Image default
Πρώτο Θέμα

Η πρόταση των πιστωτών οδηγεί τον Τσίπρα στα άκρα

Η πρόταση των πιστωτών οδηγεί τον Τσίπρα στα άκρα

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, του ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασαν με απογοήτευση και θυμό την Πέμπτη στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που πρότειναν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι πιστωτές, σε αντάλλαγμα για χρήματα, με έναν ανώτερο αξιωματούχο του κόμματος να το αποκαλεί «δολοφονική» πρόταση.

Η εξαιρετικά αρνητική αντίδραση αναδεικνύει τον  αυξανόμενο κίνδυνο ρήξης ή και εξέγερσης εντός του ακροαριστερού κόμματος, κάτι που θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να ξεπεράσει τους διχασμούς και να αποσπάσει την αποδοχή για μια συμφωνία.

Ο τίτλος της Πέμπτης στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή», έγραφε: «Συνέχιση της λιτότητας; Όχι, ευχαριστώ!», ενώ «Τα Νέα» έγραφαν «Φόρος αίματος για τη συμφωνία».

Οι πλήρεις λεπτομέρειες του σχεδίου που παρουσίασαν οι πιστωτές στην Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές, ύστερα από την περιγραφή του στον Τσίπρα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη βραδινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Οι λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει ως τώρα συμπεριλαμβάνουν τις απαιτήσεις για περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων που δύσκολα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση του Τσίπρα.

«Ο Γιούνκερ ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά να μεταφέρει το πιο βάρβαρο, το πιο δολοφονικό, το πιο σκληρό σχέδιο όταν όλοι ήλπιζαν πως πλησιάζαμε μια συμφωνία» είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος. «Και αυτό τη στιγμή που επιτέλους κινούμασταν προς μια συμφωνία που όλοι θέλουμε καθώς αποκλείουμε μια ρήξη που θα οδηγήσει σε τραγωδία.»

Οι βουλευτές ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από μία πρόταση για την κατάργηση προνομίου για χαμηλοσυνταξιούχους και την αλλαγή στον φόρο προστιθέμενης αξίας που σύμφωνα με τον Τσίπρα θα αύξανε τον ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτού του είδους τα μέτρα είναι απεχθή στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον Ιανουάριο έγινε το πρώτο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα στην εξουσία στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, υποσχόμενος να δώσει τέλος στη λιτότητα και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων ύστερα από πέντε χρόνια κακουχίας.

Μια ακροαριστερά μειοψηφία εντός του κόμματος έχει κάνει γνωστό τον θυμό της για τις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας εικασίας περί ρήγματος που θα διασπάσει το κόμμα.

Η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε πρόταση αυτής της μειοψηφίας για παύση πληρωμών προς το ΔΝΤ ως μέρος των διαπραγματεύσεων με μόλις 95 ψήφους έναντι 75, ύστερα από έντονες συζητήσεις τον περασμένο μήνα.

«Αυτό που φαίνεται να έχει συζητηθεί και να έχει προταθεί από τον κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό είναι κατώτερο των προσδοκιών μας κε κάθε τρόπο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. «Εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, είναι προφανώς πως δεν μπορούμε να το δεχτούμε.»

Επανέλαβε μια συχνά επαναλαμβανόμενη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως η Ελλάδα δε θα αποδεχτεί όρους που το κόμμα θεωρεί ταπεινωτικούς. «Εάν οι δανειστές μας θέλουν πλήρη υπόταξη, δε θα την έχουν» είπε ο Δρίτσας που αντιτίθεται ανοιχτά στις ιδιωτικοποιήσεις που ζητούν οι δανειστές.

Οι θυμωμένες αντιδράσεις επαύξησαν την πίεση στον Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να εξισορροπήσει τις προσπάθειες συγκράτησης του κόμματός του μαζί με την παράλληλη ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές για να υπάρξει εισροή βοήθειας στα κρατικά ταμεία προτού η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό.

Η Αθήνα βηματίζει επί εβδομάδες κοντά στη χρεοκοπία, και οι ανησυχίες για την τύχη της χώρας έχουν οδηγήσει τους έλληνες να αποσύρουν χρήματα από τις τράπεζες και να στείλουν την οικονομία πίσω στην ύφεση.

Σε δείγμα των περιορισμένων επιλογών που έχει μπροστά της η κυβέρνησης, ένας αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές θα κέρδιζε τη στήριξη των βουλευτών του κόμματος αφού και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις.

«Πιστεύω πως όταν φτάσει, θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δε βλέπω κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα.»

Σχετικα αρθρα

Αναλυτικός οδηγός για εξωδικαστικό και 120 δόσεις

admin

Φθίνουσα πορεία για το εργατικό δυναμικό της χώρας

admin

Η Ευρωζώνη πάει γυρεύοντας…

admin

S&P: Από τι εξαρτάται νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας -Οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης

admin

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

admin

Forthnet: Ο κίνδυνος φιάσκου και ο νέος «μνηστήρας»

admin

Το ΧΑ «γονατίζει» για να έλθει η νέα εκτίναξη;

admin

Η αγορά εργασίας της Γαλλίας ξαναζωντανεύει υπό τον Μακρόν

admin

Γερμανία: «Ουδέν νεώτερον από την Ελλάδα»

admin

Το μετεκλογικό μέλλον της Ιταλίας θα ροκανίσει τον πυρήνα της ΕΕ

admin

XA: «Ξεκλείδωσαν» οι τράπεζες από το -30%

admin

Τα καιρικά φαινόμενα και οι θεωρίες συνωμοσίας

admin

Η βιομηχανία τροφίμων ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης

admin

Το υποπτο παιχνιδι των λαϊκιστών με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας

admin

Βloomberg: Η Ελλάδα βάζει μπρος την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μποναμά των €32 δισ.

admin

O Elon Musk παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με την επίθεση στους αναλυτές

admin

Απόβαση εισηγμένων σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

admin

Το μόνο νέο για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις …

admin