Image default
Πρώτο Θέμα

Ελληνικές συντάξεις – συμφωνία ή μη συμφωνία

Ελληνικές συντάξεις – συμφωνία ή μη συμφωνία

Ύστερα από μήνες αγωνιωδών διαπραγματεύσεων για τη διάσωση μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της, ένα ζήτημα έχει αποδειχτεί πιο δύσκολο από τα υπόλοιπα: οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.

Με την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι πιστωτές απαιτούν από την Αθήνα να σφίξει τις στρόφιγγες σε αυτό που θεωρούν μη βιώσιμο σύστημα. Αξιωματούχοι της ακροαριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται πως έχουν ήδη κάνει επώδυνες προσαρμογές και απειλούν να τινάξουν τις συζητήσεις στον αέρα.

Πόσο γενναιόδωρο είναι λοιπόν το πρόγραμμα συνταξιοδότησης στην Ελλάδα; Πώς συγκρίνεται με άλλα στην Ευρώπη;

Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση, το σύστημα κρατικής συνταξιοδότησης της Ελλάδας, που λειτουργεί με εισφορές από τους μισθούς, ήταν ένα από τα πιο γενναιόδωρα προνόμια στην ΕΕ, με τις συντάξεις σε κάποιους τομείς, όπως τον τραπεζικό, να φτάνουν μέχρι και το 100% των τελικών μισθών. Ιστορίες δημοσίων υπαλλήλων να βγαίνουν στη σύνταξη σε ηλικίες ακόμη και 50 ετών, εξαγρίωναν τους πολίτες της Γερμανίας και άλλων χωρών-πιστωτών.

Τώρα, ύστερα από οκτώ περικοπές σε τέσσερα χρόνια, η κατάσταση φαίνεται πολύ διαφορετική. Οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 44-48% από το 2010, φτάνοντας τη μέση σύνταξη στα 700 ευρώ τον μήνα. Οι συνεισφέροντες σε ένα επικουρικό πρόγραμμα λαμβάνουν ένα επιπλέον μέσο όρο 170 ευρώ τον μήνα.

Περίπου 45% των ελλήνων συνταξιούχων λαμβάνουν λιγότερα από 665 μηνιαίως – κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.

Τι μεταρρυθμίσεις απαιτούν οι επόπτες της διάσωσης;

Παρά τις έως τώρα περικοπές, το σύστημα χρειάζεται μια περαιτέρω επιδιόρθωση για να παραμείνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Οι επόπτες της διάσωσης θέλουν από την Ελλάδα να υιοθετήσει ένα σύστημα «μηδενικού ελλείμματος» που θα έδινε τέλος στις δημοσιονομικές επιδοτήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα και θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2060. Πιέζουν για συνολικές περικοπές τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, για κατάργηση μηνιαίου επιδόματος για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν τις χαμηλότερες συντάξεις, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, κατάργηση ειδικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν σε εργαζόμενες μητέρες και άτομα σε λεγόμενα «επικίνδυνα» επαγγέλματα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα λαμβάνοντας πλήρεις συντάξεις, και τη συγχώνευση των δεκάδων ασφαλιστικών ταμείων σε τρία κύρια ταμεία.

Γιατί οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις δεν έκαναν το σύστημα βιώσιμο;

Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχασαν περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθέματα που είχαν σε κρατικά ομόλογα ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012. Δεν έχουν καταφέρει να τα αναπληρώσουν.

Οι συνεισφορές στο σύστημα μειώθηκαν απότομα καθώς η ανεργία ξεπέρασε το 25%. Ταυτόχρονα, οι εκροές αυξήθηκαν, καθώς περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, φοβούμενοι πως θα έχαναν σύντομα τη δουλειά τους.

Παρ’ ότι οι συντάξεις μειώθηκαν, οι συνεισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων παρέμειναν υψηλές, αποτρέποντας τις προσλήψεις στην επίσημη οικονομία.

Ένας λόγος που το κόστος παραμένει τόσο υψηλό είναι επειδή τα ταμεία συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξάρτητα, παρ’ ότι ονομαστικά ενοποιήθηκαν ύστερα από μεταρρύθμιση του 2010. Ως αποτέλεσμα, τα ταμεία έχουν περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους – περίπου το διπλάσιο όσων χρειάζονται για να λειτουργήσει το σύστημα – με πολλούς εξ αυτών να είναι διορισμένοι πολιτικά.

Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται στη μεταρρύθμιση των συντάξεων;

Η αντίθεση από τα ισχυρά σωματεία του δημόσιου τομέα απέτρεψε μια ακολουθία ελληνικών κυβερνήσεων από το να ξεκινήσει μεταρρύθμιση των συντάξεων, και πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ, με συνδικαλιστικό παρελθόν, είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν το υπάρχον σύστημα.

Το πολιτικό κόστος της πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα ήταν υψηλό: ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενο στους συνταξιούχους πως δε θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές, ενώ τα προνόμια θα επανέρχονταν σταδιακά, ξεκινώντας με τον 13ο μισθό.

Η οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμη, ωστόσο, να κάνει ένα ξεκίνημα στις μεταρρυθμίσεις. Είναι προετοιμασμένη να περάσει νομοθεσία που θα αποθάρρυνε τους εργαζόμενους να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη, μειώνοντας τις συντάξεις τους κατά 5% περίπου.

Για να μειωθούν οι απάτες και η φοροδιαφυγή στο υπάρχον σύστημα, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες θα έπρεπε να πληρώνουν συνεισφορές για να λάβουν επιδόματα με βάσει το φορολογούμενο εισόδημά τους, ενώ οι συνεισφορές θα συλλέγονταν μέσω των φορολογικών αρχών και όχι των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού;

Θα ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση. Οι περικοπές στις συντάξεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορεί να διαπεραστεί, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις αποτελούν κύριο ζήτημα για τους επιτηρητές του προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με αναλυτές στην Αθήνα, υπάρχει περιθώριο υποχώρησης για την κυβέρνηση: ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν πως η ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί. Ακόμη και έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, θα δυσκολευτεί να περάσει έναν συμβιβασμό από το κοινοβούλιο.

Σχετικα αρθρα

Money for nothing…

admin

Η ΕΕ απειλεί να σπάσει τη Google σε μικρότερες εταιρείες

admin

Οι απειλές των δανειστών και τα εκλογικά σενάρια

admin

EUROBANK: Ανάπτυξη 1,8% το 2018

admin

FT: Η Ιταλία και όχι η Ελλάδα πλέον ο πιο ριψοκίνδυνος δανειολήπτης του ευρώ

admin

Η Ελλάδα τρομάζει την ΕΚΤ: Το κακό σενάριο των τραπεζιτών

admin

Oι πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και η άποψη της HSBC

admin

Καμπανάκι Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει την ορμή της

admin

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι απερίσκεπτο με το ευρώ

admin

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού

admin

DW: Πολλά υποσχόμενη η πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

admin

Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα με τα λεφτά της

admin

Bloomberg: Πώς βλέπουν 21 σεφ & εστιάτορες σε όλο τον κόσμο την επόμενη μέρα στην εστίαση

admin

Η μελλοντική πρόκληση της Κίνας για την παγκόσμια οικονομία

admin

Moody’s: H αναβάθμιση της Ελλάδας έρχεται…

admin

Το ράλι που φοβίζει τους πάντες αλλά συμμετέχουν όλοι: Τι φοβούνται οι αναλυτές

admin

Το δίλημμα για το «βουνό» του παγκοσμίου χρέους

admin

Το σχέδιο των Βρυξελλών για τον ΕΜΣ ξεσηκώνει μέλη της ΕΕ

admin