Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΚΤ «πάγωσε» τον ELA για 2η μέρα

Η ΕΚΤ «πάγωσε» τον ELA για 2η μέρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τη ζωτικής σημασίας γραμμή βοήθειας για την Ελλάδα απαράλλακτη την Πέμπτη, σύμφωνα με άτομο με γνώση των συζητήσεων, καθώς ο επικεφαλής της Bundesbank έφερε ενστάσεις για τον τρόπο που χρηματοδοτούνται οι ελληνικές τράπεζες.

Οι παράγοντες χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ κράτησαν σταθερό το όριο στην έκτακτη χρηματοδότηση για της τράπεζες για δεύτερη ημέρα, έχοντας προηγουμένως αυξήσει σταθερά το όριο επί πολλές εβδομάδες.

Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας μπορεί να μη ζήτησε αύξηση, αν και οι τράπεζες της χώρας έχουν δει τα αποθέματά τους να μειώνονται καθημερινά καθώς οι καταθέτες, φοβούμενοι την προοπτική της χρεοκοπίας, συνεχίζουν να αποσύρουν μετρητά. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μπορούν ακόμη να αντέξουν χωρίς περαιτέρω αυξήσεις στη χρηματοδοτική στήριξη.

Η απόφαση αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση στην Αθήνα, καθώς ο χρόνος τελειώνει για να πετύχει συμφωνία που θα φέρει ρευστό έναντι μεταρρυθμίσεων για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Φαίνεται πως ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann άσκησε τη σκληρότερη ως τώρα κριτική για τη χρήση της έκτακτης πίστωσης για τη στήριξη των τραπεζών της Ελλάδας. Ο Weidmann είπε πως οι τράπεζες δε θα πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν το βραχυπρόθεσμο χρέος του κράτους τους.

«Το Ευρωσύστημα δε θα πρέπει να παρέχει γεφυρωτική χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ακόμη και σε αναμονή εκταμιεύσεων αργότερα» είπε ο Weidmann, ο οποίος αποτελεί και μέρος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο εγκρίνει αυτή τη χρηματοδότηση, τον επονομαζόμενο ELA, για την Ελλάδα.

«Όταν τράπεζες χωρίς πρόσβαση στις αγορές αγοράζουν δημόσιο χρέος το οποίο είναι επίσης αποκλεισμένο από την αγορά, η προσφυγή στις αυξήσεις του ELA δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τη νομισματική χρηματοδότηση» είπε σε διάσκεψη στη Φρανκφούρτη.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, πολιτικοί σε Ιρλανδία και Γερμανία εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες.

Οι ενστάσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, που χαίρει σεβασμού ως προστάτης της νομισματικής τάξης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, είναι σημαντικές, παρ’ ότι από μόνη της δεν μπορεί να εμποδίσει την επέκταση του ELA στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται τώρα στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει απορρίψει τις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της χώρας ως «εκβιασμό», την ίδια στιγμή που οι συζητήσεις για την αποτροπή της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνης μπήκαν σε μία κρίσιμη φάση.

Ως πρόεδρος της Bundesbank, ο Weidmann αποτελεί και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο έχει καθημερινές τηλεδιασκέψεις όπου συζητά τη διεύρυνση του ELA. Αυτό το συμβούλιο μπορεί να περιορίσει αυτή τη χρηματοδότηση εάν συμφωνήσει μία πλειοψηφία δύο τρίτων.

Και άλλοι έχουν ανησυχίες για αυτή τη γραμμή χρηματοδότησης αν και είναι πολύ προσεκτικοί για να τις εκφράσουν, μη θέλοντας να κατηγορηθούν για την πυροδότηση της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης της Ελλάδας, είπε πρόσφατα άτομο που συμμετέχει στις συνεδριάσεις των επικεφαλών των κεντρικών τραπεζών.

Αυτό μπορεί πλέον να αλλάξει, καθώς, όπως είναι σύνηθες, κάποιες χώρες ακολουθούν το παράδειγμα της Bundesbank.

Ο Ralph Brinkhaus, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, είχε πει πως η χρηματοδότηση κρατούσε την Ελλάδα «τεχνητά… στην επιφάνεια».  

Σχετικα αρθρα

ICAP:Αύξηση πωλήσεων και διεύρυνση της κερδοφορίας το 2017

admin

Ο ρόλος του ευέλικτου ωραρίου στις επιλογές καριέρας

admin

Γιατί οι εκλογές φοβίζουν τους επιχειρηματίες

admin

Μην προσπαθείτε να προβλέψετε την επόμενη ύφεση

admin

«Βουλιάζει» και η αγορά αυτοκινήτου

admin

Η χαμένη ευκαιρία των 704 δισ. ευρώ της Deutsche Bank

admin

Το χρέος η αμερικανική αχίλλειος πτέρνα;

admin

Η δικαστική απόφαση για το άρθρο 50 δε θα καθυστερήσει τα σχέδια του Brexit

admin

Ποιος μίκρυνε τελικά την Ε.Ε.;

admin

Μια πιο φρέσκια ματιά στις αμερικανικές μετοχές: είναι φτηνές

admin

Tο πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 14,0%

admin

Γερμανικός Τύπος: Τώρα ξεκινούν τα πιο δύσκολα για τον Ζάεφ

admin

Airbnb: Σε πτώση οι κρατήσεις και οι τιμές στην Αθήνα το 2019

admin

Η Fed (ξανα) πήρε το οπλο της…

admin

Διόρθωση είναι θα περάσει…

admin

Αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

admin

DW: Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες τη συμφωνία Αθήνας-Θεσμών

admin

Ο Ντράγκι επιτίθεται στις ΗΠΑ για την πτώση του δολαρίου

admin