Image default
Πρώτο Θέμα

«Καζάνι» που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Καζάνι» που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο κομματικό πεδίο αναμένεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα στις 15.00.

Την ενημέρωση στα μέλη της ΠΓ θα κάνει εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ακριβές χρονοδιάγραμμα συνεδριάσεων των υπολοίπων κομματικών και κυβερνητικών οργάνων, ενόψει της συμφωνίας με τους πιστωτές, δεν υπάρχει. Εκτιμάται ότι από την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, θα αρχίσουν να συνεδριάζουν η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωριστά ή και σε κοινή συνεδρίαση.

Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Εάν, δηλαδή, ολοκληρωθούν σήμερα ή αύριο στη σύνοδο κορυφής.

Αντιδράσεις

Ενώ η συμφωνία με τους δανειστές ακόμη δεν έχει κλείσει και οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες, η ηγεσία της κυβέρνησης έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει το εσωτερικό μέτωπο καθώς αυξάνονται οι επιφυλάξεις από βουλευτές αλλά και οι αντιδράσεις από στελέχη και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό της ανησυχίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι χθες συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή και του κυβερνητικού εταίρου κ. Πάνου Καμμένου ο οποίος νωρίτερα από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας είχε πει ότι δεν θα ψηφίσει αύξηση της φορολογίας στα νησιά.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τώρα διαμορφώνονται οι βασικές γραμμές αντιπαράθεσης. Το κυβερνητικό στίγμα έδωσαν χθες συντονισμένα οι άνθρωποι του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και στην συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και μετά ο κ. Νίκος Παππάς. Τα τρία στελέχη είπαν ότι χρειάζεται ομοψυχία από την κοινοβουλευτική ομάδα και ότι στην περίπτωση που η συμρωνία δεν ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα έχουμε εκλογές. Ο κ. Παππάς μάλιστα φρόντισε να κόψει τα σενάρια περί συμμαχικών κυβέρνησεων λέγοντας ότι ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος και ότι δεν θα στηριχθεί από μία ετερόκλητη συμφωνία της παρούσας βουλής.

Εν τω μεταξύ όπως είναι αναμενόμενο αναβρασμός επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που εκ των πραγμάτων θα κληθεί να σηκώσει το βάρος ενώ οι ζυμώσεις είναι πλέον συνεχείς. Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη ο οποίος εκτίμησε μεν ότι η συμφωνία θα περάσει από την Βουλή ωστόσο πρόσθεσε “αν και τίποτε δεν είναι βέβαιο και υπογράμμισε πως «όσοι έχουν βγει εύκολα και λένε ότι δεν θα ψηφίσουν, πιστεύω ότι μετά από την συζήτηση θα πειστούν ότι είναι προσωπική ευθύνη απέναντι στην ιστορία, τον λαό, την χώρα, να προχωρήσει αυτή η υπόθεση και να μην έχουμε συνθήκες πολιτικής αστάθειας». Αναφανδόν θέση υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας έχει πάρει ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Αντίθετα επιφυλάξεις έχουν  κρατήσει οι κ.κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία που είναι μνημόνιο, ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος που έχει χαρακτηρίσει την συμφωνία ακραία και αντικοινωνική, ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο κ. Ζερδέλης, o κ. Δημήτρης Κοδέλας, η κ. Ελένη Σωτηρίου.

Καθοριστική αναμένεται να είναι η στάση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία χθες έκανε μία διφορούμενη δήλωση αναφέροντας ότι στις μέρες μας “αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους… Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά  και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες. Υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου είναι σημαντική”.

Ένα ακόμη στέλεχος που θα παίξει ρόλο είναι ο κ. Μανώλης Γλέζος ο οποίος ακόμη δεν έχει πάρει θέση.

Πολιτικός διάλογος

Το Μαξίμου θέτει τους βουλευτές μπροστά στην εξής προοπτική: εάν καταψηφίσουν τότε η συμφωνία θα περάσει με τις ψήφους των άλλων κομμάτων, άρα την συμφωνία δεν την αποφεύγουν. Στην συνέχεια όμως θα γίνουν εκλογές όπου εκείνοι που θα έχουν διαφοροποιηθεί θα είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Είτε λοιπόν στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτούς θα κερδίσει την εξουσία και θα συνεχίσει την πορεία του είτε θα χάσει τις εκλογές και θα προκύψει μία κυβέρνηση πιθανόν από την συμμαχία των μνημονιακών κομμάτων η οποία πάλι θα εφαρμόζει την συμφωνία με την Αριστερά να βυθίζεται σε κρίση.

Όλοι πάντως ζητούν να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, η Πολιτική Γραμματεία, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να γίνει ενημέρωση, εκτεταμένη συζήτηση και ενδεχομένως ψηφοφορίες. Ενώ όμως χθες διέρρευσε η πληροφορία ότι σήμερα θα συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία ο πρωθυπουργός αναχωρεί για Βρυξέλλες για περαιτέρω συνομιλίες ενώ αύριο θα βρίσκεται επίσης στην βελγική πρωτεύουσα για την Σύνοδο Κορυφής. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος καθώς ο κ. Σακελλαρίδης έχει πει ότι η συμφωνία θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μένει μόνο η Παρασκευή για μία κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, εάν εν τω μεταξύ σήμερα και αύριο πρώτα στο Eurogoup και μετά στην Σύνοδο Κορυφής επικυρωθεί η συμφωνία. Για τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιανόητο να μην προηγηθεί συζήτηση στα όργανα.

