Image default
Πρώτο Θέμα

Πως αλλάζει το τοπίο των αθηναϊκών ξενοδοχείων

Πως αλλάζει το τοπίο των αθηναϊκών ξενοδοχείων

O ξενοδοχειακός χάρτης της Aθήνας αλλάζει. Εδώ και πολλά χρόνια δεν κατασκευάζονται νέα ξενοδοχεία, ενώ οι όποιες επενδύσεις αφορούν κυρίως στη δημιουργία των επονομαζόμενων boutique hotels, των ξενοδοχείων πόλης που αποτελεί τη νέα τάση.

Επιπλέον, αρκετά είναι τα εμβληματικά συγκροτήματα, που στα χρόνια της κρίσης έχουν χάσει την παλιά τους αίγλη. Όσο για τις μικρότερες μονάδες, έχουν βγει στο «σφυρί». Τελευταίο θύμα της κρίσης το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν, στο οποίο μπήκε οριστικό λουκέτο.

Όλο και περισσότερο αυξάνονται οι αγγελίες πώλησης στα μεσιτικά γραφεία. Ξενοδοχεία που ανήκουν σε επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν «πνιγεί» στα χρέη και δεν μπορούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω έλλειψης ρευστότητας, μικρότερες μονάδες δύο και τριών αστέρων που δεν μπορούν να σταθούν στον ανταγωνισμό και να επιβιώσουν, συνθέτουν ένα «απέραντο πωλείται» στον ξενοδοχειακό κλάδο της πρωτεύουσας.

Tουλάχιστον 40 ξενοδοχεία έχουν κρεμάσει πωλητήριο στην Aττική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μεγάλων κτηματομεσιτικών γραφείων. Μάλιστα, πολλά από αυτά έχουν προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον αγοραστών, επιχειρηματιών με δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού ή και διεθνών funds που ψάχνουν εδώ και καιρό ευκαιρίες για να «χτίσουν» θέσεις στην βαριά βιομηχανία της χώρας και να αξιοποιήσουν το θετικό momentum και τις προοπτικές της.

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές ποικίλλουν. Ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 100-120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους μεσίτες το τίμημα εξαρτάται από το brand του συγκροτήματος που πωλείται και από το τι είδους και ύψους επενδύσεις έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια σε αυτό.«Προσφορά υπάρχει μεγάλη, όμως, λίγες είναι αυτές οι επιχειρήσεις που αξίζουν πραγματικά» σημειώνει επιχειρηματίας του τουρισμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης πως το «Athens Ledra» στη Λεωφόρου Συγγρού, ένα από τα ιστορικά συγκροτήματα που ίδρυσε η οικογένεια Παρασκευαΐδη πριν από χρόνια, βγήκε σε πλειστηριασμό στις 13 Mαΐου με επισπεύδουσα την AlphaBank με τιμή εκκίνησης τα 41,1 εκατ. ευρώ. Mια τιμή αρκετά υψηλή, σύμφωνα με παράγοντες του realestate.

Στο επίκεντρο της νέας «τάξης πραγμάτων» στον ξενοδοχειακό χάρτη βρίσκεται το Hilton της Iονικής Ξενοδοχειακής που έχει κατά καιρούς προσελκύσει το ενδιαφέρον αγοραστών, ωστόσο ένα deal πώλησής του θα εξαρτηθεί από το προσφερόμενο τίμημα που η διοίκηση της Alpha Bank δεν επιθυμεί να είναι μικρότερο των 100 εκατ. ευρώ. Ήδη δύο μεγάλα funds και ένα γερμανικό επιχειρηματικό σχήμα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Πωλητήριο από την Alpha Bank και στο ξενοδοχείο Avra, στη Pαφήνα, με το τίμημα να έχει οριστεί γύρω στα 5,3 εκ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για το τι θα γίνει με το King George που ανήκει στη Eurobank. Tο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, έχει μισθωθεί στον όμιλο Λασκαρίδη, ο οποίος σε περίπτωση που η ιδιοκτήτρια αποφασίσει να το πουλήσει έχει και το πρώτο προτιμησιακό δικαίωμα. Ανάμεσα σε αυτά που θέλει να πουλήσει η Eurobank ανήκει και το συγκρότημα Ilios στο Σούνιο.

Πάντως, δεν είναι μόνο τα μεγάλα, ιστορικά ξενοδοχεία που πωλούνται από τις τράπεζες. Στα χέρια τους έχουν περάσει και μικρότερες μονάδες που οι ιδιοκτήτες τους ήταν υπερχρεωμένοι και δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Πολλές είναι οι μονάδες τριών αστέρων από τη Γλυφάδα, την Kαλλιθέα μέχρι και την Bαρυμπόπη τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να πουλήσουν.

Πωλητήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κρεμάσει και η Tζίνα Mαμιδάκη στο Athens Life Gallery στην Eκάλη. Έχει υπάρξει ήδη ενδιαφέρον αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη προσφερόμενη τιμή, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις. Tο πεντάστερο ξενοδοχείο των bluegr hotels της Mαμιδάκη, είχε μπει στο μικροσκόπιο «μνηστήρων» και παλαιότερα, όμως, τότε η επιχειρηματίας της γνωστής οικογένειας δεν ήθελε να το πουλήσει. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά ξενοδοχεία των Bορείων προαστίων. Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμισή του, αποτελεί «δέλεαρ» για τους επενδυτές.

Σχετικα αρθρα

Ο Ντράγκι παρασύρεται σε διαμάχη για επισφαλή δάνεια 1 τρις ευρώ

admin

Η Ευρώπη παλεύει για επιβίωση – ακόμα

admin

Αναβαθμίσεις και νέες εκδόσεις «κλειδί» για χαμηλότερα πλεονάσματα

admin

Γιατί οι έλληνες ψήφισαν όπως ψήφισαν στο δημοψήφισμα

admin

Φάντασμα ύφεσης «πλανάται» το 2019 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

admin

Η βραδυφλεγής βόμβα των κίτρινων γιλέκων και της Ιταλίας

admin

Οι 20.000 μονάδες του Dow Jones δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης

admin

«Φάκελος» Airbnb: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

admin

Οι οικονομολόγοι χάνουν την αξιοπιστία τους όταν είναι υπερβολικά σίγουροι

admin

Το προσφυγικό δίλημμα της Ευρώπης επισκιάζει την ελληνική κρίση

admin

Οι κεντρικές τράπεζες και τα επόμενα βήματα μετά το τέλος του QE

admin

BREXIT: Η Ελληνική κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται – Στα 1,12 δισ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο

admin

Οι έξι προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στην οικονομία το 2019

admin

Ζητούμενο η επανεκκίνηση της οικονομίας

admin

ΗΠΑ-Κίνα:Οι αμφιβολίες και οι δασμοί παραμένουν

admin

Η Ευρώπη φοβάται την έκθεση στον προστατευτισμό του Τραμπ

admin

Η επιστροφή της Πορτογαλίας είναι μόνο η αρχή

admin

Η απειλή της μικροσκοπικής Ελλάδας και το €

admin