουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λένε πως η πρόοδος παραμένει στην καλύτερη περίπτωση ισχνή, και πως δεν έχουν γίνει καθόλου βήματα προς συμφωνία τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν έχει γίνει καμία συνάντηση από την περασμένη εβδομάδα» είπε ένας εκ των αξιωματούχων. «Δεν μας έχουν παρουσιάσει τίποτα καινούριο ακόμη.»

Η Αθήνα επιμένει επανειλημμένως πως μία συμφωνία με τους πιστωτές της είναι κοντά, μόνο και μόνο για να δει τις ελπίδες της να καταρρίπτονται όταν οι επόπτες του προγράμματός της να αναφέρουν στους ηγέτες της ευρωζώνης πως τα χάσματα παραμένουν πολύ μεγάλα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι αξιωματούχοι λένε πως οι σημαντικότερες συζητήσεις της Πέμπτης θα είναι στην πραγματικότητα αυτές της Δρέσδης, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G7, καθώς και οι ανώτεροι ηγέτες των τριών θεσμών διάσωσης: ο Πιέρ Μοσκοβισί της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, η Κριστίν Λαγκάρντ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Focus» ο Σόιμπλε επισημαίνει: «Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμη για βοήθεια προς την Ελλάδα. Παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση».

«Κάποτε η Ελλάδα έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία, εκτίμησε ο Σόιμπλε. «Το πιο σημαντικό μάθημα της κρίσης είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ευρώ ως κοινό νόμισμα, και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα, λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες».

Αυτό δείχνουν οι επιτυχημένες ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των εταίρων τους, «αλλά και με τις δικές τους δυνάμεις προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Μόνο έτσι λειτουργεί το οικοδόμημα της Ευρώπης, πρόσθεσε. Η κοινή ανάπτυξη των ανεξάρτητων κρατών γίνεται μόνο βήμα βήμα, εξήγησε ο Σόιμπλε. «Και έτσι καθιστούμε την ευρωπαϊκή ενότητα πιο ισχυρή, με το να ισχύουν για όλους οι κανόνες και να εφαρμόζονται. Αυτή παραμένει η προϋπόθεση για την αλληλεγγύη», κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

Βloomberg: Η Ελλάδα βάζει μπρος την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μποναμά των €32 δισ.

admin

Γιατί πήγε το πετρέλαιο στα $75

admin

Το σκοτεινό προφίλ του Ερντογάν

admin

Το τελευταίο στάδιο του εύκολου χρήματος της Ευρώπης

admin

Χαμηλότερη ήταν η διείσδυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2014

admin

Deutsche Welle: Έρχεται δυναμικό τουριστικό καλοκαίρι

admin

“Ο Ιρλανδός” και πώς το Netflix αλλάζει την ιστορία του σινεμά

admin

Ε.Ε: Η τελική πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης Covid-19

admin

Κλειδί για το μέλλον του ευρώ το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

WSJ: Πώς ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έλαβε την απόφαση να βυθίσει το πετρέλαιο

admin

Η πορεία της βιομηχανίας που έχτισε την Ελλάδα

admin

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

Οι έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη λόγω της κρίσης

admin

Η φυλακή του χρέους

admin

Πιθανή μια εμπορική διένεξη ΕΕ – ΗΠΑ

admin

Η IPO της Saudi Aramco είναι εντελώς ευάλωτη έναντι της Ρωσίας

admin

O φαύλος κύκλος από «credit booms»

admin

Η Ευρώπη ανακάμπτει, ενώ οι ΗΠΑ συνιστούν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία

admin