Image default
Πρώτο Θέμα

Η JPMorgan χάνει την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά ομόλογα

Η JPMorgan χάνει την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά ομόλογα

Ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα κάποιες από τις πληρωμές του χρέους της, διώχνει ακόμη και κάποιους από τους πιο πιστούς υπερασπιστές του χρέους της.

Η JPMorgan Chase & Co πρωτοστάτησε με διαφορά φέτος στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, ακόμη κι όταν η κρίση χρέους της χώρας φάνηκε να αναζωπυρώνεται, αυξάνοντας για μία ακόμη φορά τις πιθανότητες της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Την Παρασκευή, η αμερικανική τράπεζα συμβούλευσε τους επενδυτές να πάρουν 10 μονάδες βάσης κέρδους από τα ελληνικά ομόλογα του 3% που έχουν στην κατοχή τους και λήγουν τον Φεβρουάριο του 2042, καθώς η αυξανόμενη πίεση στην κατάσταση της ρευστότητας της κυβέρνησης και του τραπεζικού τομέα υποδεικνύουν πως ίσως πλησιάζει κάποια απόφαση. Η JPMorgan συνέστησε αρχικά την αγορά του ομολόγου στις 28 Ιανουαρίου.

«Παρ’ ότι το κεντρικό σενάριο είναι η Ελλάδα να φτάσει σε έναν συμβιβασμό προτού χάσει κάποια πληρωμή και πριν από τους ελέγχους κεφαλαίων, η πεποίθησή μας δεν είναι αρκετά θετική για να δικαιολογήσει τόσο μεγάλη ανάληψη κινδύνου» έγραψαν οι Gianluca Salford και Aditya Chordia, αναλυτές ποσοστών στη JPMorgan του Λονδίνου, σε σημείωμα προς πελάτες.

Η σύσταση έρχεται καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της ανταλλάσσουν κατηγορίες για την απουσία προόδου στις συζητήσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τέσσερις δόσεις που ανέρχονται συνολικά στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο, και το πακέτο διάσωσής της που στηρίζεται από την ευρωζώνη λήγει στο τέλος του μήνα. Η διαμάχη για τους όρους που συνοδεύουν τη διεθνή βοήθεια έχουν πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας και μια πρωτοφανή εκροή καταθέσεων, σπρώχνοντας την οικονομία πίσω στην ύφεση.

Το ελληνικό κρατικό χρέος έχασε 4,53% φέτος έως σήμερα, κάτι που αντιστοιχεί στη χειρότερη απόδοση των αγορών που παρακολουθούνται από τους δείκτες ομολόγων του -. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Αθήνας έμειναν κλειστές τη Δευτέρα λόγω της Ορθόδοξης γιορτής της Πεντηκοστής. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρισκόταν στο 11,45% στο Λονδίνο, έχοντας ανέβει από το 11,25% της Παρασκευής. Η απόδοση των ομολόγων που λήγουν το 2042 βρισκόταν στο 8,891%, περισσότερο από το 8,745% της Παρασκευής, με το χαμηλότερο ποσοστό του έτους έως σήμερα να παραμένει αυτό της 24ης Φεβρουαρίου, στο 7,402%.

Οι επενδυτές στο περιθώριο

Καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη, αυξάνοντας τον κίνδυνο η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα προτού επιτευχθεί συμφωνία, οι περισσότεροι αναλυτές συμβουλεύουν τους επενδυτές να παραμείνουν στο περιθώριο. Η Morgan Stanley, η οποία τον Μάρτιο πήρε ουδέτερη στάση για το ελληνικό κρατικό χρέος σε σχέση με την προηγούμενη επιθετική στάση, είπε την Παρασκευή πως αναμένει τις τιμές των χρεογράφων να παραμείνουν εντός φάσματος.

«Για να σπάσει το πρόσφατο φάσμα προς οποιαδήποτε πλευρά, πιστεύουμε πως χρειάζονται χειροπιαστές ενδείξεις μιας συμφωνίας (για παράδειγμα, το ελληνικό κοινοβούλιο να περάσει μέτρα) ή θα πρέπει να παύσουν εντελώς οι συζητήσεις» έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής στρατηγικής Robert Tancsa.

Η JPMorgan πρότεινε επίσης στους επενδυτές να λάβουν κέρδη από ένα κυπριακό κρατικό ομόλογο που έχουν στην κατοχή τους, λόγω της πιθανότητας η μετάδοση από την Ελλάδα να χτυπήσει τα χρεόγραφα.

«Δεδομένης της πίεσης για να συγκρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να χρειαστεί ένας καταλύτης για μια συμφωνία, υπό τη μορφή μιας χαμένης πληρωμής και της επιβολής ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων» έγραψε ο Salford, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα της Ελλάδας.

Σχετικα αρθρα

Τι θα περιλαμβάνει το «ελληνικό πρόγραμμα» διάρκειας 5 ετών

admin

Πως η ΕΕ θα ελέγξει τις κινέζικες επενδύσεις

admin

Η τραπεζική ένωση δεν αρκεί για να σώσει την ευρωζώνη

admin

Ο Μακρόν ενισχύει τα σχέδια για τη στήριξη της ΕΕ

admin

Πώς θα αντιδράσει η Γερμανία στον Macron;

admin

Το σκωτσέζικο ουίσκι φοβάται το Brexit

admin

Μorgan Stanley: 6 λόγοι που καθιστούν τις ελληνικές τράπεζες το μεγάλο «trade» του 2020

admin

Συνεργός της βραζιλιάνικης δικτατορίας η VW

admin

Στην αγκαλιά του ΕLA Alpha-Eurobank – Πυλώνας ΙΙ για Πειραιώς – ΕΤΕ (UPD)

admin

«Μάχη» για την καρέκλα του Eurogroup!

admin

Θέτοντας τη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης υπό έλεγχο

admin

Attica Bank: Ξεπερνά τις προσδοκίες η ΑΜΚ

admin

Το ισχυρότερο νόμισμα μειώνει το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης

admin

Μόνο οι γερμανοί αγαπούν το ευρώ αυτόν τον καιρό

admin

Οι ΗΠΑ εξελίσσονται σε μια οικονομία πετρελαίου

admin

Η Πορτογαλία αντιστρέφει τη λιτότητα, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει;

admin

Β.Σόιμπλε:Στόχος να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

admin

Ο «απροσδιόριστος» πόλεμος ΕΚΤ – Γερμανίας!

admin