Οι βουλευτές των αριστερών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν υπόψει τους αυτά και προσπαθούν να διαμορφώσουν μία εσωτερική συμβιβαστική γραμμή πιέζοντας έστω και την τελευταία στιγμή τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τους δανειστές να του δώσουν δεσμεύσεις για αναπτυξιακό πακέτο και ρύθιση του χρέους. Ο  επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά προσεκτικός έδωσε χθες ένα πρώτο στίγμα μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος / Κλασικές Αναλύσεις, Σύγχρονες Εμπειρίες».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι για να φύγουμε από την κρίση υπάρχουν τρεις βασικές προυποθέσεις:

-Πρώτον να τερματιστεί η λιτότητα

-δεύτερον μία ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία

-το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτων είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους, του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Από την ομιλία του δεν φάνηκε η στάση που θα κρατήσει αφήνοντας ακοικτά όλα τα ενδεχόμενα και σε σχέση με την τελική συμφωνία. Ωστόσο το iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας είναι κάθετα αντίθετο στην συμφωνία ενώ φιλοξενεί και ανάρτηση με την δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αναφέρει το δημοσίευμα: «Όταν ασκείς πίεση σε έναν λαό, τότε αυτός κάποτε ξεσηκώνεται», δηλώνει ο Μίκης Θεοδωράκης και στέλνει το μήνυμα «σ’ αυτούς που θέλουν να μας στήσουν στον τοίχο». Σε εκτενή συνέντευξη για τη ζωή και το έργο του στο ένθετο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Μ. Θεοδωράκης καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να μην πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του».

Η αριστερή πτέρυγα

Παράλληλα δύο άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν πάρει πιο σκληρές θέσεις. Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι “θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει μνημονιακές πολιτικές στην Βουλή” και ο κ. Στάθης Λεουτσάκος που ανέφερε ότι «κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε ένας λαός να εκβιαστεί με κανένα ψευτοδίλημμα». Αρνητική θέση πήρε εξαρχής και ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας.

Την συνολική πολιτική απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δίνει ο επικεφαλής της ΔΕΑ κ. Αντώνης Νταβανέλος ο οποίος σε άρθρο στον ιστότοpo rproject ζητά “Να αποτρέψουμε την συνθηκολόγηση” και απορρίπτει ακόμη και την υπόσχεση για ρύθμιση του χρέους ως αντιστάθμισμα για την αποδοχή του νέου μνημονίου. Απαντώντας ουσιαστικά στην επιχειρηματολογία των συνεργατών του Μαξίμου ο κ. Νταβανέλος αναφέρει ότι η “προσπάθεια είναι χωρίς ελπίδα επιτυχίας. Όχι για τους λόγους που τζογάρουν τα καθεστωτικά Μέσα Ενημέρωσης: τις φυσιολογικές και αναμενόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της δεδηλωμένης και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Κυρίως γιατί μία τέτοια συμφωνία είναι ασύμβατη με την λογική της ριζοσπαστικής αριστεράς. Κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά ότι η μνημονιακή λιτότητα γκρέμισε τρεις κυβερνήσεις μέσα σε ελάχιστα χρόνια ενώ οδήγησε σε κατάρρευση το ΠΑΣΟΚ το κάποτε ισχυρότερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί ανθεκτικότερος στην λαική αγανάκτηση που αναπόφευκτα θα επανεμφανιστεί μαζί με την διαπίστωση της παράτασης της λιτότητας”.

Σχετικα αρθρα

Διορθώστε τη δομή του ευρώ – Η Ευρωζώνη δεν θα αντέξει μια νέα δομική κρίση

admin

Ο Ντράγκι, οι λεονταρισμοί και η ποσοτική χαλάρωση

admin

Αδύναμα κράτη, φτωχές χώρες

admin

Πως οι φόροι «βύθισαν» την αγορά κατοικίας

admin

Τα ελληνικά ομόλογα τιμωρούνται από τους επενδυτές

admin

Νέα αναταραχή στις αγορές ομολόγων λόγω Ιταλίας

admin

Βενεζουέλα – Τουρκία, νέα συμμαχία;

admin

Η μάχη για τη Βρετανία

admin

Χ.Α: Με το… ένα πόδι στην έξοδο οι ξένοι

admin

Ο Ερντογάν νομίζει ότι εκβιάζει τη Δύση, αλλά κρατά το όπλο στον δικό του κρόταφο

admin

Ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ – Ο ρόλος των ΗΠΑ και η θέση της Τουρκίας

admin

Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκλίνεται στην Κίνα

admin

Οι κενές εκλογές της Βενεζουέλας

admin

«Σφίγγουν κι άλλο τα λουριά» οι βόρειες χώρες στην ΕΕ

admin

Η ΕΚΤ αποφασίζει στις 26 Ιουλίου για την ελληνική έξοδο στην αγορά!

admin

Handelsblatt: Σε ποια τουριστικά ακίνητα στρέφονται οι επενδυτές

admin

Μπορεί η Γερμανία να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη;

admin

Γερμανικός Τύπος: Ανασχηματισμός Τσίπρα για τη μητέρα των μαχών

admin