Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο μακριά είναι μια συμφωνία;

Πόσο μακριά είναι μια συμφωνία;

Περιμένετε με κομμένη την ανάσα για μια άμεση συμφωνία για την Ελλάδα; Καλή τύχη με αυτό.

Ο αρχισυντάκτης των Βρυξελλών Peter Spiegel γράφει πως αντιπρόσωπο από τα 18 υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μία από τις συνήθεις τηλεδιασκέψεις του “euro working group”, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση των ελληνικών διαπραγματεύσεων.

Όμως παρά τους ισχυρισμούς της Αθήνας πως μια συμφωνία είναι κοντά και τις ελπίδες πως η τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει έναυσμα για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ανώτεροι αξιωματούχοι των «θεσμών» που επιβλέπουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λένε πως η πρόοδος παραμένει στην καλύτερη περίπτωση ισχνή, και πως δεν έχουν γίνει καθόλου βήματα προς συμφωνία τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν έχει γίνει καμία συνάντηση από την περασμένη εβδομάδα» είπε ένας εκ των αξιωματούχων. «Δεν μας έχουν παρουσιάσει τίποτα καινούριο ακόμη.»

Η Αθήνα επιμένει επανειλημμένως πως μία συμφωνία με τους πιστωτές της είναι κοντά, μόνο και μόνο για να δει τις ελπίδες της να καταρρίπτονται όταν οι επόπτες του προγράμματός της να αναφέρουν στους ηγέτες της ευρωζώνης πως τα χάσματα παραμένουν πολύ μεγάλα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι αξιωματούχοι λένε πως οι σημαντικότερες συζητήσεις της Πέμπτης θα είναι στην πραγματικότητα αυτές της Δρέσδης, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G7, καθώς και οι ανώτεροι ηγέτες των τριών θεσμών διάσωσης: ο Πιέρ Μοσκοβισί της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, η Κριστίν Λαγκάρντ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Focus» ο Σόιμπλε επισημαίνει: «Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμη για βοήθεια προς την Ελλάδα. Παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση».

«Κάποτε η Ελλάδα έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία, εκτίμησε ο Σόιμπλε. «Το πιο σημαντικό μάθημα της κρίσης είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ευρώ ως κοινό νόμισμα, και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα, λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες».

Αυτό δείχνουν οι επιτυχημένες ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των εταίρων τους, «αλλά και με τις δικές τους δυνάμεις προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Μόνο έτσι λειτουργεί το οικοδόμημα της Ευρώπης, πρόσθεσε. Η κοινή ανάπτυξη των ανεξάρτητων κρατών γίνεται μόνο βήμα βήμα, εξήγησε ο Σόιμπλε. «Και έτσι καθιστούμε την ευρωπαϊκή ενότητα πιο ισχυρή, με το να ισχύουν για όλους οι κανόνες και να εφαρμόζονται. Αυτή παραμένει η προϋπόθεση για την αλληλεγγύη», κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin