Image default
Πρώτο Θέμα

Νέα αναβολή σε μια συμφωνία που (δεν) έρχεται…

Νέα αναβολή σε μια συμφωνία που (δεν) έρχεται…

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο έλληνας πρωθυπουργός, συμμετείχε σε νέο γύρο συζητήσεων με τους ομολόγους του στη Γαλλία και τη Γερμανία το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να προκύπτει κανένα δείγμα από οποιαδήποτε πλευρά να πλησιάζει στην επίτευξη συμφωνίας που θα απελευθερώσει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας.

Ύστερα από μια δίωρη συζήτηση που ακολούθησε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Τσίπρας και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας χαρακτήρισαν τις συζητήσεις ως «εποικοδομητικές» και είπαν πως οι διαπραγματεύσεις να βρεθεί μια συμφωνία θα ενταθούν – παρόμοια γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ύστερα από πολλές προηγούμενες συναντήσεις.

«Πιστεύω πως η ηγεσία της ΕΕ πως πρέπει να συμφωνήσει σε μια βιώσιμη λύση και για μια πιθανότητα για την Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή με ασφάλεια και ανάπτυξη, καθώς και ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους» είπε ο κ. Τσίπρας στα σύντομα σχόλιά του προς τους δημοσιογράφους καθώς άφηνε τη συνάντηση. «Αυτό δε θα προσφέρει ασφάλεια μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.»

Η Άγκελα Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος, και ο Φρανσουά Ολλάντ, ο γάλλος πρόεδρος, έφυγαν χωρίς να σχολιάσουν.

Οι χωρίς αποτέλεσμα συζητήσεις έγιναν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών της Ελλάδας έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα και οδεύονται προς μια πιο αυστηρή, “take it or leave it” προσέγγιση προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν πει σε συνομιλητές πως πιστεύουν πως η δημόσια απόρριψη από την Ελλάδα της πρότασης συμβιβασμού που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα από τους πιστωτές την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν δείγμα πως υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός.

Για να αποφύγει την πτώχευση, η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να απελευθερωθούν 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια. Χωρίς τη βοήθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει σε πληρωμές δανείου 1,5 δις ευρώ που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος του μήνα.

Αξιωματούχοι ελπίζουν να βρεθεί συμφωνία πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της επόμενης εβδομάδας, ώστε να εξασφαλιστεί η εκταμίευση των 7,2 δις, προτού λήξουν τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας στις 20 Ιουλίου, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί έναν μήνα για να νομοθετήσει και να πραγματοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, και μια χρεοκοπία στο ομόλογο της 20ης Ιουλίου, που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να πυροδοτήσει χρηματοπιστωτικό χάος στη χώρα.

Δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές εκλογές του Ιανουαρίου, ο κύριος Παναγιώτης Φωτιάδης απέσυρε τις καταθέσεις του από αθηναϊκή τράπεζα, γράφει η Kerin Hope από την Αθήνα.

«Ήμουν σίγουρος πως σύντομα θα υπήρχε σύγκρουση με την τρόικα» είπε ο 55χρονος επιχειρηματίας.

Παρ’ ότι το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει στο τέλος του μήνα, εάν επιτευχθεί μια συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να δοθεί μια παράταση στο πρόγραμμα, ώστε οι δόσεις της διάσωσης να πληρωθούν τον Ιούλιο.

Καθώς οι ηγέτες συνομιλούσαν, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, υποβάθμισε το χρέος της Ελλάδας, λέγοντας πως η απόφαση της Αθήνας να καθυστερήσει την πληρωμή των 300 εκατομμυρίων ευρώ του δανείου του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα ήταν δείγμα πως «η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και άλλες εσωτερικές δαπάνες, αντί των προγραμματισμένων υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους της».

Η S&P είπε πως η παρούσα διαμάχη έχει υπονομεύσει σε τέτοιον βαθμό την οικονομία της Ελλάδας, που οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές πιθανότατα θα εμπεριείχε εικασίες που θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.

«Ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, δεν αναμένουμε μια τέτοια συμφωνία να μπορέσει να καλύψει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο» έγραψε η S&P.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει περαιτέρω υποχωρήσεις αυτήν την εβδομάδα, υποβάλλοντας μια νέα αντιπρόταση στον Πιέρ Μοσκοβισί, τον επίτροπο οικονομικών της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε την Τετάρτη πως ο κ. Μοσκοβισί είχε πει στους έλληνες υπουργούς πως η προσπάθειά τους ήταν ανεπαρκής.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο συμβιβασμού στον κ. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, πίστευε πως υπήρχε συμφωνία στους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Περίμενε ένα ελληνικό σχέδιο για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση της Αθήνας να περικόψει συντάξεις και να αυξήσει τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια.

Αντ’ αυτού, οι έλληνες διαπραγματευτές παρουσίασαν νέους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς όμως να συμπεριλάβουν οποιαδήποτε νέα σχέδια για το πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή πώς θα βρεθούν νέοι τρόποι αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων χωρίς αύξηση του φόρου στο ρεύμα. Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα ήταν έτοιμη να δεχτεί το πλεόνασμα των πιστωτών για το 2015, δε σχολίασε όμως πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Παρά την επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών, ο κ. Γιούνκερ συνάντησε τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής. Εκπρόσωπος είπε πως οι δυο τους θα συναντηθούν και πάλι την Πέμπτη.  

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει περισσότερο το ΝΑΤΟ

admin

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 2 παρών

admin

Πραγματικός ή όχι, ο φάκελος του Τραμπ είναι μία ακόμη νίκη για τον Πούτιν

admin

Πώς η influencer Emily Ratajkowski κερδίζει από τους ακολούθους της

admin

Δισεκατομμύρια ξεπλένονται με γερμανικά ακίνητα

admin

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης ανεβάζει ρυθμό παρά το ισχυρότερο ευρώ

admin

Οι μεταρρυθμιστές της ευρωζώνης φέρονται λες κι η κρίση δεν έγινε ποτέ

admin

Ο παγκόσμιος δείκτης της οικονομικής ελευθερίας δείχνει πως η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί

admin

Τα βρώμικα παιχνίδια, βρώμικα παίζονται

admin

Τα ευρωομόλογα ξανά στο προσκήνιο

admin

Η επιστροφή της Πορτογαλίας είναι μόνο η αρχή

admin

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ξεκινά από την αρχή

admin

DW: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις το 2018

admin

Νέο καθεστώς για τις ασφαλιστικές

admin

Πως η αισιόδοξη ιστορία του 2014 μετατράπηκε σε τρομακτικό θρίλερ

admin

Η Κίνα άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας, το 2018

admin

Τα «μυστικά» των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία

admin