Image default
Πρώτο Θέμα

Όλη η ελληνική πρόταση και γιατί (δεν;) θα πετύχει…

Όλη η ελληνική πρόταση και γιατί (δεν;) θα πετύχει…

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης για να συζητήσεις προτάσεις από την Αθήνα για την εξασφάλιση των απαραίτητων 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις λάβουν την έγκριση των υπουργών, και περάσουν από το εθνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα, η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τα 1,6 δισεκατομμύρια που χρωστά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Προερχόμενες από το 11σέλιδο έγγραφο που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, αυτές είναι οι προτάσεις:

Μεταρρύθμιση συντάξεων

Τι προτείνει η Ελλάδα:

·         Εισαγωγή εισφορών υγειονομικής περίθαλψης για τις επικουρικές συντάξεις, σε ποσοστό 5%.

·         Αύξηση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις από 3% έως 3,5%.

·         Αύξηση συνταξιοδοτικών εισφορών για όσους εργάζονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης κατά 3,8%.

Θα πετύχει;

Αυτά είναι ξεκάθαρα προσδιορισμένα μέτρα αύξησης φόρων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλες εισροές φόρων για τα αποθέματα της Αθήνας. Δουλειά θα χρειαστεί για να πειστούν οι έλληνες που θα χτυπηθούν από τις επιπλέον συνταξιοδοτικές εισφορές, αν και μέσω της εισφοράς για την υγεία.

ΦΠΑ

Τι προτείνει η Ελλάδα:

·         Ο σταθερός συντελεστής του 23% θα διευρυνθεί.

·         Ωστόσο, «για την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών με χαμηλό και μέσο εισόδημα» θα υπάρχει μειωμένος συντελεστής 13% στην ενέργεια, βασικά τρόφιμα, εστίαση και ξενοδοχεία.

·         Ένας μειωμένος συντελεστής 6% θα χρεώνεται σε ιατρικά είδη και βιβλία.

·         Με σκοπό να «προωθηθεί η δικαιοσύνη», οι εκπτώσεις στο ΦΠΑ σε διάφορα ελληνικά νησιά θα σταματήσουν.

Θα πετύχει;

Οι υψηλότεροι δείκτες στα νησιά είδη δημιουργούν ενστάσεις. Οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη νέα συμφωνία, αποφέροντας το αντίστοιχο του 0,74% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το έγγραφο. Αυτό προϋποθέτει οι έλληνες να συνεχίσουν να καταναλώνουν στο παρόν επίπεδο, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχτεί υπερβολικά αισιόδοξο εάν η οικονομία παραμείνει σε ύφεση και οι λίγοι που ακόμη εργάζονται φοβούνται για τη δουλειά τους.

Εταιρικοί φόροι

Τι προτείνει η Ελλάδα:

·         Αύξηση στον εταιρικό φόρο από 26% έως 29%, σε συνδυασμό με έναν ειδικό φόρο 12% στα εταιρικά κέρδη που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ. Οι συνολικοί φόροι που θα εισπραχτούν θα πρέπει να είναι 815 εκατομμύρια ευρώ το 2015.

Θα πετύχει;

Όπως συμβαίνει με όλους τους φόρους, υπάρχει μια εικασία πως ο φορολογούμενος θα μείνει για να πληρώσει. Θα μπορούσε να συμβεί πως η προοπτική ενός λαμπρότεροι μέλλοντος για την Ελλάδα θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ή τουλάχιστον θα κρατήσει τις επιχειρήσεις στη χώρα ώστε να πληρώσουν φόρους. Ωστόσο, οι υψηλότεροι φόροι και μερικά δύσκολα επόμενα χρόνια με ύφεση, θα μπορούσαν να πείσουν τις διεθνείς εταιρείες να αφήσουν την Ελλάδα ή να αφήσουν χωρίς δουλειά τις εγχώριες επιχειρήσεις, ελαττώνοντας το αναμενόμενο ποσό των επιπλέον εισροών.

Επιπλέον μέτρα

Τι προτείνει η Ελλάδα:

·         Οι συμπληρωματικές πληρωμές φόρου εισοδήματος που τέθηκαν από τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης θα αυξηθούν. Μία «εισφορά αλληλεγγύης» που θα ξεκινά από το 1% του εισοδήματος και υψώνεται στο 3% σε συνδυασμό με τους καθιερωμένους φόρους εισοδήματος θα ανέβουν με έναν «προοδευτικό» τρόπο για να περιορίσουν τις συνέπειες στις ομάδες με το χαμηλότερο εισόδημα, αποφέροντας 220 εκατομμύρια ευρώ φέτος και 250 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

·         Το 2015 θα υπάρξει μείωση άλλων 200 εκατ. ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό.

·         Αύξηση φόρου στα σκάφη αναψυχής (γιοτ) που ξεπερνούν τα 10 μέτρα μήκους, από 10% έως 13%, αποφέροντας άλλα 47 εκατομμύρια ευρώ.

Θα πετύχει;

Η υψηλότερη εισφορά αλληλεγγύης θα δυσκολέψει αυτούς που εργάζονται, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό το μέτρο δύσκολα θα περαστεί από τη σκληροπυρηνική Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συμφωνήσουν στις αμυντικές περικοπές, αλλά δε θα ανεχτούν επιπλέον φόρους στα εισοδήματα.

Θα συμφωνήσουν με ένα νέο χτύπημα στον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος είχε γίνει ο έκτος μεγαλύτερος στον κόσμο πριν από 10 χρόνια. Έχει δεχτεί μεγάλες περικοπές, όμως παραμένει συγκριτικά μεγάλος. Ένας υψηλότερος φόρος στα γιοτ θα είναι επίσης καλοδεχούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.    

Σχετικα αρθρα

Έχει τελειώσει η τέλεια καταιγίδα για τις αγορές;

admin

Παύση πυρός κι όχι συμφωνία

admin

Goldman Sachs: Γιατί οι τελευταίες ημέρες ήταν ένα αξιοθαύμαστο ταξίδι για τις μετοχές

admin

Μετά τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

admin

PwC:Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενόψει μοναδικών, στα χρονικά, αλλαγών

admin

Η Ελλάδα και η οδύνη της νέας κανονικότητας

admin

Η επερχόμενη υποβάθμιση της Γερμανίας

admin

Η αναθεωρητική Τουρκία

admin

ΙCAP: Brain Drain & Gain – 2018

admin

Μια νέα τραπεζική κρίση;

admin

Σε θρίλερ εξελίσσεται για τους παραγωγούς φρούτων το εμπάργκο της Ρωσίας

admin

Πέντε πράγματα για να φοβόμαστε σε μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία

admin

Διογκώνεται το δημόσιο έλλειμμα στην Ιταλία

admin

Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ

admin

Αγοράζουν δάνεια με discount 70%

admin

Θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει το ΔΝΤ και για το 2018

admin

Μήπως να αφήσουμε τον Joker και να πιάσουμε τον J.Walker ;

admin

ΕΕ: Συμφωνία με Ιταλία, μέτρα για το σκληρό Brexit

admin