Image default
Πρώτο Θέμα

«Φούσκα» οι μετοχές στην Κίνα;

«Φούσκα» οι μετοχές στην Κίνα;

Παρά την επιβράδυνση που καταγράφεται στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τους τελευταίους 12 μήνες η κεφαλαιοποίηση της κινεζικής αγοράς μετοχών αυξήθηκε κατά 6,5 τρισ. δολάρια, ποσό που όπως σχολιάζει χαριτολογώντας το -, αρκεί για να τυλίξει τον πλανήτη με χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων.

Oι οικονομολόγοι της Κεντρικής Τράπεζα της Κίνας προχώρησαν σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και της εμπορικής ανάπτυξης για το 2015 προχώρησαν, επικαλούμενοι τις πτωτικές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, μείωσαν την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 7% φέτος από 7,1% προηγουμένως, για τον πληθωρισμό στο 1,4% από 2,2%, για τον ρυθμό ανάπτυξης των λιανικών πωλήσεων στο 10,7% από 12,2% προηγουμένως, για τις εξαγωγές στο 2,5% από 6,9% και για τις εισαγωγές στο 4,2% από 5,1%. Παράλληλα, αύξησαν την εκτίμηση για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στο 2,9% από 2,4%. Πάντως, οι οικονομολόγοι διευκρινίζουν πως οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν προσωπικές απόψεις και όχι την εκτίμηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Την ίδια στιγμή πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός, ενώ οι τιμές για τους παραγωγούς παραπέμπουν σε αποπληθωρισμό το Μάιο δείχνοντας ότι πιθανόν και η Κίνα χρειάζεται ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με το -. Ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε στο 1,2% το Μάιο χάρις σε μία μεγάλη πτώση στις τιμές των τροφίμων, ειδικά του χοιρινού, όπως έδειξαν τα στοιχεία της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, όντας μικρότερος τόσο από τις προβλέψεις 1,3% όσο και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον πληθωρισμό να είναι στο 1,5%.Ο PPI (δείκτης τιμών για παραγωγούς) έμεινε αμετάβλητος στο -4,6%, δείχνοντας ότι οι τιμές του βιομηχανικού τομέα στην Κίνα βρίσκονται για τέταρτη χρονιά σε ύφεση. Ο Andrew Polk, οικονομικός αναλυτής στο Πεκίνο, δήλωσε ότι μόνο μία δραματική μείωση στα επιτόκια, συνδυασμένη με περισσότερες κρατικές δαπάνες θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημα. 

Τα δύο στρατόπεδα

Οι αισιόδοξοι ευελπιστούν πως το Πεκίνο θα λάβει τα μέτρα του για να διατηρήσει την άνοδο της κινεζικής αγοράς, αλλά οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν πως ο καλπασμός των μετοχών στην κινεζική αγορά μοιάζει να υπερβαίνει και τη φούσκα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ και πολλοί αναλυτές της αγοράς μιλούν ανοικτά για «φούσκα» και προεξοφλούν κακό τέλος.

Κερδοσκόποι από την ενδοχώρα της Κίνας έχουν δανειστεί το ρεκόρ των 348 δισ. δολαρίων για να στοιχηματίσουν σε μεγαλύτερα κέρδη. Η Credit Suisse εκτιμά πως το 6% ώς 9% της κεφαλαιοποίησης στην κινεζική αγορά χρηματοδοτείται από πιστώσεις αλλά το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν πενταπλάσιο από τον αντίστοιχο στις αγορές του ανεπτυγμένου κόσμου. Και όπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Economist, η παρουσία τόσο μεγάλης μόχλευσης σημαίνει πως μια διόρθωση θα είναι απότομη.

Επενδυτική φρενίτιδα

Την ίδια στιγμή καινούργιοι επενδυτές αγοράζουν μετοχές με έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 υπολογίζεται ότι άνοιξαν 8 εκατομμύρια νέες επενδυτικές μερίδες και 4,4 εκατ. μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Σε ό,τι αφορά δε τον λόγο της τιμής προς τα κέρδη (p/e) για τις περισσότερες μετοχές έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. «Εχουμε μια θαυμάσια φούσκα στα χέρια μας» σχολιάζει ο Μάικλ Εβρι της Rabobank International στο Χονγκ Κονγκ, που παραδέχεται ότι υπάρχουν δυνατότητες για κέρδη βραχυπρόθεσμα αλλά εκφράζει φόβους ότι «δεν θα έχει καλό τέλος». Κι ενώ τη Δευτέρα ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, αργά χθες το βράδυ μετά το κλείσιμο της Wall Street αναμενόταν να ανακοινώσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης MSCI αν θα τοποθετήσει τους δείκτες της κινεζικής αγοράς στις ώριμες αγορές.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σεντζέν, που αποτελείται κυρίως από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, έχει σχεδόν τριπλασιάσει την αξία του μέσα στο τελευταίο έτος ενώ ο δείκτης ChiNext, το κινεζικό ανάλογο του Nasdaq, αποτιμάται σήμερα σε 140 φορές τα κέρδη του περασμένου έτους. Καμία άλλη αγορά μετοχών δεν έχει σημειώσει τέτοια άνοδο (σε δολάρια) μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 12 μηνών. Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του ΔΝΤ, το 1989 όταν κορυφωνόταν η άνοδος του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας, η κεφαλαιοποίηση της ιαπωνικής αγοράς έφθανε στο 145% του ιαπωνικού ΑΕΠ, ενώ στην Κίνα δεν υπερβαίνει το 87% του κινεζικού ΑΕΠ. Ο δείκτης ChiNext αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% του κινεζικού ΑΕΠ. Εξάλλου, ο Dow Jones σημείωνε συνεχή άνοδο επί πέντε συναπτά έτη πριν από το κραχ του 1929 έχοντας αυξήσει την αξία του κατά περισσότερο από 200%.

Η κινεζική αγορά των 9,7 τρισ. δολαρίων ενισχύεται από ένα κύμα νέων πωλήσεων μετοχών. Σύμφωνα με στοιχεία του -, οι εταιρείες της κινεζικής ενδοχώρας έχουν αντλήσει τουλάχιστον 56 δισ. δολάρια φέτος. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη στήριξη του Πεκίνου, ο Ζου Ξιατσουάν, επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, που έχει μειώσει τα επιτόκια του γουάν τρεις φορές από τον Νοέμβριο, έχει ταχθεί υπέρ των επενδύσεων σε μετοχές ως τρόπο για να τονωθεί η οικονομία.

Περικοπές ετοιμάζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Oι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ετοιμάζονται να κάνουν περικοπές, κυρίως μέσω μειώσεων προσωπικού μεταδίδει το Marketwatch.

Πάνω από ένα τρίτο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα πρόκειται να προβούν στις εν λόγω περικοπές, συμπεριλαμβανομένων εταιριών ενέργειας, μεταφορών, μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοκίνησης, σύμφωνα με έρευνα του ευρωπαϊκού επιμελητηρίου εμπορίου στην Κίνα, στην οποία συμμετείχαν541 εταιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν το ένα πέμπτο από τις επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επανατοποθετήσουν κάποιες από τις επενδύσεις τους στην Κίνα σε άλλες αγορές.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις περιοριστικές ρυθμίσεις και το απρόβλεπτο νομικό πλαίσιο της Κίνας. Ενώ από τη μία πλευρά οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες τους, άλλες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων δεν έχουν προχωρήσει. Το 60% των εταιριών ανέφεραν επίσης ότι θα ήθελαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, με την προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα τους εξασφάλιζε καλύτερη πρόσβαση στην αγορά.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin