Image default
Πρώτο Θέμα

Νέα αναβολή σε μια συμφωνία που (δεν) έρχεται…

Νέα αναβολή σε μια συμφωνία που (δεν) έρχεται…

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο έλληνας πρωθυπουργός, συμμετείχε σε νέο γύρο συζητήσεων με τους ομολόγους του στη Γαλλία και τη Γερμανία το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να προκύπτει κανένα δείγμα από οποιαδήποτε πλευρά να πλησιάζει στην επίτευξη συμφωνίας που θα απελευθερώσει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας.

Ύστερα από μια δίωρη συζήτηση που ακολούθησε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Τσίπρας και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας χαρακτήρισαν τις συζητήσεις ως «εποικοδομητικές» και είπαν πως οι διαπραγματεύσεις να βρεθεί μια συμφωνία θα ενταθούν – παρόμοια γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ύστερα από πολλές προηγούμενες συναντήσεις.

«Πιστεύω πως η ηγεσία της ΕΕ πως πρέπει να συμφωνήσει σε μια βιώσιμη λύση και για μια πιθανότητα για την Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή με ασφάλεια και ανάπτυξη, καθώς και ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους» είπε ο κ. Τσίπρας στα σύντομα σχόλιά του προς τους δημοσιογράφους καθώς άφηνε τη συνάντηση. «Αυτό δε θα προσφέρει ασφάλεια μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.»

Η Άγκελα Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος, και ο Φρανσουά Ολλάντ, ο γάλλος πρόεδρος, έφυγαν χωρίς να σχολιάσουν.

Οι χωρίς αποτέλεσμα συζητήσεις έγιναν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών της Ελλάδας έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα και οδεύονται προς μια πιο αυστηρή, “take it or leave it” προσέγγιση προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν πει σε συνομιλητές πως πιστεύουν πως η δημόσια απόρριψη από την Ελλάδα της πρότασης συμβιβασμού που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα από τους πιστωτές την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν δείγμα πως υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός.

Για να αποφύγει την πτώχευση, η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να απελευθερωθούν 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια. Χωρίς τη βοήθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει σε πληρωμές δανείου 1,5 δις ευρώ που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος του μήνα.

Αξιωματούχοι ελπίζουν να βρεθεί συμφωνία πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της επόμενης εβδομάδας, ώστε να εξασφαλιστεί η εκταμίευση των 7,2 δις, προτού λήξουν τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας στις 20 Ιουλίου, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί έναν μήνα για να νομοθετήσει και να πραγματοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, και μια χρεοκοπία στο ομόλογο της 20ης Ιουλίου, που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να πυροδοτήσει χρηματοπιστωτικό χάος στη χώρα.

Δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές εκλογές του Ιανουαρίου, ο κύριος Παναγιώτης Φωτιάδης απέσυρε τις καταθέσεις του από αθηναϊκή τράπεζα, γράφει η Kerin Hope από την Αθήνα.

«Ήμουν σίγουρος πως σύντομα θα υπήρχε σύγκρουση με την τρόικα» είπε ο 55χρονος επιχειρηματίας.

Παρ’ ότι το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει στο τέλος του μήνα, εάν επιτευχθεί μια συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να δοθεί μια παράταση στο πρόγραμμα, ώστε οι δόσεις της διάσωσης να πληρωθούν τον Ιούλιο.

Καθώς οι ηγέτες συνομιλούσαν, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, υποβάθμισε το χρέος της Ελλάδας, λέγοντας πως η απόφαση της Αθήνας να καθυστερήσει την πληρωμή των 300 εκατομμυρίων ευρώ του δανείου του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα ήταν δείγμα πως «η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και άλλες εσωτερικές δαπάνες, αντί των προγραμματισμένων υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους της».

Η S&P είπε πως η παρούσα διαμάχη έχει υπονομεύσει σε τέτοιον βαθμό την οικονομία της Ελλάδας, που οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές πιθανότατα θα εμπεριείχε εικασίες που θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.

«Ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, δεν αναμένουμε μια τέτοια συμφωνία να μπορέσει να καλύψει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο» έγραψε η S&P.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει περαιτέρω υποχωρήσεις αυτήν την εβδομάδα, υποβάλλοντας μια νέα αντιπρόταση στον Πιέρ Μοσκοβισί, τον επίτροπο οικονομικών της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε την Τετάρτη πως ο κ. Μοσκοβισί είχε πει στους έλληνες υπουργούς πως η προσπάθειά τους ήταν ανεπαρκής.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο συμβιβασμού στον κ. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, πίστευε πως υπήρχε συμφωνία στους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Περίμενε ένα ελληνικό σχέδιο για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση της Αθήνας να περικόψει συντάξεις και να αυξήσει τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια.

Αντ’ αυτού, οι έλληνες διαπραγματευτές παρουσίασαν νέους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς όμως να συμπεριλάβουν οποιαδήποτε νέα σχέδια για το πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή πώς θα βρεθούν νέοι τρόποι αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων χωρίς αύξηση του φόρου στο ρεύμα. Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα ήταν έτοιμη να δεχτεί το πλεόνασμα των πιστωτών για το 2015, δε σχολίασε όμως πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Παρά την επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών, ο κ. Γιούνκερ συνάντησε τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής. Εκπρόσωπος είπε πως οι δυο τους θα συναντηθούν και πάλι την Πέμπτη.  

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα εν μέσω διεθνών αβεβαιοτήτων

admin

Είναι το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα άφθαρτο;

admin

Κράμερ εναντίον Κράμερ

admin

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

admin

Το ΔΝΤ μπλοκάρει οριστικά τη συμφωνία!

admin

Φουκουσίμα, 7 χρόνια μετά

admin

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι «πονηροί» όροι υπέρ του Σπ. Λάτση

admin

Οι χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης δημιουργούν ερωτήματα για τις ΗΠΑ

admin

DW: Τι οδήγησε τη Βενεζουέλα στην οικονομική κρίση;

admin

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η νέα οικονομική τάξη

admin

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη σε υψηλά 16 ετών

admin

Η Βραζιλία πρέπει να ξεπεράσει τον Λούλα

admin

Η αγορά των ακινήτων παραμένει ελκυστική για τους επενδυτές το 2020, διαπιστώνουν PwC και ULI

admin

WSJ: Ο ρόλος του Τσίπρα μετά τις εκλογές

admin

Γερμανία: «Ουδέν νεώτερον από την Ελλάδα»

admin

ΚΟΡΡΕΣ: «Απόβαση» στην Κίνα

admin

Οι πιο ακριβές και φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης

admin

«Ταύροι» οι διεθνείς οίκοι για τη Wall Street

admin