Image default
Πρώτο Θέμα

Συμφωνία στο… παρα 5 – Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

Συμφωνία στο… παρα 5 – Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

Η  Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ να κινούν τα νήματα για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.  Οι δύο ηγέτες έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Βερολίνο, αλλά την τελευταία στιγμή κάθισαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και οι Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.

 Όπως μετέδωσε  το -, θα υπάρξει αργότερα απόψε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θέμα συζήτησης την Ελλάδα. Τόπος διεξαγωγής της συνάντησης, η γερμανική πρωτεύουσα.

Αν και στις κοινές δηλώσεις τους, οι Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο θέμα της Ελλάδας, φαίνεται ότι η συνάντηση από τριμερής έγινε πενταμερής, ώστε να τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα.

Από την πλευρά του το -, το οποίο επικαλείται πηγή της ΕΕ, στόχος της συνάντησης είναι η υιοθέτηση κοινής στάσης στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Το πρακτορείο τονίζει πως η Αθήνα και οι πιστωτές της προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ έγραψε πως μετά την πενταμερή του Βερολίνου ενδέχεται να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα μετέδωσε ότι η ανακοίνωση για την χώρα μας μπορεί να γίνει τελικά την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση συγγραφής της συμφωνίας.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, υπάρχουν ακόμα διαφωνίες, οι οποίες όμως δεν είναι ανυπέρβλητες, και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από όλες τις πλευρές ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει βγει “λευκός καπνός” από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Οι συντάξεις

Η απαίτηση των θεσμών σημαίνει ότι η ανώτατη κύρια σύνταξη στο Δημόσιο για υπάλληλο με 37 έτη υπηρεσίας και βαθμό γενικού διευθυντή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ από 1.386 ευρώ που είναι σήμερα μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Για μισθωτό με ασφάλιση στο ΙΚΑ, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53% σημαίνει ότι καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1.250 ευρώ, ενώ σήμερα ένας εργαζόμενος με 37 έτη ασφάλισης (11.100 ένσημα) και με μισθό 2.300 ευρώ παίρνει 1.425 ευρώ μετά τις περικοπές του Μνημονίου. Click4more: Νέο μήνυμα από Αμερική: Συμφέρει όλους μία συμφωνία

Στην ουσία οι δανειστές και τεχνικά κλιμάκια που ξεσκονίζουν τα μεγέθη της οικονομίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ασφαλιστικό θα πρέπει να ανοίξει «εδώ και τώρα» με την ατζέντα των αλλαγών να περιλαμβάνει όχι μόνο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους αποχωρούν πριν από το 62ο έτος (σ.σ.: κατάργηση των πρόωρων συντάξεων) αλλά απαραίτητα και το χρηματοδοτικό σκέλος του συστήματος με προσαρμογή των συντάξεων σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Η πρόβλεψη, μάλιστα, για ποσοστό αναπλήρωσης 53% δεν είναι τυχαία, καθώς περιλαμβάνεται στην τελευταία αναλογιστική μελέτη που έστειλε το υπουργείο (τέλη του 2014) στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της δημοσιοποίησε πρόσφατα σε δική της έκθεση τις προβλέψεις για την εξέλιξη των συνταξιοδοτικών δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού!

Στη μελέτη αυτή γινόταν η πρόβλεψη ότι έως το 2020 το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από το 64,4%, που είναι σήμερα, θα υποχωρούσε στο 53,02%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα υπολογισμού από το 2015 και μετά.

Σχετικα αρθρα

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες κρύβει η ελληνική κτηματαγορά

admin

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

admin

Έντονη οσμή συγκάλυψης της υπόθεσης Folli Follie!

admin

Με αντίπαλο τον χρόνο η κυβέρνηση

admin

Πως η διαφθορά «έφαγε» τον Μ.Ραχοι

admin

Το Χ.Α., τα λομπάκια και το φούσκωμα των αποτιμήσεων

admin

Υπερδύναμη ο Τζωρτζ Σόρος;

admin

Αντ. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση βγήκε περισσότερο ενισχυμένη»

admin

WSJ: Ο ρόλος του Τσίπρα μετά τις εκλογές

admin

Γιατί ο κόσμος παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις επανένωσης της Κύπρου

admin

Το τέλος της τρόικας: ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον από τη διάλυση του σχήματος

admin

Οι πιστωτές της Ελλάδας σε αδιέξοδο για τους όρους της διάσωσης

admin

Οι υψηλοί φόροι έφεραν χαμηλά έσοδα

admin

Η Μεγαλύτερη Ύφεση… είναι τώρα…

admin

Το ΔΝΤ καταργεί το παραθυράκι για τα μεγαλύτερα δάνεια

admin

Στην «δίνη» του κυκλώνα η Ιταλία

admin

70% αύξηση της αξίας των εξαγωγών ελληνικού κρασιού στη Βόρεια Αμερική

admin

Η ΕΚΤ χαλαρώνει το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, εν μέσω πιέσεων από τις Βρυξέλλες

admin